Vitalie Proca ar putea fi audiat de anchetatorii români la Moscova

Vitalie Proca, principalul suspect în cazul atacului armat din cartierul Vitan din Capitală, ar putea fi audiat de anchetatorii români la Moscova, a anunţat, marţi şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş.

Urmărește
261 afișări
Imaginea articolului Vitalie Proca ar putea fi audiat de anchetatorii români la Moscova

Vitalie Proca ar putea fi audiat de anchetatorii români la Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisarul şef Radu Gavriş a declarat că până în prezent cetăţeanul moldovean Vitalie Proca, arestat la Moscova în baza unui mandat emis în 18 ianuarie de Tribunalul Bucureşti, nu a fost audiat.

Şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei a precizat că au fost trimise documentele în vederea extrădării acestuia, însă se ia în calcul ca poliţiştii şi procurorii din România să se deplaseze la Moscova pentru a-l interoga pe Vitalie Proca.

Gavriş a mai spus că poliţiştii bucureşteni, sub coordonarea procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti, au făcut, marţi dimineaţă, şase percheziţii în Piatra Neamţ şi Rosnov, pentru a pune în aplicare patru mandate de aducere, dintre care două eliberate pe numele presupuşilor instigatori în cazul atacului armat din 26 noiembrie 2012, din cartierul Vitan.

Surse din Poliţie au declarat pentru MEDIAFAX că în urma percheziţiilor vor fi audiaţi la Poliţia Capitalei fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu, precum şi doi apropiaţi ai acestora.

În timpul percheziţiilor au fost descoperite cantităţi mari de aur, de ordinul kilogramelor, precum şi sume în valută de ordinul zecilor de mii. Totodată, anchetatorii au găsit la percheziţii obiecte care ar avea legătură cu tentativa de omor din 26 noiembrie 2012, însă natura acestora nu a putut fi dezvăluită.

Şeful Secţiei de Urmărire Penală din cadrul Parchetului Capitalei, procurorul Bogdan Staicu, a declarat că mandatul de arestare preventivă a lui Vitalie Proca a fost emis în lipsă în 18 ianuarie, iar ulterior, în baza acestuia, Proca a fost reţinut în Rusia. La scurt timp au fost identificaţi şi cei doi instigatori din Piatra Neamţ.

"În data de 9 februarie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale pe numele celor două persoane, sub acuzaţia de tentativă de omor calificat", a precizat procurorul Bogdan Staicu.

În ce priveşte colaborarea cu alte instituţii, anchetatorii bucureşteni au menţionat că pentru identificarea şi prinderea lui Vitalie Proca au colaborat, atât cu informaţii, cât şi cu sprijin tehnic, reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii. În acelaşi timp în anchetă şi-au adus aportul specialiştii Serviciului de Analiză a Informaţiei şi cei ai Serviciului Criminalistic, precum şi Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Institutul Criminalistic din cadrul Poliţiei Române.

Anchetatorii au spus că în acest caz a fost reţinut un suspect în urma mai multor declaraţii de martori şi recunoaşteri, precum şi a unei cooperări internaţionale "deosebite" la care au fost implicate cinci ţări. Conform poliţiştilor români, un sprijin consistent a venit din partea poliţiei din Republica Moldova şi a anchetatorilor de la Scotland Yard, care urmează să revină în România. Anchetatorii de la Scotland Yard au stat o perioadă în România înainte ca Vitalie Proca să fie reţinut, acordând sprijin autorităţilor române în condiţiile în care cetăţeanul moldovean este suspectat că a comis un atentat similar celui din Bucureşti şi în capitala Marii Britanii.

Vitalie Proca a fost arestat în 6 februarie de către autorităţile ruse, în vederea extrădării către România.

Ministerul Justiţiei a solicitat în 8 februarie Procuraturii Generale a Federaţiei Ruse extrădarea în România a cetăţeanului moldovean Vitalie Proca.

Procurorii criminalişti de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi ofiţeri de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei au făcut, marţi dimineaţă, percheziţii la şase adrese din municipiul Piatra Neamţ şi din oraşul Roznov, în cauza privind atacul armat produs în 26 noiembrie 2012 de cetăţeanul moldovean Vitalie Proca, aflat în prezent în arest în Federaţia Rusă.

Tot marţi, procurorii DIICOT au făcut percheziţii în Bucureşti la locuinţa lui Ioan Dumitru Mironescu, cercetat pentru că ar fi comandat uciderea lui Bogdan Mararu, existând posibilitatea ca atentatul din Piatra Neamţ să aibă la bază atacul armat din Vitan, iar tânărul împuşcat de Proca să fi fost confundat cu Mironescu.

Procurorii iau în calcul posibilitatea ca persoana vizată de atacul din 26 noiembrie 2012 să fi fost Ioan Dumitru Mironescu, iar tânărul împuşcat să fi fost confundat cu acesta, întrucât locuiesc în acelaşi cartier, conduc acelaşi tip de maşină, de culoare neagră, au aceeaşi combinaţie a literelor la numărul de înmatriculare şi ambii sunt practicanţi ai sporturilor de contact.

"În fapt, ca variantă de anchetă, procurorii DIICOT iau în calcul posibilitatea ca persoana vizată în realitate de acest atac să fi fost învinuitul Mironescu Ioan Dumitru, confuzia atacatorului fiind generată de faptul că atât partea vătămată I. M. cât şi învinuitul Mironescu Ioan Dumitru locuiesc în cartierul Vitan, conduc acelaşi tip de autoturism, având aceeaşi combinaţie literală a numărului de înmatriculare, respectiv MERCEDES, de culoare neagră, înmatriculat cu terminaţia MIR şi au acelaşi gen de preocupări - practicanţi ai sporturilor de contact", a precizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

În acest context, urmează să se aprecieze cu privire la reunirea celor două cauze, "în scopul conturării unei imagini complete a situaţiei de fapt, precum şi pentru a se acţiona în mod unitar în vederea destructurării grupărilor infracţionale coordonate de către Ioan Dumitru Mironescu şi Bogdan Mararu pe raza municipiului Piatra Neamţ", a mai arătat DIICOT.

Vitalie Proca este acuzat că în 26 noiembrie 2012, pe strada Ion Morţun din cartierul Vitan din Capitală, l-ar fi împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani. Acesta a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Proca a fost prins în 6 februarie la Moscova, cu sprijinul Poliţiei din Rusia, Italia, Moldova şi Scotland Yard, el fiind căutat după ce în primăvara anului trecut pe teritoriul Marii Britanii a comis o faptă similară, spunea şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, în 17 ianuarie, începerea urmăririi penale faţă de Vitalie Proca, pentru tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Potrivit procurorilor, la data de 26 noiembrie 2012, Vitalie Proca "a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK 47 asupra victimei I.M. - care îşi parca autoturismul în parcarea de reşedinţă -, după care, observând că victima nu a decedat, a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov pe care îl avea asupra sa, a executat mai multe focuri de armă în direcţia victimei".

La 18 ianuarie, Parchetul Tribunalului Bucureşti a solicitat instanţei de judecată să dispună arestarea preventivă în lipsă a lui Vitalie Proca, precum şi să emită un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţională, propunerea fiind admisă în aceeaşi zi.

Vitalie Proca este acuzat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care acesta l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici