Vlad Voiculescu, după decesul lui Călin Farcaş: Ministerul Sănătăţii are obligaţia să facă de urgenţă curăţenie în viermuiala (cuib de vipere este prea mult) de la Agenţia Naţională de Transplant

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a spus, după aflarea veştii că tânărul Călin Farcaş, care aştepta un transplant pulmonar, a murit, că Ministerul are obligaţia să „facă de urgenţă curăţenie în viermuiala de la Agenţia Naţională de Transplant”.

Urmărește
2749 afișări
Imaginea articolului Vlad Voiculescu, după decesul lui Călin Farcaş: Ministerul Sănătăţii are obligaţia să facă de urgenţă curăţenie în viermuiala (cuib de vipere este prea mult) de la Agenţia Naţională de Transplant

Vlad Voiculescu, după decesul lui Călin Farcaş: Ministerul Sănătăţii are obligaţia să facă de urgenţă curăţenie în viermuiala (cuib de vipere este prea mult) de la Agenţia Naţională de Transplant

„Călin Farcaş a murit. Fiecare veste ca asta te lasă puţin fără aer. Pentru Călin s-au mobilizat sute de oameni să îi dea şansa la viaţă pe care statul i-o confiscase. Călin avea 29 de ani. Călin avea recomandare de transplant pulmonar. Transplant pulmonar care la noi nu a fost posibil pentru că avem un centru la început de drum, iar la centrele mari din străinătate, românii nu mai sunt primiţi. Mai precis, românii erau primiţi la AKH Viena, dar nici acest lucru nu mai este posibil după scandalul declanşat de Narcis COPCĂ şi Gabriela FIREA în 2016. Călin a fost respins de AKH nu datorită patologiei complexe ci pentru faptul că era român, şi cu statul român există un anumit tip de "înţelegere". Ar putea fi numită la fel de bine şi "neînţelegere". Ministerul Sănătăţii are obligaţia să facă de urgenţă curăţenie în viermuiala (cuib de vipere este prea mult) de la Agenţia Naţională de Transplant şi să introducă România în Eurotransplant. Chiar dacă asta o să strice treburile câtorva infractori cu talent şi titluri din transplantul românesc. Oamenii cinstiţi - medici şi pacienţi - o să aibă de câştigat. Astea sunt momentele care ne amintesc tuturor că să fii român înseamnă şi să fii prizonier al incompetenţei statului român şi al nemerniciei reprezentanţilor lui”, a scris fostul ministru Vlad Voiculescu, pe pagina personală de Facebook.

Precizările vin după ce Călin Farcaş, un tânăr în vârstă de 29 de ani, din Braşov, care aştepta un transplant pulmonar de mai bine de doi ani, a murit luni noapte la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, ministrul Sorina Pintea precizând că există un protocol cu Eurotransplant, însă a intrat în vigoare abia anul acesta.

„Există un protocol cu Eurotransplant, protocol care nu a fost semnat, pentru că România nu şi-a îndeplinit obligaţia. Abia anul acesta am început să disponibilizăm organele pentru Eurotransplant şi, după cum ştiţi, doi plămâni au plecat spre Eurotransplant. Adică protocolul a început să funcţioneze de anul acesta, de când am dat organe. Ministerul Sănătăţii a aprobat dosarul lui Călin, teoretic. Practic, nicio clinică din Eurotransplant nu l-a acceptat. Din presă am aflat că a fost acceptat la o clinică din India, însă e greu de spus dacă el ar fi rezistat drumului până acolo. (...) Eu am cerut un rezumat al dosarului lui, dar ştiam că starea lui era gravă încă de anul trecut”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Tânărul Călin Farcaş avea strânşi banii necesari pentru transplant, au confimat reprezentanţii Institutului „Marius Nasta”.

„Da, a murit noaptea asta. Avea o boală gravă şi veche şi nu a mai reacţionat la tratament. S-a prezentat joi, săptămâna trecută, la spital pentru o evaluare, însă starea lui era gravă şi s-a decis internarea lui. A fost internat direct în Terapie Intensivă cu insuficienţă cardiacă foare severă şi a făcut stop cardiac. (...) Da, avea banii strânşi pentru transplant, însă starea lui s-a agravat. Am înţeles ca centrul care îl primea cu bani era în India”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Irina Strâmbu, purtătorul de cuvânt al Institutului „Marius Nasta” din Capitală.

Călin Farcaş, din Teliu, a fost diagnosticat în urmă cu doi ani cu hipertensiune pulmonară, fiind dependent de aparatul de oxigen. În luna aprilie a acestui an, zeci de braşoveni s-au strâns în faţa Spitalului Clinic Judeţean din oraş, pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte transplantul pulmonar în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici