Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: 30% din spitalele din România funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II

Aproape 80% din spitalele din România ar trebui să fie închise, dacă regulile ar fi aplicate, a reiterat joi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, precizând că aproape 30% din spitale funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II.

Urmărește
1270 afișări
Imaginea articolului Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: 30% din spitalele din România funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: 30% din spitalele din România funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II

La începutul mandatului, ministrul Sănătăţii declara că aproape 80% din spitale ar trebui să fie închise, dacă s-ar aplica toate regulile, afirmaţie pe care ministrul o susţine şi în momentul de faţă.

„A fost o declaraţie care i-a şocat pe mulţi. Cred, însă, că trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Coafând realitatea nu facem un serviciu nimănui, nici medicilor, nici decidenţilor şi, cu siguranţă, nici pacienţilor”, a susţinut ministrul Vlad Voiculescu, în cadrul unei dezbateri.

Vlad Voiculescu a mai afirmat că 30% din spitalele naţionale din România funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II.

„Nu avem bani în România pentru a clădi toate spitalele de care această ţară are nevoie. Avem un studiu pe care îl vom prezenta săptămâna viitoare, cel mai probabil, un studiu al stării infrastructurii naţionale de sănătate. Circa 30% din spitalele naţionale din România funcţionează în clădiri cu risc seismic unu sau doi. Deci, avem nevoie de investiţii masive în infrastructura de sănătate în România, iar, în opinia noastră, fondurile pot veni foarte bine şi de la sectorul privat, iar eficienţa pe care o poate aduce sectorul privat este esenţială”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Lucrurile esenţiale pentru investiţii sunt reprezentate de maparea serviciilor de sănătate din România şi pregătirea proiectului, a mai declarat ministrul, pregătirea proiectului implicând stabilirea locului unde vor fi făcute proiectele şi realizarea studiilor de fezabilitate.

„Aceste lucruri le facem pentru cele trei spitale regionale pe care le avem înscrise în acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană. Avem selectate două terenuri la Cluj şi la Craiova, pe care le-am primit de la Ministerul Apărării Naţionale. De asemenea, un al treilea, la Iaşi, va fi stabilit foarte curând, strict pe criterii tehnice”, a explicat Vlad Voiculescu.

În legătură cu parteneriatul public-privat, Voiculescu a precizat că spitalele nu vor fi privatizate, ci vor beneficia de tehnica din domeniul privat.

„Privatul nu intră în actul medical, actul medical rămâne în responsabilitatea statului, însă, ceea ce face partenerul privat este să pună la dispoziţie, să finanţeze, să construiască şi apoi să pună la dispoziţia statului clădirea spitalului şi echipamentul şi să se asigure că partea tehnică a spitalui funcţionează aşa cum trebuie”, a explicat ministrul Sănătaţii.

Referitor la legea vaccinării, ministrul a susţinut că această este „aproape finalizată”. „Legea vaccinării e aproape finalizată. O vom pune în transparenţă foarte curând”, a adăugat Vlad Voiculescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici