Vlad Voiculescu: Mulţi dintre managerii de spitale care sunt acum în funcţie trebuie să plece/ Reacţia ministrului Sănătaţii la protestul Sanitas - VIDEO

Ministrul Sănătăţii a declarat că "mulţi dintre managerii de spitale care sunt acum în funcţie trebuie să plece", precizând că şi în cazul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) ar putea fi nevoie de schimbări de oameni. Discuţiile Sanitas cu Ministerul Sănătăţii vor fi reluate luni. Federaţia a pichetat ministerul, cerând începerea negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă al angajaţilor din sistemul sanitare.

Urmărește
3019 afișări
Imaginea articolului Vlad Voiculescu: Mulţi dintre managerii de spitale care sunt acum în funcţie trebuie să plece/ Reacţia ministrului Sănătaţii la protestul Sanitas - VIDEO

Vlad Voiculescu: Mulţi dintre managerii de spitale care sunt acum în funcţie trebuie să plece (Imagine: Marian Ilie/ Mediafax Arhiva Foto)

"Mulţi dintre managerii de spitale care sunt acum în funcţie trebuie să plece. Am întâlnit manageri care cu bani puţini şi resurse limitate au făcut lucruri extraordinare. Dar am întâlnit şi cazuri diametral opuse. Consider că la Agenţia Naţională de Transplant (ANT) lucrurile trebuie să meargă cu totul altfel decât până acum. Câteodata, pentru a face schimbări ai nevoie şi de alţi oameni. Vom vedea dacă acesta este şi cazul ANT. Problemele pe care le-am pus pe tapet mă aştept să fie rezolvate. Faptul că nu au primit raportul corpului de control nu poate fi decât o glumă. Acesta a fost transmis Agenţiei Naţionale de Transplant imediat ce a fost finalizat, avem chiar un punct de vedere care a venit săptămâna trecută de la ANT. Dacă din 2.000 de pacienţi compatibili sunt 50, atunci trebuie să existe criterii clare de departajre a acestor pacienţi. Aştept să văd care sunt acestea, să văd dacă de la un centru la altul diferă aceste criterii. Treaba ANT era, nu de ieri de azi, să stabilească aceste criterii şi să se asigure că sunt respectate", a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, prezent fiind la conferinţa de lansare a primei şcoli de business din România dedicată profesioniştilor din sistemul de sănătate.

Ministrul Sănătăţii a anunţat, sâmbătă, că verificările Corpului de Control la Agenţia Naţională de Transplant au fost finalizate, fiind descoperite nereguli "grave", echipa de control constatând că procedurile şi criteriile de transplant nu există.

"Problemele nu sunt deloc noi, există rapoarte de mulţi, mulţi ani, problemele sunt aceleaşi. În general, când lucrurile sunt clare, atunci poţi să le şi explici. Aşa că îi rog să explice cum sunt actualizat listele pentru fiecare organ, sunt chemaţi pacienţii o dată pe an, se fac analize, cum sunt contactaţi pacienţii? Sunt proceduri foarte simple, ar trebui să le explice. Nu este legal ca actualizarea registrului naţional de transplant să se facă anual. Cred că este profund imoral, suntem în urmă cu câteva zeci de ani, cred că trebuie să avem reguli de transplant la nivel naţional, cred că transportul organului dintr-o parte în alta nu ar trebui să pună probleme majore. (...) Donatorii sunt persoane decedate, deci presupun că dorinţa lor nu a fost cercetată, dar că familia nu mai vrea să doneze organe pentru că ministrul Sănătăţii a spus ceea ce toată lume ştia, că dacă ai un anumit statut social ai mai multe şanse să primeşti organul de care ai nevoie, atunci acesta e un lucru pe care nu pot să îl înţeleg", a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Vlad Voiculescu a precizat că primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi-a dat acordul pentru realizarea unui control la Spitalul Sfânta Maria.

"Nu am fost niciodată la Sfânta Maria şi nu îmi dau cu părerea decât pe baza documentelor pe care le primesc de la specialişti. Am primit cu bucurie acordul de la doamna primar, iar Corpul de Control va merge la Sfânta Maria şi vom avea, aşa cum am anunţat, o comisie internaţională de analiză în datele de 8 şi 9 decembrie", a mai precizat ministrul. 

Reacţia ministrului Sănătaţii la protestul Sanitas 

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a comentat, marţi, protestul Sanitas, precizând că pot exista discuţii cu federaţia însă nu pot avea loc negocieri privind contractul colectiv de muncă înainte de aprobarea bugetului.

"Discuţiile cu orice protestatar, în speţă vorbind de Federaţia Sanitas, care şi-a făcut un obicei din a fi în fiecare marţi în faţa ministerului, mă bucură să ne întâlnim din nou, discutăm despre contractul colectiv de muncă, însă, negocierile privind contractul colectiv de muncă, conform legii, nu pot începe înainte de aprobarea bugetului. Dar discuţii, cu siguranţă, putem avea fără niciun fel de problemă", a declarat ministrul Sănătăţii. 

Precizările au venit în contextul în care Federaţia Sanitas pichetează, marţi, între 11.00 şi 13.00, Ministerul Sănătăţii, cerând începerea negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă al angajaţilor din sistemul sanitare.

"La ora 11:00 vom face un nou pichet în faţa Ministerului Sănătăţii pentru a cere, la fel ca săptămâna trecută, începerea negocierilor pentru noul contract colectiv de munca al angajaţilor din sănătate. La manifestaţie vor veni cadre medicale din zece judeţe. Este un drept legal pe care îl cerem şi solicităm pe aceasta cale ministrului Sănătăţii respectarea drepturile angajaţilor din sănătate", a declarat pentru MEDIAFAX Marius Sepi, vicepreşedinte al Federaţiei Sanitas.

Zeci de membri ai Federaţiei Sanitas au pichetat, marţi, Ministerul Sănătăţii, aceştia stabilind cu reprezentanţii ministerului să se întâlnească luni pentru a avea o noua rundă de discuţii privind noul contract colectiv de muncă.

"Noi muncim de dimineaţă până seara, în ture, în condiţii de multe ori greu de suportat, pentru salarii infernal de mici, iar acum contractul nostru de muncă expiră, în decembrie. Vrem conditii mai bune de munca, vrem concedii, vrem plata orelor suplimentare, vrem ca negocierea contractului de muncă să aibă loc acum, nu promisiuni că peste o lună, peste două, peste nouă. Vine Crăciunul, vine Revelionul, credeţi că mai negociază cineva cu noi de sărbători?", a declarat Elena, asistent medical.

"Dacă noi rămânem fără contract de muncă, din ianuarie nu mai avem dreptul la concedii, la ore libere, plus că şi condiţiile de muncă ar trebui îmbunătăţite şi la noi, la personalul TESA, cei care menţim în funcţiune spitalele. Fără noi, fără asistente, fără infirmiere cum credeţi că ar mai putea opera doctorii? Vrem să se înceapă şi negocierea drepturilor noastre, vrem sa fim respectati la fel ca întreaga breaslă medicală", a declarat Ioan Pascu.

Federaţia Sanitas cere începerea negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă al angajaţilor din sistemul sanitare.

"Avem promisiuni pentru ceea ce se va întâmpla luni, cand suntem invitaţi la discuţii, sper că la un moment dat aceste discuţii să le transformăm şi în negocieri, aşa cum ne dorim. Se pare că vom avea puncte comune, vom lua un pic capitolele şi vom vedea unde sunt modificari şi ce am dori să facem pe ele. Încă întâmpinăm problema articolului 138, prin care nu putem să negociem în adevaratul sens al cuvântului datorită inexistenţei bugetului, nevotat de acest Guvern. O să trebuiască să facem în continuare presiuni. Pentru ceea ce ne-am propus efectiv referitor la contractul colectiv de muncă, ziua de luni se pare ca va fi decisivă, o zi în care vom stabili ce să facem în continuare", a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a declarat că pot exista discuţii cu federaţia însă nu pot avea loc negocieri privind contractul colectiv de muncă înainte de aprobarea bugetului.

"Discuţiile cu orice protestatar, în speţă vorbind de Federaţia Sanitas, care şi-a făcut un obicei din a fi în fiecare marţi în faţa ministerului, mă bucură să ne întâlnim din nou, discutăm despre contractul colectiv de muncă, însă, negocierile privind contractul colectiv de muncă, conform legii, nu pot începe înainte de aprobarea bugetului. Dar discuţii, cu siguranţă, putem avea fără niciun fel de problemă", a declarat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii schimbă modul de selecţie pentru membrii comisiilor de sănătate

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a semnat  ordinul prin care orice medic român, din ţară sau străinătate, poate deveni membru în comisia de specialitate a instituţiei, dacă respectă anumite condiţii. Pentru prima dată, membrii nu vor mai fi numiţi de ministru, ci vor fi selectaţi printr-un proces transparent, care ţine cont de criterii de profesionalism şi integritate, iar medicii cu cetăţenie română, indiferent dacă profesează în România sau în afara ţării, îşi vor putea trimite dosarul pentru a intra în procesul de selecţie, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, publicat pe site-ul ministerului.

Această decizie vine după ce lipsa unor criterii de selecţie şi precizările neclare în cazul conflictelor de interese au condus la apariţia unor majore disfuncţionalităţi în constituirea şi misiunea comisiilor de specialitate, iar Ministerul Sănătăţii corectează deficienţele şi propune o nouă viziune pentru organizarea şi funcţionarea comisiilor de specialitate, se mai arată pe site-ul instituţiei.

Conform noului ordin, orice medic cu cetăţenia română, indiferent dacă profesează în ţară sau în străinătate, poate aplica pentru a face parte din comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii dacă este medic specialist sau are cel puţin trei ani de studii în domeniul de competenţă al comisiei, cunoaşte o limbă de circulaţie internaţională şi are abilităţi de utilizare a mijloacelor moderne de comunicare.

Pentru înscrierea în procesul de selecţie, fiecare candidat trebuie să trimită prin poştă sau să depună la Compartimentul Relaţii cu Presa şi Relaţii Publice al Ministerului Sănătăţii un dosar care să conţină o cerere de înscriere completată, un CV, o declaraţie de interese, copia actului de identitate, copii ale diplomelor de studii şi ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, cazier judiciar şi certificatul profesional curent, respectiv documentele echivalente eliberate de organismele profesionale internaţionale.

Profesionalismul candidaţilor va fi evaluat pe baza unui punctaj care va ţine cont de activitatea clinică şi didactică, de prezenţa atestatelor şi supraspecializărilor, de experienţa profesională internaţională şi de publicarea de articole şi de cărţi medicale, desfăşurarea de studii clinice, colaborările cu organizaţii nonguvernamentale ale pacienţilor. Pe baza acestor criterii se va realiza un puctaj care va permite realizarea unui clasament al candidaţilor. Dintre primii opt membri vor fi aleşi, prin vot secret, preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul, restul devenind membri permanenţi, iar următorii opt vor fi membrii supleanţi.

Noul ordin stabileşte funcţionarea unui număr de 54 de comisii, fiecare reprezentând o specialitate medicală, reunind în total peste 800 de specialişti. Candidaturile persoanelor care au fost condamnate penale, indiferent de infracţiunea comisă, vor fi respinse. În plus, ordinul permite prezenţa unui reprezentat desemnat de asociaţiile pacienţilor din domeniul comisiei, în calitate de invitat permanent, la şedinţele acestora.

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii elaborează protocoalele terapeutice, fundamentează deciziile ministrului sănătăţii cu privire la politicile, strategiile şi programele de acţiune în domeniul sănătăţii populaţiei, identifică priorităţile naţionale pe termen scurt, mediu şi lung, propun pachetele de servicii medicale care se asigură în cadrul sistemului de sănătate şi îndeplinesc alte sarcini esenţiale pentru buna desfăşurare a activităţii ministerului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici