Von der Leyen promite un scut aerian în cadrul noii iniţiative UE în domeniul apărării

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat joi să creeze „o adevărată Uniune Europeană a Apărării” în următorii cinci ani, cu proiecte emblematice privind apărarea aeriană şi cibernetică, dacă va obţine un al doilea mandat, scrie Reuters.

Urmărește
239 afișări
Imaginea articolului Von der Leyen promite un scut aerian în cadrul noii iniţiative UE în domeniul apărării

Von der Leyen promite un scut aerian în cadrul noii iniţiative UE în domeniul apărării

„Statele membre îşi vor păstra întotdeauna responsabilitatea pentru propriile trupe, de la doctrină la desfăşurare”, a declarat von der Leyen într-un document care prezintă programul său înainte de votul Parlamentului European din cursul zilei privind acordarea unui nou mandat.

„Dar Europa poate face multe pentru a sprijini şi coordona eforturile de consolidare a bazei industriale de apărare, a inovării şi a pieţei unice (europene)”, a adăugat ea.

Accentul pus de document pe apărare a reflectat modul în care problema a ajuns în fruntea agendei politice europene după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Liderii europeni au subliniat că trebuie să facă mai mult pentru a-şi consolida propria apărare, în special având în vedere îndoielile cu privire la măsura în care se pot baza pe Statele Unite pentru protecţie în cazul în care republicanul Donald Trump va câştiga alegerile prezidenţiale din SUA în noiembrie.

În acest context, Comisia Europeană încearcă să joace un rol mai important în politica de apărare - un domeniu care a fost în mod tradiţional domeniul guvernelor naţionale şi al NATO.

Von der Leyen a confirmat că intenţionează să numească un comisar european pentru apărare - un post nou - şi a declarat că Comisia va prezenta o „Carte albă privind viitorul apărării europene” în primele 100 de zile ale viitorului său mandat.

Ea a declarat că proiectele majore de apărare ale UE „ar trebui să se concentreze asupra celor mai mari ameninţări comune şi transfrontaliere”.

„În colaborare cu statele membre şi în strânsă coordonare cu NATO, vom propune o serie de proiecte de apărare de interes european comun, începând cu un scut aerian european şi apărarea cibernetică”, a spus ea.

„Ne vom asigura că aceste proiecte majore sunt deschise tuturor şi vom utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie - atât de reglementare, cât şi financiare - pentru a ne asigura că acestea sunt proiectate, construite şi desfăşurate pe teritoriul european cât mai curând posibil”.

Von der Leyen nu a spus cum vor fi finanţate astfel de proiecte. Dar ea a spus că Comisia sa va face „propuneri pentru nevoile urgente de investiţii în domeniul apărării”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici