Vorbe pesimiste de la un fost primar al Capitalei: Bucureştiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic

La 46 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, în Capitală nu se lucrează pe niciun şantier de consolidare a blocurilor cu bulină, transmite sâmbătă Gabriela Firea, care spune că Bucureştiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic.

Urmărește
297 afișări
Imaginea articolului Vorbe pesimiste de la un fost primar al Capitalei: Bucureştiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic

Vorbe pesimiste de la un fost primar al Capitalei: Bucureştiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic

Ministrul Familiei Gabriela Firea, fost primar general al Capitalei, spune că Bucureştiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic, din septembrie 2020 încoace.

„La 46 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, în Capitală nu se lucrează pe niciun şantier de consolidare a blocurilor cu bulină, programul Bucureşti Trainic a fost blocat, în ultimii 2 ani nicio clădire pericol public nu a fost pusă în siguranţă sau consolidată în Capitală, iar încrederea cetăţenilor că autorităţile pot face lucruri pentru siguranţa lor a scăzut dramatic. E păcat că munca a sute de oameni din mandatul meu de primar a fost aproape în zadar! Primarul general Nicuşor Dan, susţinut până-n pânzele albe de USR, PMP, omul politic de tristă amintire Ludovic Orban şi PNL a promis <Noul Bucureşti> şi continuă să livreze minciuni: <Noul Bucureşti> cade pe cetăţeni!”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.

Ea dă ca exemplu anunţul consolidării blocului din strada Blănari nr. 14.

„Forţat de tragedia din Turcia şi pentru a arăta că în Bucureşti se lucrează, Nicuşor Dan a mers pe aşa-zisul şantier pentru <a porni> lucrările. O mare minciună! Chiar Nicuşor Dan a blocat lucrările timp de doi ani şi asta este realitatea pe care o ştiu bine proprietarii din bloc, mutaţi în locuinţele de necesitate în vara anului 2020. Concret, în 15 iulie 2020, în timpul mandatului meu de primar general, conducerea AMCCRS a semnat contractul pentru proiectarea, asistenţa tehnică şi execuţia lucrărilor de consolidare. A doua zi, a fost emis ordinul de începere pentru că era o urgenţă. Imediat au fost relocaţi toţi proprietarii către locuinţele de necesitate, pe cheltuiala administraţiei. Am făcut anunţurile la vremea respectivă şi mă bucur că o parte a presei nu a uitat. Se lucra la proiectare când Nicuşor Dan a ajuns primar general şi totul s-a blocat. Acum, primarul general ar fi trebuit să anunţe finalizarea lucrărilor, nu abia începerea lor. Şi e un singur exemplu”, susţine Firea.

Conform acesteia, în acest moment lucrările de consolidare sunt oprite pe şantierele începute în perioada 2018-2020, în ultimii doi ani, nu s-au executat lucrări şi nu s-au semnat convenţii cu proprietari din clădiri cu risc seismic, iar proprietarii din clădirile consolidate între 2018 şi 2020 încă aşteaptă recepţia lucrărilor. Firea spune că, până acum, doar o singură clădire din 11 este din nou locuită, dar fără recepţie.

Ea mai spune că, în ultimii doi ani, nu a fost restaurată nicio faţadă.

„Ştim cu toţii placa <greaua moştenire şi datoriile din vechiul mandat>, dar asta nu mai merge. În 2021 şi 2022, Nicuşor Dan a avut cu 2,1 miliarde de lei mai mult decât în 2019 şi 2020, ultimii ani ai mandatului meu. Deci bani suficienţi să plătească facturile pentru lucrări, nu datorii cum spune public, şi să lucreze şi la altele. (...) Din păcate, din cauza inacţiunii primarului general şi a majorităţii care-l susţine, Bucureştiul încă este capitala europeană cu cel mai ridicat risc seismic”, mai arată Gabriela Firea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici