Ministrul Familiei Gabriela Firea, fost primar general al Capitalei, spune că Bucureştiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic, din septembrie 2020 încoace.
„La 46 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, în Capitală nu se lucrează pe niciun şantier de consolidare a blocurilor cu bulină, programul Bucureşti Trainic a fost blocat, în ultimii 2 ani nicio clădire pericol public nu a fost pusă în siguranţă sau consolidată în Capitală, iar încrederea cetăţenilor că autorităţile pot face lucruri pentru siguranţa lor a scăzut dramatic. E păcat că munca a sute de oameni din mandatul meu de primar a fost aproape în zadar! Primarul general Nicuşor Dan, susţinut până-n pânzele albe de USR, PMP, omul politic de tristă amintire Ludovic Orban şi PNL a promis
Ea dă ca exemplu anunţul consolidării blocului din strada Blănari nr. 14.
„Forţat de tragedia din Turcia şi pentru a arăta că în Bucureşti se lucrează, Nicuşor Dan a mers pe aşa-zisul şantier pentru lucrările. O mare minciună! Chiar Nicuşor Dan a blocat lucrările timp de doi ani şi asta este realitatea pe care o ştiu bine proprietarii din bloc, mutaţi în locuinţele de necesitate în vara anului 2020. Concret, în 15 iulie 2020, în timpul mandatului meu de primar general, conducerea AMCCRS a semnat contractul pentru proiectarea, asistenţa tehnică şi execuţia lucrărilor de consolidare. A doua zi, a fost emis ordinul de începere pentru că era o urgenţă. Imediat au fost relocaţi toţi proprietarii către locuinţele de necesitate, pe cheltuiala administraţiei. Am făcut anunţurile la vremea respectivă şi mă bucur că o parte a presei nu a uitat. Se lucra la proiectare când Nicuşor Dan a ajuns primar general şi totul s-a blocat. Acum, primarul general ar fi trebuit să anunţe finalizarea lucrărilor, nu abia începerea lor. Şi e un singur exemplu”, susţine Firea.
Conform acesteia, în acest moment lucrările de consolidare sunt oprite pe şantierele începute în perioada 2018-2020, în ultimii doi ani, nu s-au executat lucrări şi nu s-au semnat convenţii cu proprietari din clădiri cu risc seismic, iar proprietarii din clădirile consolidate între 2018 şi 2020 încă aşteaptă recepţia lucrărilor. Firea spune că, până acum, doar o singură clădire din 11 este din nou locuită, dar fără recepţie.
Ea mai spune că, în ultimii doi ani, nu a fost restaurată nicio faţadă.
„Ştim cu toţii placa