Vosganian: Creşterile salariale ar trebui amânate şi asumate de viitorul guvern

Măsurile cu impact social, inclusiv privind salarizarea bugetarilor, ar trebui amânate, pentru ca noul guvern să şi le asume, evitând astfel repetarea situaţiilor din anii electorali precedenţi, a declarat, marţi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Creşterile salariale ar trebui amânate şi asumate de viitorul guvern

Vosganian: Creşterile salariale ar trebui amânate şi asumate de viitorul guvern (Imagine: Mediafax Foto)

"Am experienţa anilor electorali precedenţi, când întotdeauna guvernele şi partidele au adoptat ordonanţe de guvern şi legi cu tentă electorală, pe care noile echipe executive nu le-au respectat. Astfel de măsuri ar trebui lăsate la decizia guvernelor care vor veni şi să fie asumate plenar", a afirmat Vosganian, după conferinţa "Romania Construct and Real Estate Forum 2008", organizată de MEDIAFAX.

El a răspuns astfel la o întrebare referitoare la dezbaterile din Parlament privind creşterea salariilor, arătând că partidele politice au la îndemână într-o perioadă electorală programele de guvernare şi pot să demonstreze, în cazul în care câştigă alegerile, că îşi respectă promisiunile.

Vosganian spune că astfel de practici trebuie să înceteze, întrucât creează probleme pe termen lung actului de guvernare, iar nerespectarea "pomenilor electorale" a fost o practică a tuturor partidelor.

"Primele măsuri pe care le-am luat când am venit la Ministerul Finanţelor a fost să aplic nişte legi aprobate pe ultima sută de metri de PSD şi pe care chiar noi am refuzat să le introducem în 2005. Astfel de situaţii nu mai trebuie repetate într-o democraţie care se maturizează. Fiecare guvern să îşi asume responsabilitatea şi după alegeri vor avea şansa să o facă", a adăugat Vosganian.

Pe de altă parte, el consideră că rezolvarea problemei salarizării bugetare trebuie tratată unitar şi nu pe categorii, întrucât lasă loc la frustrări din partea celor care se consideră nedreptăţiţi.

"De exemplu, am primit chiar aseară semnale de la medici şi asistenţi, care consideră că sunt o categorie mai defavorizată decât cei din învăţământ. Din partea sindicatelor am avut interpelări pentru a discuta situaţia poliţiştilor. Toate aceste probleme trebuie tratate unitar şi cel mai bine este să fie asumate de noul legislativ şi executiv", a precizat Vosganian.

Întrebat ce impact ar avea punerea în aplicarea a noii iniţiative legislative privind salarizarea profesorilor, ministrul Economiei a arătat că este vorba de peste un miliard de euro mai mult decât suma alocată investiţiilor în educaţie.

"Practic s-ar anula toate investiţiile realizate în educaţie", a conchis Vosganian.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, pe articole, ordonanţa Guvernului privind creşterile salariale pentru cadrele didactice, inclusiv amendamentele PSD privind majorarea salariilor acestora cu 50%. Votul final la acest proiect urmează să fie dat în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici