Alunecarea de teren s-a produs în urma topirii zăpezii şi a precipitaţiilor din prima jumătate a lunii martie, la faţa locului deplasându-se o comisie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a constata pagubele, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit raportului întocmit de comisie, alunecarea de teren a afectat cimitirul schitului pe o suprafaţă de 30 de metri pătraţi şi două anexe, respectiv un grajd şi o magazie.
Biserica din lemn a Schitului Buluc, care este monument istoric şi care se află la 30 de metri distanţă de zona producerii alunecării de teren, nu a fost afectată, însă este în pericol. Dacă alunecarea de teren va continua, nu este exclus ca şi lăcaşul de cult să fie afectat.
”În comuna Jariştea comisia mixtă a stabilit că, în urma topirii zăpezii şi a precipitaţiilor din prima parte a lunii martie, au fost generate alunecări de teren care au dus la afectarea unui teren aflat în proprietatea Schitului Buluc pe aproximativ 3.000 de metri pătraţi, fiind totodată afectat cimitirul pe 30 de metri pătraţi şi două anexe (un grajd şi o magazie). În ceea ce priveşte Biserica din lemn “Sfânta Treime”, monument istoric, la momentul realizării constatării nu se afla în pericol, fiind la o distanţă de aproximativ 30 metri de vârful alunecării”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, Cristina Duţă.
Şi comuna Negrileşti a fost afectată de alunecări de teren, pagube fiind înregistrate la o locuinţă care este în pericol de prăbuşire.
”Prin ordin al prefectului au fost constituite comisiile mixte formate din specialişti de la mai multe instituţii care se vor deplasa în fiecare unitate administrativ teritorială afectată, vor evalua fizic pagubele şi vor stabili măsuri în consecinţă, documentele întocmite la faţa locului urmând să fie supuse avizării membrilor comitetului.”, a mai declarat Duţă.
Mai multe localităţi din judeţul Vrancea au fost afectate de alunecări de teren, în urma ploilor din ultimele zile.