Vrancea: Primarii din Odobeşti şi Mărăşeşti resping propunerea MS de desfiinţare a spitalelor

Primarii din Odobeşti şi Mărăşeşti dezaprobă propunerea Ministerului Sănătăţii ca spitalele din localităţile pe care le conduc să fie transformate în cămine de bătrâni şi susţin că aceste unităţi deservesc peste 50.000 de persoane, iar în zonă există deja un cămin de bătrâni.

Urmărește
22 afișări

Primarul oraşului Odobeşti, Daniel Nicolaş, a declarat că această decizie aberantă a Ministerului Sănătăţii vine după ce Primăria Odobeşti a reuşit să "pună pe picioare" acest spital, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"După ce am reuşit să repunem pe picioare Spitalul Orăşenesc, afectat grav de tranziţia din anii '90, ne-am trezit cu această ştire pe care, culmea, am aflat-o din conferinţa de presă a MS şi de pe site-ul acestei instituţii. De altfel, aceasta este maniera în care sunt tratate autorităţile locale de către ministere, iar de opiniile noastre nici nu se mai ţine cont, deşi noi suntem cei care ducem greul în această ţară. Cel puţin în ultimii cinci - şase ani s-au făcut investiţii anuale, în mod constant. Saloanele au fost modernizate, cu grup sanitar propriu, cu ferestre termopan, acoperişul clădirilor a fost şi el refăcut. Cea mai recentă investiţie este realizarea unui proiect prin Casa Verde, prin care am reuşit să obţinem apa caldă şi agent termic din surse alternative, mai precis cu ajutorul energiei solare", a precizat Danieş Nicolaş.

El a adăugat că, în acest moment, Spitalul Orăşenesc Odobeşti nu are datorii, fiind o excepţie printre instituţiile spitaliceşti din ţară. Nicolaş a mai precizat că şi costul pe pacient la acest spital este cu cel puţin 25 la sută mai mic decât la Spitalul Judeţean, ceea ce, în opinia sa, reprezintă un motiv în plus pentru a menţine acest spital.

"Niciodată în cei peste 130 de ani de când această instituţie funcţionează la Odobeşti spitalul nu a fost mai bine echipat. În prima şedinţă a Consiliului Local vom lua în discuţie această hotărâre unilaterală a ministerului, care afectează nu doar pe odobeşteni, ci locuitorii din Podgorie şi de pe Valea Milcovului. Deja am comunicat ministrului Sănătăţii poziţia noastră faţă de această măsură arbitrară care distruge miliarde de lei investiţi în ultimii ani", a spus primarul Nicolaş.

El a mai arătat că nu înţelege cum poate fi transformat spitalul unei localităţii într-un cămin - sanatoriu pentru bătrâni, "atâta timp cât există deja un Cămin de bătrâni la Odobeşti".

Conducerea Spitalului din Odobeşti se teme că, o dată cu modificările cerute de ministrul Sănătăţii, vor urma şi disponibilizări, chiar dacă guvernanţii au dat asigurări că nu vor fi concedieri.

"Nu ne-a consultat nimeni cu privire la această schimbare. Pur şi simplu, suntem puşi în faţa faptului împlinit. În spital, sunt 75 de angajaţi. Dacă va fi transformat în azil de bătrâni, numărul maxim de angajaţi va fi de 30. Restul vor trebui să-şi găsească alte locuri de muncă ori să accepte să fie detaşaţi în alte spitale din judeţul Vrancea", a declarat directorul Spitalului Odobeşti, Florin Monac.

La rândul său, primarul oraşului Mărăşeşti, Constantin Vlase, consideră că propunerea MS este o "utopie", în condiţiile în care unitatea a fost preluată de Consiliul Local şi nu are datorii.

"Decizia ministerului este o tâmpenie, pentru că spitalul a fost preluat de Consiliul Local, nu are datorii şi deserveşte unei populaţii de 4.500 de persoane de etnie romă. În plus, avem cabinet de radiologie, laboratoare şi farmacie. Nu avem fonduri pentru a susţine un cămin de bătrâni, nici nu ne trece prin cap. Noi susţinem din fondurile proprii acest spital, pentru că face act medical şi acordă asistenţă medicală localnicilor, dar şi celor din cele patru sate afiliate. Pentru populaţia romă, care nu dispune de medic de familie, acest spital este vital, aceştia au probleme sociale, iar Secţia de Pediatrie este cea mai folosită de aceştia. Aştept reacţia localnicilor, pentru că ştiu că nu vor fi de acord", a afirmat primarul Constantin Vlase.

Directorul Spitalului Mărăşeşti, Constantin Barbu, susţine că decizia Ministerului Sănătăţii este discutabilă, mai ales că unitatea pe care o conduce nu avea datorii.

"Nu ştiu care va fi structura, câţi vor încăpea aici şi atunci nu ştiu normativul de personal. Sigur nu va mai fi ca la spital. Să vedem ce oferă Direcţia, au zis că nu rămâne nimeni disponibilizat, însă rămâne de văzut", a spus Barbu.

Pe de altă parte, conducerea DSP Vrancea consideră că decizia luată de la Bucureşti în privinţa transformării şi, după caz, a comasării spitalelor este benefică. Directorul instituţiei, Cătălin Graur, a precizat că "această comasare sau reprofilare este benefică, reducând cheltuielile de personal, în special personal TESA şi reducând cheltuielile de întreţinere şi funcţionare a acestor spitale".

Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore.

Dintre cele 182 de spitale, un număr de 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă, între acestea fiind şi spitalele din Obobeşti şi Mărăşeşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici