- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vrei să te angajezi în străinătate? Cum să nu iei "ţeapă" de la firma de intermediere!
Gândeşte-te de două ori înainte de a apela la firmele de intermediere pentru un loc de muncă în străinătate şi, mai ales, verifică atât firma care intermediază plecarea, cât şi angajatorul. Citeşte cu atenţie contractul pe care îl semnezi şi nu da bani înainte de a ajunge la destinaţie şi de a te asigura că sunt îndeplinite condiţiile din contract. Acestea sunt doar câteva sfaturi date de autorităţi, în condiţiile în care fraudele în domeniul intemedierii de forţă de muncă în străinătate s-au înmulţit în ultima perioadă.
Vrei să te angajezi în străinătate? Cum să nu iei "ţeapă" de la firma de intermediere! (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Autorităţile îi sfătuiesc pe cei intresaţi să verifice, în primul rând, firmele de intermediere la Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM) pe raza cărora funcţionează respectivele societăţi. Acest lucru se poate face pe site-urile ITM-urilor din judeţul în care firmele sunt înregistrate sau direct la sediul Inspecţiei Muncii.
Firmele care au ca principal obiect de activitate intermedierea de forţă de muncă în străinătate au obligaţia să se înregistreze la ITM, în caz contrar primind amendă contravenţională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"ITM-ul nu poate interveni decât în situaţiile în care sunt semnate contracte de muncă ale căror obligaţii nu sunt respectate. De exemplu, dacă în contract se stipulează plecarea la o anumită dată şi acest lucru nu se întampla, clientul poate sesiza Inspectia Muncii, pentru a verifica respectiva firmă. În cazul în care societatea nu este înregistrată la ITM, sau dacă nu respectă prevederile contractului, aceasta va fi amendată", explică reprezentanţii Inspecţiei Muncii.
Dacă solicitanţii unui loc de muncă în străinătate plătesc comisioane pentru care nu primesc în schimb serviciile solicitate, cazul intră sub incidenţă penală şi se încadrează la înşelăciune. În acest caz, păgubiţii trebuie să se adreseze poliţiei, care va cerceta respectiva firmă şi o va sancţiona în consecinţă.
Atenţie, însă, la actele pe care le semnaţi! Unele contracte nu conţin prevederea fermă că vi se va găsi un loc de muncă, ci că firma respectiva vă oferă consiliere în găsirea unui job pe o anumită perioadă. În aceste cazuri, se întamplă frecvent ca firma să întarzie lucrurile sau să vină cu mai multe oferte de neacceptat, până la expirarea perioadei prevăzute în contract. Astfel, clienţii rămân şi cu banii luaţi şi fără loc de muncă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO