Vreme: Orice român va avea şi în lumea virtuală o identitate

Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Valerian Vreme, a declarat, joi, că orice român va avea şi în lumea virtuală o identitate, pentru aplicaţiile dezvoltate de instituţiile statului, cu ajutorul unui soft care va fi operaţional într-un an.

Urmărește
1219 afișări
Imaginea articolului Vreme: Orice român va avea şi în lumea virtuală o identitate

Vreme: Orice român va avea şi în lumea virtuală o identitate (Imagine: Shutterstock)

Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Valerian Vreme, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia şedinţei Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) de la Târgu Mureş, că le-a prezentat primarilor de municipii reuniţi o serie de proiecte dezvoltate de Ministerul Comunicaţiilor, care construieşte strategii şi planuri pentru a respecta "Agenda Digitală Europa 2020" la care a aderat.

"Dacă discutăm de proiectele în operare, putem discuta de sistemul de achiziţii publice care anul acesta pe primele aproape şase luni se ridică la volumul anului 2010, cu economii de peste 18 la sută. Ei ( autorităţile locale- n.r.) sunt principalii beneficiari şi au economii de peste 18 la sută. Avem proiecte în implementare - şi astăzi am prezentat în faţa membrilor AMR Sistemul Naţional de Plată cu cardul bancar, un sistem dedicat plăţii taxelor şi impozitelor locale de către cetăţeni prin intermediul cardului bancar, folosind o platformă web. În fază de proiectare şi foarte important pentru alfabetizarea României este proiectul managementului identităţii", a spus Vreme.

Vreme a susţinut că proiectul respectiv - care va folosi o platformă soft finanţată din fonduri europene, operaţională în circa un an - presupune că orice român va avea şi în lumea virtuală o identitate, pentru aplicaţiile dezvoltate de instituţiile statului.

"Practic, orice cetăţean al României, pe lângă identitatea pe care o are, cu buletinul de identitate, va trebui să aibă şi în lumea virtuală o identitate, care să îi permită să acceseze aplicaţiile care la ora actuală sunt destul de bine conturate în cadrul instituţiilor statului. De multe ori ne lovim de această problematică, a managementului identităţii", a spus Vreme.

El a precizat că în ce priveşte platforma legată de managementul identităţii, aspectul hard este dat de dispozitiv - care poate fi cardul de identitate cu cip, cardul de sănătate sau telefonul, în timp ce platforma soft va fi realizată printr-un program cu finanţare europeană.

Vreme a susţinut că îi este greu să estimeze cât ar putea costa o astfel de "soluţie majoră în România", dar a arătat că platforma soft ar putea să fie operaţională în termen de 12 luni, după care va "urma şi o perioadă de implementare, legată de hard".

Vreme a dat asigurări că nu vor apărea probleme legate de securitatea datelor şi că sistemul poate rezista atacurilor.

El a arătat că în ce priveşte Sistemul Naţional Electronic de Plată cu cardul bancar, aplicaţia funcţionează deja în unele primării, care au avut deja destul de multe încasări prin intermediul acesteia, şi ea a rezistat chiar şi la 60.000 de atacuri pe oră. În prezent, în cadrul acestui sistem se derulează faza în care se distribuie "credenţialele", a mai spus ministrul.

"Primăria Târgu Mureş este prima care a primit aceste credenţiale. Credenţialele presupun primirea de către orice cetăţean a numărului de utilizator şi a parolei, cu care va intra în sistem. Primăria Târgu Mureş este prima care a primit aceste credenţiale şi cred că de săptămâna aceasta va începe distribuirea şi, totodată, conştientizarea cetăţeanului legat de acest nou mod de a pune problema", a arătat Vreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici