Vulnerabilitatea populaţiei sărace ar putea fi amplificată de schimbările climatice

Vulnerabilitatea populaţiei sărace, care nu este pregătită să se adapteze, ar putea fi amplificată de schimbările climatice, ce ar putea să mărească diferenţele dintre săraci şi bogaţi, dar şi inechităţile dintre femei şi bărbaţi, se arată în raportul Starea Populaţiei Lumii 2009, realizat de UNFPA.

Urmărește
133 afișări
Imaginea articolului Vulnerabilitatea populaţiei sărace ar putea fi amplificată de schimbările climatice

Vulnerabilitatea populaţiei sărace ar putea fi amplificată de schimbările climatice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit raportului realizat de Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA), femeile, mai ales cele din ţări în curs de dezvoltare, vor fi afectate în mod diferit faţă de bărbaţi de schimbările climatice.

"Schimbările climatice reprezintă un risc suplimentar care nu face decât să amplifice vulnerabilitatea populaţiei sărace, care nu este pregătită să se adapteze", a declarat François Farah, reprezentant UNFPA în România.

Raportul lansat de UNFPA nu conţine date referitoare la România, însă specialiştii se aşteaptă ca şi româncele să fie afectate mai mult decât bărbaţii de schimbările climatice.

Reprezentanta Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse Alexandra Nemeş a explicat că în zonele rurale din România trăiesc mai multe femei decât bărbaţi, mai ales în categoria de vârstă de 55 de ani şi peste, astfel încât este de aşteptat ca ele să fie afectate mai puternic de schimbările de mediu, mai ales că principala ocupaţie a acestora este agricultura de subzistenţă.

Raportul UNFPA indică faptul că femeile se numără printre persoanele cele mai vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, pe de-o parte pentru că în numeroase ţări reprezintă cea mai mare parte a forţei de muncă din agricultură, iar pe de altă parte pentru că nu au acces la aceleaşi oportunităţi de a obţine venituri ca bărbaţii.

"Dintre cei 1,5 miliarde de săraci ai lumii care trăiesc cu un dolar sau mai puţin pe zi, majoritatea sunt femei. Femeile au grijă de gospodărie şi de membrii familiei, situaţie care cel mai adesea le limitează mobilitatea şi le creşte vulnerabilitatea în faţa dezastrelor naturale. Seceta şi precipitaţiile abundente obligă femeile să muncească mai mult pentru a asigura hrana, apa şi energia necesare pentru gospodării. Fetele renunţă la şcoală pentru a-şi ajuta mamele. Acest cerc al sărăciei şi al inegalităţii subminează capitalul social necesar pentru a aborda în mod eficient schimbările climatice", se arată în raport.

Vicepreşedintele Societăţii Meteorologice din România, Constanţa Boroneanţ, a declarat că în România s-a constatat o creştere a temperaturii medii, înregistrate în timpul iernii în nord-estul ţării pentru perioada 1961-2007, cu două grade iar regiunile cele mai afectate de schimbările climatice vor fi sudul şi sud-vestul ţării, unde frecvenţa evenimentelor extreme - temperaturi ridicate, secetă prelungită, precipitaţii abundente - va creşte, afectând în special activităţile agricole ale oamenilor din zonele rurale.

François Farah a precizat că pentru a evita marginalizarea populaţiei vulnerabile, în special a femeilor, este nevoie de politici şi strategii care să ţină cont de modul în care inegalitatea de gen împiedică dezvoltarea, sănătatea, echitatea şi bunăstarea generală, toate acestea subminând rezistenţa ţărilor în faţa schimbărilor climatice.

"Accesul la servicii medicale, la educaţie şi la o protecţie egală a legii pot ajuta mai bine oamenii să se adapteze la schimbările de mediu", a declarat reprezentantul UNFPA în România.

Raportul mai recomandă şi investiţiile în tehnologie, însă politicile care vor fi dezvoltate ar trebui să ţină cont şi de dimensiunea umană şi să analizeze atât rolul pe care oamenii îl au prin comportamentul de consum şi creşterea populaţiei la nivel global, cât şi impactul pe care schimbările climatice îl au asupra oamenilor.

Din raport rezultă că temperatura la suprafaţa pământului a crescut cu 0,74 grade Celsius în ultimii 100 de ani, iar dacă actualele tendinţe continuă sau se accelerează, temperatura la suprafaţa pământului ar putea creşte cu încă patru - şase grade până în 2100, efectele asupra mediului, habitatului, economiilor şi oamenilor putând fi "catastrofale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici