- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Winkler: Intrarea în clubul euro este rezultatul atingerii de performanţe economice
Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR) a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Deva, că "intrarea în clubul euro este rezultatul atingerii de performanţe economice" şi al unei stabilităţi de care România are nevoie, iar amânarea datei de aderare la euro ar fi "un gest fatal" pentru ţară.
Eurodeputatul Iuliu Winkler (UDMR) şi-a exprimat nedumerirea faţă de unele reacţii negative apărute după recentul anunţ al premierului şi al guvernatorului BNR, care nu au făcut altceva decât să reamintească faptul că România are ca ţintă aderarea la zona euro la 1 ianuarie 2015, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Pe fondul creat de analizele referitoare la evoluţiile macro-economice posibile în următorii ani în privinţa realităţilor din România, legate de inflaţie, datorie publică, de alţi parametri, cred că s-a creat o aşteptare în privinţa amânării datei-ţintă pentru introducerea monedei euro. (…) Practic, însă, reacţiile au venit la o ştire care nu anunţa nimic nou, ci doar ne reamintea că avem un obiectiv de atins", a declarat Iuliu Winkler.
El a arătat că menţinerea datei de aderare la zona euro va însemna continuarea şi intensificarea reformelor economice.
"Intrarea în clubul euro este rezultatul atingerii de performanţe economice şi al unei stabilităţi de care România are nevoie. Introducerea monedei euro în 2015 este un obiectiv mai greu de vândut opiniei publice, dar este unul extrem de important pentru bunăstarea întregii societăţi. (…) O matematică simplă ne arată ce parametri, ce performanţe trebuie obţinute în economie", a explicat Winkler, adăugând că amînarea datei de aderare la zona euro ar fi "un gest fatal" pentru ţară.
El a precizat că îndeplinirea criteriilor macro-economice impuse pentru aderarea la zona euro, precum deficitul bugetar sub 3%, datoria de stat sub 60 la sută din PIB, rata la dobânzile pe termen lung care să nu depăşească cu mai mult de doi la sută indicatorul celor trei state cu cea mai mică inflaţie, un curs stabil de schimb valutar, înseamnă că România va avea o economie performantă şi competitivă.
"Performanţa economică, competitivitatea sporită, de care se vorbeşte foarte mult, productivitatea muncii, care în România este mult inferioară celei din vestul Europei, trebuie să crească, pentru că doar aşa noi toţi vom ajunge la nivelul de trai pe care ni-l dorim. Nu există altă cale. Trebuie să fie acut conştientizat faptul că nu facem reforme în economia românească, nu ne propunem modernizarea societăţii, nu stabilim ţinte economice sau de altă natură pentru că ne-o cere UE, pentru că ni le-ar impune Comisia Europeană sau FMI. Doar făcând aceste lucruri ne putem îndeplini şi proiectele individuale", a susţinut Iuliu Winkler.
Parlamentarul european a atras atenţia asupra faptului că moneda euro, aşa cum relevă şi un ultim raport al Băncii Mondiale, joacă un rol tot mai semnificativ în economia mondială, iar printre câştigătorii viitoarelor războaie economice şi monetare se vor număra statele care au euro ca monedă proprie.
"După aproape două decenii, lumea unipolară în care am trăit se pare că şi-a atins limitele, nu numai din punct de vedere politic şi strategic, dar şi din punct de vedere economic şi monetar. Dominaţia dolarului asupra economiei mondiale se apropie de sfârşit. La orizont se prefigurează construirea unui echilibru între dolar, euro şi o monedă asiatică, cel mai probabil yuanul chinezesc", a explicat Winkler.
Potrivit acestuia, dezvoltarea unui sistem monetar multipolar se află pe agenda reuniunii G20, care va avea loc, în luna noiembrie, în Franţa.
Winkler este de părere că, în pofida problemelor cu care UE se confruntă în prezent, moneda unică europeană îşi va continua expansiunea, euro fiind, după cum o arată realitatea, una dintre cele mai importante realizări ale UE.
"Cred că destinul României se regăseşte în zona euro. Intrarea în zona euro ne va ajuta să stăm la masa celor care iau decizii, nu doar să suportăm consecinţele hotărârilor luate de alţii", a conchis Iuliu Winkler.
Schimbarea ţintei de aderare la zona euro ar fi încurajat politicienii să spună că mai este timp pentru reforme şi să amâne aplicarea lor, spunea, recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precizând că orice nou termen ar fi trebuit fundamentat de către un grup de specialişti.
Guvernul a aprobat Programul de convergenţă al României, care va fi transmis Comisiei Europene, şi a decis să menţină obiectivul de adoptare a monedei euro în 2015.
Coaliţia a discutat, într-o reuniune la care a participat şi Isărescu, varianta ca moneda euro să fie adoptată la 1 ianuarie 2015, iar până la finalul acelui an să circule în paralel atât moneda naţională, cât şi euro.
Premierul Emil Boc preciza că momentul aderării - 1 ianuarie sau o altă dată - va fi stabilit ulterior, prin discuţii cu "partenerii europeni".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Bolojan: Înainte de a face o reformă a statului trebuie făcută o reformă a lumii politice
-
Lituania, disponibilă să trimită militari în Ucraina şi avertizează asupra atacurilor hibride ruseşti
-
Ce spun analiştii economici despre motivele care au stat în spatele votului antisistem
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO