„Statele Unite împărtăşesc obiectivul României de a fi inclusă în Programul Visa Waiver. Lucrăm îndeaproape cu autorităţile voastre guvernamentale şi încercăm să creştem şansele pentru ca acest lucru să se întâmple„, a declarat, la Bucureşti, Hoyt Yee, întrebat care sunt paşii următori în vederea intrării României în acest program.
Hoyt Yee a reamintit că există o serie de acorduri care trebuie încheiate şi semnate înainte ca o ţară să poată intra în Programul Visa Waiver, precum şi „criterii obiective pe care o ţară trebuie să le îndeplinească pentru a intra în program”.
În acest sens, Yee a spus că România mai are de semnat cel puţin un acord, cel privind prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave.
„Unul dintre criteriile obiective folosite pentru a determina dacă o ţară este eligibilă sau nu pentru Programul Visa Waiver, rata refuzurilor este pentru România de aproximativ 11,5% în 2013. Nivelul maxim admis al ratei de refuz pentru ca o ţară să se califice pentru Visa Waiver este de 3%. Chiar dacă cifra va scădea în 2013-2014, probabil că tot nu va fi sub 3%„, a avertizat diplomatul SUA, adăugând că cifrele vor fi publicate la sfârşitul acestui an.
Totodată, Hoyt Yee a subliniat că preşedintele Barack Obama „şi-a exprimat sprijinul pentru schimbarea criteriilor astfel încât să crească pragul ratei de refuz de la 3% la un procent mai mare pentru a fi mai uşor pentru statele care îndeplinesc nivelul maxim al ratei de refuz” să intre în Visa Waiver, dar a reafirmat faptul că legea se află încă în Congres.