- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zădărnicirea aflării adevărului în dosarul FNI de către Vîntu are urmări periculoase pentru societate
Tribunalul Bucureşti (TB) arată în motivarea sentinţei de arestare preventivă a lui Sorin Ovidiu Vîntu că faptele sale, alături de cele ale celor doi presupuşi complici, de a îl ajuta pe Nicolae Popa să scape de autorităţi, au urmări periculoase pentru societate şi pentru încrederea oamenilor în justiţie.
Zădărnicirea aflării adevărului în dosarul FNI de către Vîntu are urmări periculoase pentru societate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Judecătorul a avut în vedere şi notorietatea cazului FNI, "acel sistem de acumulare a fondurilor băneşti de la persoane fizice sau juridice, creat sub aparenţa unui fond deschis de investiţii, care, în final, a generat un grav prejudiciu atât sistemului financiar-bancar din România, cât şi unui număr foarte mare de persoane fizice, şi gradul de pericol social al infracţiunii comise de către inculpaţi, care fac parte din categoria infracţiunilor care împiedică înfăptuirea justiţiei".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Judecătorul Tribunalului Bucureşti arată în motivare că prin favorizarea infractorului, Sorin Ovidiu Vântu şi cei doi presupuşi complici, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian, au zădărnicit şi îngreunat executarea pedepsei primită de Nicolae Popa în dosarul FNI, lucru ce are urmări periculoase social, pentru că a fost afectată încrederea societăţii în autorităţile judiciare.
"Aşadar, pericolul social al faptelor de favorizarea infractorului se răsfrânge asupra sistemului judiciar penal, care, potrivit competenţelor legale, trebuie să asigure efectivitate actului de justiţie. Efectivitatea actului de justiţie este asigurată numai atunci când vinovatul, persoana vinovată de comiterea unei infracţiuni, execută pedeapsa stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă. Zădărnicirea, îngreunarea executării pedepsei de 15 ani închisoare aplicată condamnatului Popa Nicolae are autoritate de lucru judecat, dincolo de orice dubiu, pentru că instanţa de judecată a statuat că este vinovat", se mai arată în documentul citat.
De asemenea, judecătorul arată că faptele celor trei dobândesc un grad de pericol care se accentuează întrucât, deşi erau cercetaţi pentru favorizarea infractorului şi se aflau sub obligaţiile legale stabilite de organele judiciare încă din luna decembrie 2009, ei au continuat să desfăşoare activităţi de sprijin material în favoarea lui Nicolae Popa.
Aşadar, judecătorul a apreciat că în paralel cu demersul desfăşurat de autorităţile judiciare competente în scopul extrădării lui Nicolae Popa, cei trei desfăşurau acţiuni de îngreunare a punerii în executare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii.
"Continuarea sprijinirii condamnatului Nicolae Popa, care a părăsit ţara exact în perioada în care era cercetat în cauza FNI, acest fapt fiind de notoritate, prin îngreunarea procedurilor de punere în executare a hotărârii judecătoreşti. Faptul că activităţile de sprijinire a condamnatului Nicolae Popa au fost continuate de inculpaţi, deşi erau cercetaţi tocmai pentru această infracţiune, denotă o sfidare a legii şi accentuează periculozitatea", mai arată judecătorul în motivare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO