Zaher Iskandarani, urmărit naţional după ce a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare

Sirianul Zaher Iskandarani a fost dat în urmărire naţională, pentru a fi încarcerat după a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) la cinci ani de închisoare, în dosarul în care a fost trimis în judecată acum opt ani, pentru contrabandă cu ţigări.

Urmărește
812 afișări
Imaginea articolului Zaher Iskandarani, urmărit naţional după ce a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare

Zaher Iskandarani (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Oficiali din Poliţia Română au declarat, pentru MEDIAFAX, că Zaher Iskandarani a fost căutat de poliţişti la locuinţa sa din Timiş, după ce a fost emis mandatul de punere în executare a sentinţei pronunţate vineri de CAB. Întrucât sirianul nu a fost găsit de oamenii legii, el a fost dat în urmărire naţională.

Zaher Iskandarani a fost condamnat de CAB, vineri, la cinci ani de închisoare cu executare şi doi ani de interzicere a unor drepturi, în dosarul de contrabandă cu ţigări în care a fost judecat pentru că a prejudiciat statul cu circa două milioane de lei. În acelaşi dosar au fost condamnate, la câte trei ani de închisoare cu executare, alte două persoane de origine arabă.

Potrivit deciziei CAB, cei trei condamnaţi din dosar trebuie să plătească aproape 1,9 milioane de lei, plus dobânzile aferente acestei sume, către ANAF.

Decizia Curţii de Apel vine după ce, în 10 octombrie 2012, Tribunalul Bucureşti a dispus achitarea lui Zaher Iskandarani. Tot atunci instanţa a decis încetarea procesului împotriva lui Eugen Iovescu, după ce acesta a încetat din viaţă.

Zaher Iskandarani a fost trimis în judecată, în 15 iunie 2006, fiind acuzat de infracţiuni privind operaţiunile vamale ilicite cu utilaje de producţie a ţigărilor şi alcoolului, în afara antrepozitului fiscal, precum şi ascunderea sursei impozabile, prejudiciul adus statului fiind de aproape două milioane de lei noi (aproape 580.000 de euro).

Anchetatorii au stabilit că, începând din 1990, Iskandarani a avut un rol important în contrafacerea şi contrabanda cu ţigări, fiind proprietarul unei fabrici din localitatea Jimbolia, judeţul Timiş. Potrivit acestora, ţigările erau destinate atât pieţei din Europa de Vest, cât şi Orientului Mijlociu. Tutunul era livrat de la o firmă din Liban, care ar fi controlată de familia lui Iskandarani.

Probele administrate au arătat implicarea lui Zaher Iskandarani, Iovescu Eugen şi Ghannoum Obayda în contrabanda cu utilaje de producţie de ţigarete importate din Italia.

Totodată, Zaher Iskandarani şi-ar fi creat o reţea de distribuţie a ţigaretelor contrafăcute, produse în fabrica de la Săcălaz. În perioada 2004-2005, Zaher Iskandarani ar fi coordonat şi controlat întreaga activitate a firmelor şi fabricilor de ţigarete, dar şi de producţia de alcool în fabrica de la Lenanheim, judeţul Timiş.

La sfârşitul anului 2005, în urma unor percheziţii la fabricile şi domiciliile lui Zaher şi a celor trei complici, anchetatorii au descoperit matriţe, trimbre fiscale româneşti falsificate, cantităţi mari de ţigări şi cartoane pentru pachete.

Zaher Iskandarani a fost arestat preventiv în 2005, tot pentru acuzaţii legate de contrabanda cu ţigări şi alcool, ulterior fiind eliberat.

El este cercetat de procurorii DIICOT Timişoara şi într-un dosar privind furtul de energie electrică. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul cauzat de Iskandarani în dosarul furtului de curent electric este de 25.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici