- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.09.2014, 10:58)
- Aurelia Alexa
Zece cutremure au avut loc în ultimele zece zile în zona Izvoarele. Ce spune ministrul Cercetării
Activitatea seismică din Izvoarele, judeţul Galaţi, este scăzută, sub 2,0 Richter, iar frecvenţa de producere este mică şi nu sunt motive de îngrijorare, precizează, duminică, ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu, după ce în zona menţionată s-au înregistrat mai multe cutremure în ultimele zece zile.
Urmărește
806 afișări
Zece cutremure au avut loc în ultimele zece zile în zona Izvoarele. Ce spune ministrul Cercetării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, face un apel la calm către locuitorii aflaţi în aria de activitate seismică din judeţul Galaţi, precizând că nu existã motive de îngrijorare în privinţa cutremurelor de acolo, zona fiind monitorizatã în permanenţă de către specialişti.
"Activitatea seismică are un nivel scăzut, iar frecvenţa de producere este mică. Practic, magnitudini ale seismelor sub 2,0 Richter nu indică o îngrijorare privind zona Izvoarele, dar cu toate acestea situaţia este sub control şi permanent monitorizată de specialişti", declară ministrul Mihnea Costoiu.
Citeşte şi:
Fenomenele de la Izvoarele nu au încă o explicaţie clară. Experţii nu exclud nicio ipoteză
Potrivit informării transmise Ministerului Educaţiei Naţionale de Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP), în perioada 10 - 20 septembrie, în judeţul Galaţi au fost înregistrate zece cutremure cu magnitudini între 0 şi 1,8 grade Richter. Conform datelor INFP, acceleraţia maximă înregistrată la cutremurul de 1,8 grade Richter din 18 septembrie a fost de 1.84 cm/s2, ceea ce corespunde unei intensităţi de II-III grade pe scara Mercalli. La o intensitate de gradul II, cutremurul este slab, de regulă fiind simţit de puţine persoane, în special de persoanele aflate la etajele superioare ale clădirilor, în timp ce la o intensitate de gradul II, cutremurul este perceptibil, fiind simţit în interiorul clădirilor şi mai pronunţat la etajele superioare. De asemenea, durata unui astfel de cutremur poate fi apreciată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"Menţionăm că şi până în data de 10 septembrie 2014 s-au produs cutremure în zona Galaţi, dar nu au fost simţite la nivelul populaţiei. Acestea s-au produs cu o frecvenţă şi de cinci - şase zile între ele, înregistrându-se magnitudini mai mici de 2,0 grade Richter", se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, cele zece cutremure înregistrate în perioada 10 - 20 septembrie s-au produs la adâncimi mici, cuprinse între patru şi opt kilometri.
Din 23 septembrie şi până la începutul lunii octombrie a anului trecut, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela din judeţul Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme înregistrate la Galaţi în această perioadă au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie.
Citeşte şi:
Galaţi: Apa din fântânile din zona Izvoarele, unde au fost mai multe cutremure, nu este potabilă
Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a instalat atunci în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negrea trei staţii seismice portabile, pentru localizarea cu precizie a zonei unde se produc cutremurele, precum şi echipamente de măsurare a deplasării faliilor cu rezoluţie de un milimetru.
Totodată, în această perioadă au fost prezenţi în zonă reprezentanţi ai INFP, însă specialiştii nu au putut stabili cauza producerii cutremurelor.
Satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi s-a numărat şi printre localităţile afectate de inundaţiile produse în perioada 13 - 14 septembrie 2013 în judeţul Galaţi.
Citeşte şi:
Galaţi: O groapă de peste un metru adâncime a apărut într-o gospodărie din Izvoarele, satul în care au avut loc peste 260 de cutremure
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe