Zece la sută dintre copiii aflaţi în centrele de plasament au fost internaţi la psihiatrie

Zece la sută dintre copiii din centrele de plasament au fost internaţi în secţii de psihiatrie, într-un interval de un an şi jumătate, numărul mare al acestora (780) fiind cauzat şi de faptul că nu există suficienţi specialişti, iar internările se fac cu multă uşurinţă, potrivit unui raport HHC.

Urmărește
393 afișări
Imaginea articolului Zece la sută dintre copiii aflaţi în centrele de plasament au fost internaţi la psihiatrie

Zece la sută dintre copiii aflaţi în centrele de plasament au fost internaţi la psihiatrie (Imagine: Lucian Munteanu/Arhiva Mediafax Foto)

"Durata medie de spitalizare pe un copil a fost de 13 zile. Numărul mare de internări derivă şi din faptul că în centre nu există suficienţi specialişti care să ofere îndrumare personalului de îngrijire directă privind managementul comportamentelor dificile, iar internările se fac cu foarte mare uşurinţă. În lipsa procedurilor şi a instrumentelor de lucru pentru diminuarea comportamentelor dificile, personalul preferă să apeleze numărul de urgenţă 112, pentru rezolvarea situaţiei de criză", se arată în raportul Auditul Serviciilor Sociale pentru Copii din România, realizat de organizaţia neguvernamentală Hope and Homes for Children (HHC) România şi dat publicităţii miercuri.

Preşedintele HHC România, Ştefan Dărăbuş, considerã că numărul mare de internări reprezintă "o tară pe care noi, ca ţară, o avem". "Mai uşor băgăm în cămaşă de forţă decât prevenim", a mai spus Dãrãbuş.

Copiii care suferă de boli mintale, se mai arată în raport, au parte de servicii foarte restrânse în sistemul actual. Lipsa acută de secţii de neuropsihiatrie infantilă duce astfel, frecvent, la internarea copiilor cu boli mintale în secţii de psihiatrie adulţi, unde sunt neglijaţi şi chiar abuzaţi.

HHC România recomandă, ca soluţie la problemele de acest fel, dezvoltarea de parteneriate cu Ministerul Sănătăţii şi cu direcţiile de sănătate publică judeţene, pentru crearea unui serviciu specializat în fiecare judeţ.

Altfel, din totalul copiilor aflaţi în cele 159 de centre de plasament din România, aproape toţi (97%) sunt înscrişi la un medic de familie, iar 82% dintre ei efectuaseră examenul medical anual la momentul colectării datelor pentru raport.

Iniţiatorii raportului apreciază că, în majoritatea centrelor de plasament, personalul cunoaşte datele de contact ale medicului de familie, pentru a se putea lua legătura cu acesta în cazul unei probleme de sănătate a copiilor.

De asemenea, în toate centrele de plasament, există un spaţiu special amenajat pentru depozitarea medicamentelor, se menţionează în acelaşi raport.

Raportul HHC România a fost realizat pe baza informaţiilor din 2010 şi prima jumătate a lui 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici