- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zece mandate europene de arestare, emise în Cehia în cazul licitaţiilor pe internet - VIDEO
Autorităţile judiciare din Cehia au reţinut zece inculpaţi, pentru care au fost emise mandate europene de arestare, în cadrul amplei anchete a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în care au fost reţinute, marţi, în România, 34 de persoane.
Zece mandate europene de arestare, emise în Cehia în cazul licitaţiilor pe internet (Imagine: Mediafax Foto)
Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat, marţi, 103 percheziţii domiciliare la locuinţele unor suspecţi de comiterea de infracţiuni informatice. De la locuinţele suspecţilor au fost ridicate importante sume de bani, autoturisme de lux, arme şi echipamente IT, informează Poliţia Română.
În urma efectuării percheziţiilor în Bucureşti, judeţele Vâlcea, Braşov, Constanţa, Bacău, Botoşani, Giurgiu, Argeş, Prahova, Dolj, municipiile Alexandria, Timişoara şi localităţile Câmpulung Moldovenesc şi Râmnicu Sărat, poliţiştii au identificat şi ridicat în vederea cercetărilor mai multe bunuri, obiecte şi valori provenite din săvârşirea de infracţiuni sau folosite la săvârşirea infracţiunilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
"Au fost ridicaţi 77.350 euro, 49.000 dolari americani, 64.860 lire sterline, 60.644 lei, un ceas de lux, o puşcă, zece cartuşe cu bile, trei pistoale cu gaz şi 150 grame de aur. De asemenea, au mai fost ridicate 71 de laptopuri, 167 de telefoane mobile, 33 de unităţi central de computer, 15 modemuri, 9 servere, zece carduri blank, 2.424 cartele SIM, 40 de carduri bancare, 324 memory stick-uri, 1.040 medii optice de stocare a datelor, 19 hard disk-uri, 31 diskete şi şase camere video", precizează Poliţia Română.
Totodată, în vederea recuperării prejudiciului, a fost instituit sechestru asigurător pe şapte autoturisme de lux, în valoare de peste 300.000 de euro.
Pe parcursul anchetei, au mai fost identificaţi şi prinşi încă trei suspecţi care se sustrăgeau cercetărilor.
Pentru zece dintre suspecţii reţinuţi de autorităţiile cehe, procurorii DIICOT au solicitat emiterea de mandate de arestare europene, urmând a fi transmise în Cehia prin intermediul canalelor oficiale de cooperare, în vederea extrădării în România.
Faţă de 34 de suspecţi, procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere pe o perioadă de 24 de ore pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, înşelăciune, introducerea, modificarea sau ştergerea, fără drept, de date informatice ori restricţionarea, fără drept a accesului la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecinţe juridice.
Totodată, membrii grupării infracţionale sunt cercetaţi pentru schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor bunuri sau în scopul de a ajuta persoana care a săvârşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei; ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei, a situării, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni; dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni.
DIICOT preciza că acţiunea de marţi este cea mai importantă operaţiune realizată de procurorii Direcţiei şi ofiţerii de crimă organizată, în acest an.
Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2006, trei grupări infracţionale organizate au acţionat pe teritoriul mai multor state - Spania, Italia, Franţa, Noua Zeelandă, Danemarca, Suedia, Germania, Austria, Statele Unite ale Americii, Canada, Elveţia, organizând licitaţii frauduloase pe site-urile de comerţ electronic.
Până în prezent au fost identificate peste 800 de victime, prejudiciul produs fiind de aproximativ 800.000 de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO