- Home
- Social
- BCUUREŞTI, (02.02.2023, 16:32)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zece proiecte Erasmus+ au fost lansate pentru a testa noi forme de cooperare între facultăţi
Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, a lansat 10 proiecte Erasmus+ pentru a testa noi forme de cooperare transnaţională între instituţiile de învăţământ superior.
Urmărește
212 afișări
Erasmus+RO, Facebook
Mariya Gabriel lansează 10 proiecte Erasmus+ pentru a testa noi forme de cooperare transnaţională între instituţiile de învăţământ superior, după cum se sublinia în Strategia europeană pentru universităţi în urmă cu doar un an. Aceasta este o etapă importantă în direcţia realizării spaţiului european al educaţiei.
Şase dintre proiectele selectate vor examina, testa şi facilita realizarea unei etichete de diplomă europeană comună, un certificat complementar calificării obţinute de studenţi la absolvirea programelor comune predate în contextul cooperării transnaţionale între mai multe instituţii de învăţământ superior, pe baza unui set comun de criterii europene create prin colaborare. Celelalte patru proiecte vor permite alianţelor instituţiilor de învăţământ superior, cum ar fi „universităţile europene”, să testeze noi forme de cooperare, cum ar fi un posibil statut juridic european pentru aceste alianţe, transnmite Comisia Europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Eticheta de diplomă europeană reprezintă un pas în direcţia obţinerii unei diplome europene comune, acoperind mai multe state membre ale UE şi fiind concepută pentru a încuraja mobilitatea şi cooperarea studenţilor. Eticheta ar reflecta competenţele şi rezultatele învăţării dobândite de studenţii care au urmat un program comun în mai multe instituţii şi în mai multe ţări, în mai multe limbi, beneficiind de oportunităţile de mobilitate oferite de acest program şi de abordări pedagogice transdisciplinare. În plus, ar fi complementară calificărilor obţinute de studenţi la absolvirea programelor comune în contextul cooperării transnaţionale între mai multe instituţii de învăţământ superior, cum ar fi universităţile europene.
Această etichetă ar urma să fie eliberată în mod voluntar ca certificat care atestă rezultatele învăţării obţinute în cadrul cooperării transnaţionale între mai multe instituţii şi pe baza unui set comun de criterii. Proiectele selectate pentru a lucra la eticheta de diplomă europeană vor fi desfăşurate de instituţii de învăţământ superior, de autorităţi naţionale şi regionale şi de alte părţi interesate.
Dintre cele zece proiecte selectate joi, patru vor permite alianţelor instituţiilor de învăţământ superior să testeze noi forme de cooperare la nivelul UE, cum ar fi un posibil statut juridic european pentru aceste alianţe. Scopul acestui statut juridic este de a acorda alianţelor universitare, pe bază de voluntariat, libertatea de a acţiona împreună, de a lua decizii strategice comune, de a experimenta recrutarea în comun, de a concepe programe de învăţământ comune sau de a pune în comun resurse şi capacităţi umane, tehnice, de date, de educaţie, de cercetare şi de inovare.
Fiecare proiect-pilot selectat poate primi un buget de până la 200.000 de euro din programul Erasmus+ pentru o durată de un an, care se preconizează că va debuta în primăvara anului 2023. În cooperare cu autorităţile relevante la nivel naţional, regional şi/sau instituţional, proiectele vor oferi dovezi pentru următorii paşi şi vor elabora propuneri în direcţia unei posibile etichete de diplomă europeană comună şi a unui statut juridic pentru alianţe, în acord cu sectorul învăţământului superior şi cu statele membre.
Nicio etapă viitoare nu va înlocui soluţiile existente la nivel naţional, urmărind să ofere soluţii complementare, pe bază de voluntariat, pentru a facilita o cooperare transnaţională mai aprofundată, cu respectarea deplină a principiului subsidiarităţii şi a autonomiei instituţionale.
Strategia europeană pentru universităţi, prezentată de Comisia Europeană la 18 ianuarie 2022, urmăreşte să dezvolte o dimensiune cu adevărat europeană, bazată pe valori comune, în sectorul învăţământului superior. Pe această bază, Concluziile Consiliului privind o strategie europeană de capacitare a instituţiilor de învăţământ superior pentru viitorul Europei, adoptate la 5 aprilie 2022, invită statele membre şi Comisia să sprijine alianţele instituţiilor de învăţământ superior, cum ar fi „universităţile europene”: să exploreze criterii comune care ar putea conduce la o potenţială etichetă europeană pentru programele de studii integrate. Ulterior, s-ar putea avea în vedere posibilitatea conceperii şi realizării, în mod voluntar, la nivel naţional, regional sau instituţional, a unor diplome comune la toate nivelurile, pe baza acestor criterii europene create prin colaborare, în conformitate cu instrumentele existente ale Procesului Bologna şi să ia măsuri pentru a depăşi obstacolele din calea unei cooperări transnaţionale mai aprofundate, pe termen lung şi flexibile şi pentru a concepe instrumente de cooperare instituţionalizate, pe baza unei evaluări amănunţite preliminare a necesităţii, beneficiilor şi fezabilităţii acestora.
Recomandarea Consiliului privind crearea de punţi pentru o cooperare europeană eficace în domeniul învăţământului superior, adoptată de Consiliu la 5 aprilie 2022, recomandă statelor membre să examineze şi să faciliteze acordarea unei etichete de diplomă europeană comună pentru a facilita furnizarea de programe comune şi acordarea de diplome comune de către instituţiile de învăţământ superior implicate în cooperarea transnaţională şi să examineze necesitatea şi fezabilitatea unor instrumente de cooperare instituţionalizată, cum ar fi un posibil statut juridic pentru alianţele de instituţii de învăţământ superior.
Această cerere de propuneri deschisă şi competitivă pentru experimentarea cu politicile europene în învăţământul superior răspunde acestei invitaţii şi deţine un buget total de 2 milioane euro. Cererea a fost deschisă la 15 iunie 2022, iar termenul de depunere a candidaturilor a fost 6 octombrie 2022. La 28 iunie 2022 a avut loc o sesiune de informare online pentru candidaţi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: 10 copii din Timişoara şi antrenorul lor, salvaţi de pe munte de jandarmii din Caraş-Severin
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe