- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (28.02.2013, 10:41)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zeci de angajaţi ai Poştei au pichetat Prefecturile, unii dintre ei cu cagule şi măşti pe feţe
Zeci de angajaţi ai Poştei au pichetat, joi, sediile unor Prefecturi din ţară în semn de protest faţă de reducerile de personal, salariile mici şi condiţiile grele de lucru, unii dintre ei purtând pancarte, dar şi cagule şi măşti pe feţe, aşa cum anunţaseră liderii sindicali la nivel naţional.
Urmărește
441 afișări
Zeci de angajaţi ai Poştei au pichetat Prefecturile, unii dintre ei cu cagule şi măşti pe feţe (Imagine: Silviu Matei / MediafaxFoto)
Astfel, peste o sută de angajaţi ai Poştei Cluj au pichetat, joi, Prefectura Cluj, cu cagule şi măşti pe feţe, în semn de protest faţă de măsurile conducerii Companiei Naţionale Poşta Română de desfiinţare a unor subunităţi poştale din mediul rural şi de disponibilizare de personal, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Protestatarii s-au adunat, joi, în faţa Prefecturii Cluj, purtând cagule şi măşti pe feţe, şi având asupra lor pancarte pe care scrie "Locuri de muncă sigure", "Condiţii de muncă decente", "Nu proiectului de restructurare al CNPR făcut în staţia de metrou", "Goarna e un brand de ţară, nu lăsaţi Poşta să piară".
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Participanţii la protest au scandat lozinci de genul: "Hoţii" şi "Mincinoşii".
Liderul sindicatului Poşta Cluj, Carol Şinka, a declarat că angajaţii sunt nemulţumiţi de managementul conducerii CNPR.
"De ce purtăm cagule? Nu de frică, ci de revoltă şi scârbă faţă de bolşevismul conducerii CNPR care încearcă să îngrădească dreptul la proteste al angajaţilor. Suntem nemulţumiţi de managementul conducerii companiei care vrea să desfiinţeze subunităţi poştale din mediul rural şi să disponibilizeze personal. Aceasta în condiţiile în care directorul CNPR, Ion Smeianu, şi-a bugetat un salariu lunar de 7.500 de euro", a spus Şinka.
O delegaţie a protestatarilor a înmânat un memoriu prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan.
Protestul de la Cluj a fost autorizat să se desfăşoare între orele 9.00 şi 10.00.
Aproximativ 20 de poştaşi au pichetat, joi, sediul Prefecturii Sibiu, fără a purta cagule pe faţă, aşa cum anunţaseră liderii naţionali ai sindicatului din domeniu, oamenii protestând faţă de reducerile de personal, salariile "mizere" şi condiţiile grele de lucru. Ei s-au strâns, joi dimineaţă, la ora 07.30, în faţa Prefecturii Sibiu şi au pichetat instituţia.
Fără a purta pancarte sau a scanda lozinci, oamenii au anunţat că protestează faţă de reducerile de personal, salariile "mizere", condiţiile grele de lucru, lipsa dotărilor şi tehnica învechită din oficiile poştale.
"Se tot fac reduceri de personal. Noi avem o anumită vârstă. Cine ne mai angajează pe noi la vârsta asta?!", a declarat presei una dintre protestatare.
Un bărbat a precizat că a ieşit în stradă pentru a protesta faţă de condiţiile grele de lucru.
"Ne ducem la serviciu cu bicicletele proprii. Nu există niciun fel de dotare. Tehnica pe care se lucrează este veche, iar în oficii se cumpără hârtie de imprimantă din banii oficiantelor", a declarat acesta.
Oamenii au avut fluiere, dar nu au purtat cagule, aşa cum anunţaseră liderii naţionali ai sindicatului.
Liderul local al Sindicatului Lucrătorilor Poştali, Remus Helju, a declarat presei că şi atitudinea conducerii Poştei Române a amplificat nemulţumirea oamenilor din sistem.
"Trecem prin momente grele financiare. Actuala conducere ne-a invitat la negocieri, dar negocierilor constau numai în diminuări de drepturi sau eliminări de drepturi. Aceste drepturi au fost obţinute de sindicat prin contractul colectiv de muncă. Lipsa de comunicare şi poziţia de foarte mare duritate a creat în sistemul poştal o nemulţumire şi o incertitudine în privinţa locurilor de muncă", a declarat Remus Helju.
Potrivit acestuia, în judeţul Sibiu numărul angajaţilor Poştei Române s-a redus, în ultimii ani, de la 800 la aproximativ 430.
Protestul de la Sibiu s-a încheiat după aproximativ o oră, fără a se înregistra incidente.
Şi la Bistriţa-Năsăud peste 50 de angajaţi ai Poştei Române au pichetat, joi, timp de o oră, sediul Prefecturii, nemulţumiţi de restructurarea Companiei Naţionale Poşta Română, dar şi de încălcarea Contractului colectiv de muncă.
Poştaşii s-au adunat la ora 8.00 în faţa Palatului Administrativ din Bistriţa şi au protestat timp de o oră, ei purtând pancarte pe care au scris: "Salarii decente, neamputate de interse politice", "Nu îngropaţi 150 de ani de activitate a Poştei Române", "Goarna e un brand de ţară, nu lăsăm ca el să moară", "Locuri de muncă sigure", "Dacă nu ne sprijiniţi, scrisori nu o să mai primiţi, iar peste puţină vreme, va veni un smeu cu ele".
"Protestez faţă de deciziile care se vor lua cât de curând împotriva noastră, a lucrătorilor din Poşta Română, decizii de concediere, de închidere a oficiilor poştale, multe altele care nu vor fi în favoarea noastră. Ne temem că vom fi concediaţi. Nu ştim cum va funcţiona Poşta cu oameni mai puţini", a declarat Maria Cocsis, unul dintre manifestanţi.
Cosmina Turcu, altă angajată a Poştei, a spus că vor salarii decente şi "neamputate de interesele politice ale momentului".
"Noi nu mai facem faţă la ghişee la cozile care sunt. Salariile nu au fost mărite de cinci - şase ani, am ajuns la dezastru. Avem un volum foarte mare de lucru. În Poştă suntem sclavi, nu mai suntem muncitori. Sunt oficiantă la Oficiul Bistriţa 4. Suntem două, deservim jumătate oraşul. Sunt cozi interminabile", a declarat Cosmina Turcu.
"Sunt factor poştal. Suntem nemulţumiţi de conducerea de la Bucureşti. E multă muncă neplătită, concedii neluate, ore suplimentare neplătite. Ne temem şi pentru locurile noastre de muncă", a declarat Ioan Ersen, factor poştal.
Liderul sindical al Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România filiala Bistriţa-Năsăud, Horea Moruţan, a declarat că angajaţii din Poştă se tem să nu îşi piardă locurile de muncă.
"Protesatăm fiindcă suntem nemulţumiţi că, prin restructurarea şi reorganizarea reţelei poştale multe subunităţi vor dispărea şi mulţi salariaţi vor pleca în şomaj. Salariile nu au fost mărite de cinci ani, plus că s-au pierdut şi unele drepturi salarile. În continuare, se încearcă să se înlăture şi alte drepturi pe care le avem prevăzute în contractul colectiv de muncă. Din informaţiile noastre, şi din Bistriţa-Năsăud vor fi disponibilizaţi peste 25 de angajaţi ai Poştei Române", a declarat Moruţan.
El a spus că în Bistriţa-Năsăud sunt 17 oficii poştale, din care şase urbane şi restul rurale, în total, Poşta Română având în judeţ peste 400 de angajaţi.
Câţiva reprezentanţi ai manifestanţilor au predat apoi o listă de revendicări prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean. Protestul s-a încheiat fără incidente, la ora 9.00.
Aproximativ 50 de poştaşi din Sfântu Gheorghe au protestat, joi dimineaţă, între orele 8.00 şi 9.00, în faţa Prefecturii Covasna.
Liderii de sindicat au citit revendicările pe care le au poştaşii, similare cu colegii lor din ţară, iar oamenii au scandat "Hoţii, hoţii!".
Protestul s-a desfăşurat fără incidente, poştaşii plecând din faţa Prefecturii la ora stabilită.
Aproximativ 70 de poştaşi cu cagule pe faţă au protestat, joi dimineaţă, în apropierea Prefecturii Buzău, protestul fiind unul mut, doar cu afişarea unor pancarte prin care oamenii îşi exprimau nemulţumirea faţă de politica dusă de conducerea Companiei Poşta Română.
Potrivit liderului de sindicat al poştaşilor din Buzău, Bogdan Ion, la protestul de joi dimineaţă au participat circa 70 de angajaţi, acţiunea desfăşurîndu se în afara orelor de program, între 7.45-8.45, de teamă să nu-şi atragă sancţiuni la locul de muncă.
"Acţiunea noastră s-a încadrat în graficul acţiunilor de protest pe care poştaşii le-au început din ianuarie. Un protest care s-a desfăşurat în linişte deplină, suntem nemulţumiţi că o să ne desfiinţeze locurile de muncă, o să rămânem fără subunităţi poştale, o să primim mai puţin la salarii, ne vor reţine tichetele de masă, de vreo cinci ani au plecat vreo cinci mii de oameni, dar compania tot în aşa hal arată. Poşta de la Buzău se află în restructurare, ca în toată ţara. Sunt propuse spre desfiinţare oficii poştale, ghişee poştale din rural, compania e propusă pentru privatizare în condiţiile în care în lume nu e companie poştă de stat care e privatizată. Suntem cobai pentru alte entităţi poştale de stat care toate sunt pe profit în Eruropa. La Buzău probabil că o sută de oameni îşi vor pierde locurile de ,muncă", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX liderul de sindicat al poştaşilor de la Buzău, Ion Bogdan.
Potrivit reprezentanţilor Poştei Buzău, vizate de desfiinţare anul acesta sunt oficiile poştale din cartiere mari ale municipiului, dar şi 33 de ghişee din mediul rural.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe