- Home
- Social
- MIERCUREA CIUC, (22.02.2014, 16:34)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zeci de bucătari s-au întrecut la prima ediţie a Festivalului Cârnaţilor din Harghita - FOTO
Zeci de bucătari din Harghita şi din localităţi înfrăţite din Ungaria s-au întrecut, sâmbătă, la Nicoleşti, în prepararea cârnaţilor, la prima ediţie din judeţ a Festivalului Cârnaţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
611 afișări
Zeci de bucătari s-au întrecut la prima ediţie a Festivalului Cârnaţilor din Harghita
Prima ediţie a Festivalului Cârnaţilor din judeţul Harghita a fost organizată în comuna Nicoleşti, la iniţiativa Asociaţiei Tinerilor din localitate, iar sâmbătă dimineaţă au fost sacrificaţi porci pentru a li se pune la dispoziţie participanţilor câte cinci kilograme de carne şi slănină, bucătarii aducându-şi doar ustensilele şi condimentele specifice.
O condiţie a fost ca reţetele de cârnaţi să fie tradiţionale, unele dintre ele fiind vechi de sute de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Ministrul Educaţiei: ne confruntăm cu un demers bizar, izolaţionist, cu elemente de pseudoreligie
-
MAI susţine că „România este una dintre cele mai sigure ţări din lume”
-
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online
"Noi o să preparăm mai multe feluri de cârnaţi, după şase reţete, cu boia, cu caşcaval, iuţi, însă, după părerea mea, cel mai bun cârnat este cel bine condimentat", a spus una dintre concurente.
Un alt concurent, venit cu echipa din Ujkigyos, Ungaria, a povestit despre celebrii cârnaţi din Gyula şi Bekescsaba, care şi-au pierdut savoarea de altădată.
"Cândva au fost foarte gustoşi şi acum se mai fac, dar produsele industriale nu au aceeaşi calitate. Noi o să preparăm cârnaţi după reţeta tradiţională, care s-a păstrat în satele şi comunele din zona din care venim, cu boia, sare, piper, usturoi, chimion şi, după gust, mai condimentăm şi cu ardei iute", a spus el.
Jurizarea a fost făcută de bucătari renumiţi, deţinători ai multor titluri de cavaleri culinari, între ei fiind şi Dekany Ferencz din Ungaria, numit "Regele Cârnaţilor".
"Ce să lipsească din cârnaţi? Nimic! Totul trebuie pus, dar în special carne de foarte bună calitate şi acele condimente care sunt pe gustul fiecăruia. Pentru că cel mai gustos cârnat din lume este cel preparat acasă. Ce o să îi placă juriului este o chestiune subiectivă. Juriul trebuie să decidă pentru că, fiind vorba despre un concurs, trebuie să fie şi câştigători", a explicat el.
Mulţi dintre participanţi au fost atraşi de arome, gustând din cârnaţii proaspeţi.
"Sunt din Japonia, călătoresc prin Europa şi îmi vizitez prietenii, care m-au invitat aici. Este foarte interesant, e o cultură nouă pentru mine şi mi se pare minunat că întreaga comunitate se adună la acest festival. Şi la noi se prepară cârnaţi, dar nu sunt aşa de proaspeţi şi de mari; ai noştri sunt mici", a afirmat o turistă.
După prepararea cârnaţilor, organizatorii au mai programat un concurs în urma căruia va fi desemnat cel mai gustos cârnat uscat, preparat înainte de Crăciun, şi cea mai gustoasă slănină afumată.
Festivalul Cârnaţilor a fost ultima întâlnire de acest fel a comunităţii înainte de intrarea în postul Paştelui.
"Am organizat acest festival acum, înainte de intrarea în post, ca să ne putem distra, să putem mânca bine, să mai bem puţin, că aşa se cuvine la ţară, şi văd că lumea se distrează bine, înseamnă că am reuşit", a spus Andras Robert de la Asociaţia Tinerilor din Nicoleşti.
Petrecerea se va încheia duminică dimineaţă, la finalul unui bal care se va desfăşura, începând de sâmbătă seară, la Căminul Cultural din localitate.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe