Zeci de bucureşteni au ajuns la spital şi mii de maşini în service din cauza vremii

Din cauza arterelor secundare care nu au fost deszăpezite nici la o săptămână de la ultima ninsoare puternică din Bucureşti şi a trotuarelor necurăţate, zeci de oameni au ajuns la spital cu fracturi şi luxaţii, iar mii de maşini au fost implicate în accidente de circulaţie pe străzile din Capitală.

Urmărește
542 afișări
Imaginea articolului Zeci de bucureşteni au ajuns la spital şi mii de maşini în service din cauza vremii

Zeci de bucureşteni au ajuns la spital şi mii de maşini în service din cauza vremii (Imagine: Shutterstck / Mediafax Arhiva Foto)

De la începutul acestui an, birourile de accidente uşoare din Bucureşti au eliberat peste 2.400 de autorizaţii de reparare pentru autoturismele implicate în tamponări şi coliziuni uşoare. Cele mai multe evenimente rutiere s-au produs în ultima săptămână, după ce străzile Capitalei au fost acoperite de zăpadă. Dacă pe arterele principale se circulă fără probleme, majoritatea străzilor secundare sunt, în continuare, acoperite de gheaţă şi zăpadă. Astfel, maşinile fie derapează, fie se împotmolesc în maldărele de omăt, fie sunt parcate pe banda de circulaţie, blocând traficul.

"Am încercat să depăşesc o maşină parcată pe banda întâi, am intrat pe contrasens, iar din partea cealaltă venea o altă maşină. Am încercat să revin pe banda mea, dar mi s-a prins roata într-un şleau, am derapat şi am intrat în celălalt. Nu ştiu dacă e doar vina mea, că am intrat pe contrasens, sau şi a celui care a parcat prost. Dacă se constată că eu sunt de vină, o să dau Primăria Generală şi primăria de sector în judecată pentru că nu au deszăpezit drumul. Să plătească ei reparaţiile, că ar fi trebuit până acum să cureţe drumul", a spus Robert, un tânăr care a fost implicat, vineri, într-o tamponare pe o stradă secundară din Sectorul 1 al Capitalei.

Companiile de salubritate erau obligate prin contract să deszăpezească prioritar arterele principale ale Capitalei, şi să intervină apoi pentru curăţarea zăpezii de pe străzile secundare şi aleile dintre blocuri. Odată încheiată curăţarea bulevardelor, însă, pe arterele secundare nu s-a mai intervenit aproape deloc. Firmele de salubritate s-au concentrat pe încărcarea mormanelor de zăpadă formate îm zona centrală a Bucureştiului, ignorând gheaţa şi omătul rămase pe străzile adiacente. Cu toate acestea, niciuna dintre primăriile de Sector şi nici Primăria Generală a Capitalei nu au amendat companiile de salubritate.

"De la începutul anului 2017 şi până în acest moment nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale niciunui operator pentru deficienţe în activitatea de deszăpezire. Facem precizarea că, odată cu încheierea sezonului rece şi după finalizarea programului de deszapezire efectuat în Municipiul Bucureşti, Primăria Capitalei va face o evaluare a modului în care s-a intervenit în Capitală. Această analiză va avea rolul de a stabili gradul de îndeplinire a responsabilităţilor asumate de fiecare factor implicat în programul de deszăpezire, respectarea contractelor de către fiecare operator de salubritate, dar şi măsurile care se impun pentru fiecare în parte", se precizează într-un răspuns remis MEDIAFAX de reprezentanţii Primăriei Generale.

Nici trotuarele nu au fost deszăpezite, deşi proprietarii de case, asociaţiile de locatari şi societăţile comerciale care îşi desfăşoară activitatea la parterul blocurilor aveau obligaţia ca, în cel mult 24 de ore, să cureţe zăpada. Din această cauză, în ultimele şapte zile, zeci de bucureşteni au cerut ajutorul ambulanţei după ce au alunecat pe gheaţă şi au suferit fracturi sau luxaţii.

"În perioada 13 ianuarie - 20 ianuarie, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) au fost înregistrate 76 de cazuri de persoane care au căzut pe stradă şi au suferit luxaţii, entorse, fracturi, traumatisme craniene sau traumatisme la nivelul toracelui. Dacă într-o zi obişnuită avem două-trei situaţii de persoane care cheamă ambulanţa după ce au căzut pe stradă, acum se poate constata o triplare, în medie, a celor care au suferit astfel de traumatisme", a declarat pentru MEDIAFAX coordonatorul SABIF, Alice Grasu.

Fiindcă nu au deszăpezit trotuarul din faţa punctului de lucru sau a blocului, Primăria Sectorului 4 a aplicat amenzi în valoare de 28.000 de lei firmelor şi asociaţiilor de proprietari. În Sectorul 6 au fost aplicate 50 de sancţiuni în cuantum de 84.000 de lei societăţilor comerciale care nu au deszăpezit trotuarul, în timp ce Primăria Capitalei a întocmit 24 de procese verbale de sancţionare a contravenţiilor, în valoare totală de 34.000 lei. Autorităţile locale au amendat, însă, în foarte puţine cazuri proprietarii de imobile care nu au deszăpezit trotuarele din faţa proprietăţii.

"Persoanele fizice şi juridice au obligaţia ca, pe timp de iarnă să cureţe, în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii, zăpada depusă şi gheaţa formată de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau îşi desfăşoară activitatea, a sediilor de firme, curţilor şi terenurilor deţinute, astfel încât traficul pietonal să se desfăşoare în condiţii normale", prevede hotărârea numărul 120/2010, dată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Amenzile pentru cei care nu îşi deszăpezesc trotuarele sunt cuprinse între 200 şi 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi între 500 şi 2.000 de lei, în cazul firmelor şi a asociaţiilor de proprietari.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici