Zeci de câini şi pisici fără stăpân sunt sterilizaţi printr-o acţiune a studenţilor de la Medicină Veterinară

Zeci de câini şi pisici sunt sunt sterilizaţi gratuit, sâmbătă, de studenţii şi profesorii Facultăţii de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, pentru a preveni înmulţirea animalelor abandonate şi cazurile de persoane atacate de câini agresivi fără stăpân, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
4339 afișări
Imaginea articolului Zeci de câini şi pisici fără stăpân sunt sterilizaţi printr-o acţiune a studenţilor de la Medicină Veterinară

Zeci de câini şi pisici fără stăpân sunt sterilizaţi printr-o acţiune a studenţilor de la Medicină Veterinară

Prodecanul Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, Cosmin Peştean, a declarat, sâmbătă, coresponentului MEDIAFAX că acţiunea studenţilor şi cadrelor didactice are un caracter caritabil, de implicare socială, prin care se doreşte sprijinirea comunităţii locale.

„Am început un maraton de sterilizare gratuită, care a început sâmbătă de dimineaţă şi va dura până când va fi nevoie, a peste 40 de câini şi pisici fără stăpân, aduşi de asociaţii de protecţie a animalelor, dar primim şi animale de la persoane cu venituri limitate, care nu îşi permit să apeleze la un cabinet veterinar pentru plata acestor servicii. Acţiunea noastră are, astfel, un caracter caritabil de implicare socială, prin care vrem să sprijinim comunitatea clujeană. Participă 15 cadre didactice şi doctoranzi de la Facultatea de Medicină Veterinară şi 50-60 de studenţi din an terminal, anul VI, de la liniile de predare în limbile română, engleză şi franceză. Sunt şapte posturi de intervenţie pregătite, studenţii fiind repartizaţi în echipe de câte trei”, a spus Peştean.

Potrivit acestuia, prin acţiunea începută sâmbătă se doreşte un control al înmulţirii animalelor fără stăpân pe străzi, reducerea numărului de animale care sunt abandonate sau lovite de maşini, limitarea cazurilor de abuz împotriva animalelor, reducerea incidenţei unor afecţiuni medicale frecvente la animalele nesterilizate, reducerea animalelor din adăposturi şi de la ecarisaj şi, implicit, reducerea costurilor suportate de către comunitate.

De asemenea, se reduc cazurile de persoane atacate de câini agresivi fără stăpâni, dar şi celor de eutanasie a animalelor fără stăpân.

Peştean a precizat că animalelor de casă care au stăpân şi sunt sterilizate sau castrate nu mai pleacă de acasă.

Finuca Bora, preşedintele unei asociaţii de protecţie a animalelor din Cluj-Napoca, a declarat, la rândul său, că este încântată de această acţiune, fiind convinsă că, numai prin sterilizare, considerată o măsură prevenivă, se poate diminua numărul de animale nedorite care apar pe stradă şi deranjează.

„Apreciez foarte mult iniţiativa USAMV Cluj-Napoca, am găsit aici oameni care înţeleg nevoile animalelor şi le tratează cu mult respect”, a spus Bora, care a adus 15 câini şi pisici pentru sterilizare.

O clujeancă a adus o căţeluşă abandonată, pe care a adoptat-o, pentru a o steriliza gratuit, deoarece costul unei astfel de intervenţii este cuprins între 120 şi 240 de lei.

„Ne bucurăm că se fac astfel de acţiuni”, a spus aceasta.

Alina Ardelean, studentă în annul VI la USAMV Cluj-Napoca, susţine că sterilizarea gratuită înseamnă o mare oportunitate pentru studenţi de a face practică pe animale, asociind-o cu partea teoretică, învăţată la cursuri.

„E mult mai uşor pentru noi să legăm lucrurile, iar după şase ani de facultate, este nevoie de o astfel de acţiune”, a spus aceasta.

O altă studentă, din Olanda, Rashella Lamers, consideră sterilizarea utilă pentru animalele fără stăpân, deoarece pe străzi sunt foarte multe, şi se previne înmulţirea, dar şi îmbolnăvirea lor.

„O căţea, de exemplu, face de regulă între trei şi opt pui, vă puteţi imagina ce se întâmplă cu aceştia când cresc şi ajung pe străzi. Este necesară sterilizarea pentru animale. Pentru noi, ca studenţi, este utilă acţiunea pentru că punem în practică modul de intervenţie învăţat la şcoală”, a subliniat studenta.

Andreea Pribilean, care este studentă în annul V dar şi voluntară în cadrul unei asociaţii de protecţie a animalelor, susţine că o astfel de campanie de sterilizare este binevenită deoarece este singura metodă preventivă care duce la reducerea animalelor fără stăpân pe străzile Clujului.

„Ar trebui ca astfel de acţiuni să aibă loc mai des, nu doar o dată pe an, cu sprijinul autorităţilor locale, şi să se desfăşoare măcar o dată pe trimestru, având în vedere că căţelele intră în călduri de două ori pe an, iar pisicile mai des”, a menţionat studenta.

Sterilizare gratuită de o zi a câinilor şi pisicilor fără stăpân a debutat în 1995 la o clinică veterinară privată din SUA şi s-a răspândit la nivel mondial.

Taguri:
sterilizare,
student,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici