Zeci de copaci seculari dintr-un parc din Alba Iulia, tăiaţi pe motiv că sunt atacaţi de putregai
Zeci de copaci seculari din Parcul Custozza din zona istorică a municipiului Alba Iulia vor fi tăiaţi, începând de miercuri, de echipele de muncitori care lucrează la reabilitarea zonei pe motiv că sunt atacaţi de putregai, măsura stârnind reacţii dure ale unei organizaţii ecologiste.
Echipele de muncitori care lucrează la reabilitarea zonei din interiorul Cetăţii din Alba Iulia au început, miercuri, o amplă acţiune în Parcul Custozza în cadrul căreia vor tăia aproximativ 48 dintre cei 131 de copaci seculari, majoritatea dintre aceştia plantaţi înainte de Marea Unire din 1 Decembrie 1918, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia, măsura de tăiere a unora dintre copacii din parc a fost luată în urma unei expertize realizate de Ocolul Silvic Alba Iulia prin care au fost identificaţi arborii atacaţi de putregai şi "bolnavi".
Măsura de tăiere a unora dintre copacii din Parcul Custozza a stârnit nemulţumirea Organizaţiei "Alba Verde" care a transmis, miercuri, o scrisoare deschisă primarului municipiului Alba Iulia prin care cere stoparea lucrărilor.
Reprezentantul Organizaţiei "Alba Verde", Simona Branişte, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că majoritatea copacilor tăiaţi sunt, de fapt, sănătoşi şi susţine că lucrările care se desfăşoară în Cetatea din Alba Iulia vor duce nu numai la dispariţia unui parc sau distrugeri de vegetaţie, ci şi la "distrugerea unui ambient care aducea echilibru estetic şi ecologic în zona interioară a Cetăţii".
Simona Branişte a acuzat administraţia locală că nu a fost deschisă la un dialog şi nu a făcut public proiectul privind Parcul Custozza din Alba Iulia.
"Având în vedere aceste aspecte ale desfăşurării lucrărilor din Parcul Custozza, îmi exprim dezamăgirea profundă faţă de modul nedemocratic de a «rezolva» acest subiect de interes public şi sentimentul de umilire pe care îl simt în faţa indiferenţei cu care au fost tratate de către autorităţi societatea civilă pe de o parte şi argumentele solide ale specialiştilor pe de altă parte (…) Este evident faptul că în deciziile administraţiei locale privind soarta Parcului Custozza demersurile societăţii civile din Alba Iulia şi argumentele unor specialişti recunoscuţi la nivel naţional nu au contat", a afirmat Branişte.
Unii dintre opozanţii tăierii copacilor din Parcul Custozza acuză şi faptul că lucrările sunt ilegale deoarece pun în pericol două specii de păsări ocrotite de lege, care se află în perioada de reproducere.
Potrivit acestora, cele două păsări îşi depun oule în cuiburile de ciori şi ar exista şi în Parcul Custozza, acesta fiind cunoscut şi ca Parcul Ciorilor din cauza numărului mare de ciori care s-au adunat în această zonă.
Opozanţii au transmis, miercuri, mesaje pe reţelele de socializare de pe internet în care îşi dau întâlnire, miercuri seară, în jurul orei 20.00, în cadrul unei acţiuni de protest care ar urma să se desfăşoare în zona Parcului Custozza.
Administraţia locală din Alba Iulia derulează, în această perioadă, un proiect finanţat cu fonduri europene prin care reabilitează zona interioară a Cetăţii Alba Carolina. În cadrul acestui proiect, Parcul Custozza din interiorul cetăţii estre propus pentru a fi transformat într-o piaţetă medievală. Această măsură a stârnit nemulţumirea unor asociaţii civice. Pentru salvarea parcului au fost strânse mii de semnături şi au fost organizate mai multe proteste, la cel mai important din luna martie participând sute de persoane care au format un lanţ uman în jurul parcului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO