Zeci de deţinuţi din România şi Serbia au şansa să devină mici producători agricoli

Patruzeci de deţinuţi închişi la penitenciarele din Timişoara şi Pancevo (Serbia) vor învăţa cum pot deveni mici producători agricoli, fiind instruiţi în producerea de fructe uscate, legume şi plante medicinale în cadrul unui proiect transfrontalier, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
354 afișări
Imaginea articolului Zeci de deţinuţi din România şi Serbia au şansa să devină mici producători agricoli

Zeci de deţinuţi din România şi Serbia, sprijiniţi să devină mici producători agricoli

Proiectul ”O nouă şansă pentru incluziunea socială a persoanelor aflate în detenţie” este finanţat prin programul IPA de cooperare transfrontalieră România – Serbia, valoarea acestuia ridicându-se la aproximativ 200.000 de euro, dintre care 95.000 de euro revin penitenciarului timişorean.

În cadrul proiectului lansat, marţi, la Timişoara, peste 40 de deţinuţi de la penitenciarele din Timişoara şi Pancevo vor fi instruiţi în procesul de uscare şi comercializare a ierburilor şi plantelor medicinale, fructelor şi legumelor.

De asemenea, Penitenciarul “Popa Şapcă” din Timişoara a cumpărat, cu banii obţinuţi prin proiect, şi o instalaţie de uscare şi vidare a fructelor, cu care deţinuţii vor lucra.

Directorul Penitenciarului Timişoara, Georgică Alexeev, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că prin intermediul acestui proiect, practic 20 de deţinuţi vor fi instruiţi să devină mici producători agricoli.

“Este vorba despre un parteneriat strategic între Penitenciarul din Timişoara, Penitenciarul Pancevo din Serbia şi un ONG din Timişoara - Centrul pentru Promovarea Învăţării Permanente. În proiectul pe care-l lansăm acum sunt calificaţi deţinuţi în diferite meserii. În cadrul acestui proiect este vorba despre cultivarea, recoltarea, uscarea unor legume şi fructe şi, nu în ultimul rând, culegerea plantelor medicinale. Putem dezvolta abilităţi ale unor persoane private de libertate ca mici producători agricoli. Este vorba de cursuri de calificare, de inserţie socială şi de şansa de a oferi un loc de muncă după eliberare. În urma finalizării acestui proiect, să sperăm cu succes, Penitenciarul Timişoara se va alege cu un utilaj, o instalaţie de uscare şi vidare a fructelor, lucru care ne va permite atât să folosim deţinuţi la muncă, cât şi să colectăm din regiune asemenea produse”, a explicat directorul Penitenciarului Timişoara.

Daiana Huber, reprezentant al ONG-ului Centrul pentru Promovarea Învăţării Permanente, a afirmat că cei 40 de deţinuţi implicaţ în proiect vor învăţa şi cum să devină antreprenori.

“Vrem să introducem ideea de antreprenoriat pentru persoanele aflate în detenţie, antreprenoriat în mediul rural, exploatare de produse uscate, uscare de legume, fructe, plante medicinale şi exploatarea unui posibil potenţial pe piaţa locală, atât în zona Timişoarei cât şi în zona Pancevo. Pentru noi este foarte important să avem comunitatea locală alături, pentru a oferi un suport persoanelor care se eliberează”, a precizat Daiana Huber.

Concret, în cele două penitenciare vor fi organizate sesiuni de instruire pentru 40 de deţinuţi, pentru o lună de predare teoretică şi o parte practică de două luni. Programul cuprinde şi informaţii privind deschiderea unei întreprinderi mici în domeniul agricol.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici