Prima pagină » Social » Zeci de eco-insule digitalizate vor fi instalate în România cu o investiţie de 260 de milioane euro

Zeci de eco-insule digitalizate vor fi instalate în România cu o investiţie de 260 de milioane euro

Zeci de localităţi din România vor beneficia de eco-insule digitalizate pentru colectarea separată a deşeurilor. Proiectul menit să transforme infrastructura de gestionare a deşeurilor prin tehnologie avansată a fost prezentat în cadrul unui eveniment de inaugurare în Dărmăneşti şi Moineşti (Bacău).
Zeci de eco-insule digitalizate vor fi instalate în România cu o investiţie de 260 de milioane euro
Rafael Hekman
08 nov. 2024, 15:06, Social

În prezenţa ministrului Mediului, Mircea Fechet, şi a preşedintelui Senatului, Nicolae Ciucă, au fost prezentate vineri noile sisteme de colectare care vor fi implementate în toată ţara. Proiectul este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi are o valoare totală de peste 260 de milioane de euro.

Implementarea eco-insulelorse va face în 50 de localităţi din România, printre care Bacău, Alba Iulia, Sighişoara, Suceava, Deva şi Predeal. În total, proiectul prevede instalarea a 2.159 de eco-insule, fiecare configurată special pentru colectarea separată a cinci fracţii de deşeuri: biodegradabile, reziduale, plastic şi metal, sticlă şi hârtie-carton.

Localităţile Alba Iulia, Cugir, Năvodari, Tg. Secuiesc şi Sfântu Gheorghe beneficiază deja de aceste sisteme moderne, iar implementarea continuă în alte oraşe din ţară.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanţa proiectului pentru atingerea obiectivelor de mediu ale României: „Digitalizarea şi eficientizarea sistemului de gestionare a deşeurilor reprezintă un obiectiv major pentru România. Ţinta noastră este să atingem un grad de reutilizare şi reciclare de 55% pentru deşeurile municipale până în 2025 şi să reducem eliminarea deşeurilor prin depozitare la 10% până în 2035. Cu toţii ne dorim un mediu mai curat, iar soluţia începe cu selectarea eficientă a deşeurilor.”

Fiecare eco-insulă este echipată cu un ansamblu hardware şi o platformă software care gestionează accesul utilizatorilor, monitorizează funcţionarea containerelor şi permite raportarea automată a datelor către autorităţi şi companiile de salubritate.

Proiectul include trei tipuri de eco-insule, toate dotate cu componente digitale pentru a facilita colectarea eficientă. Dintre acestea două sunt containere supraterane cu capacităţi de câte 1,1, respectiv 2-5 metri cubi, şi containere subterane cu capacităţi între 2-5 metri cubi.