- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (21.11.2016, 11:30)
- Adriana Mit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zeci de mămici din Timişoara au donat sânge, după ce s-au mobilizat pe Facebook - FOTO
Aproximativ 45 de mămici din Timişoara, unele însoţite de soţi, au participat, luni, la o campanie de donare de sânge, una dintre participante spunând că, în fiecare an, de ziua sa, face un dar unei persoane necunoscute prin donarea de sânge, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
759 afișări
Zeci de mămici din Timişoara au donat sânge, după ce s-au mobilizat pe Facebook - FOTO (Imagine: Cristina Nichitus/ Mediafax Foto)
Campania de donare de sânge care s-a desfăşurat luni la Timişoara s-a numit “Din inimă, pentru viaţă” şi a fost iniţiată pe Facebook de către coordonatoarele unui grup pentru mămici care numără peste 10.000 de membri.
Potrivit organizatorilor, ideea de a iniţia o astfel de campanie le-a venit după ce au observat că în mediul online apar multe solicitări de sânge, pentru diverse persoane care aveau nevoie urgentă de o intervenţie chirurgicală sau o transfuzie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
“Este pentru prima dată când organizăm o astfel de acţiune. A fost un lucru spontan, care a venit din dorinţa de a face ceva util. Am constatat că există un mare vid la capitolul donare de sânge, chiar este multă lume în spital care are nevoie şi atunci am spus că este un moment în care putem să ajutăm. Mămicile au fost foarte receptive. Chiar avem listă de aşteptare pentru următoarea ediţie. Şi eu am donat sânge, este pentru prima oară, dar cu siguranţă voi continua”, a declarat Anca Bogdan, unul dintre iniţiatorii campaniei “Din inimă, pentru viaţă”.
Una dintre participante, Smaranda Marcu, a declarat că donează sânge de două ori pe an, de ziua ei şi în primăvară sau toamnă, şi crede că în România ar fi nevoie de o campanie de schimbare a mentalităţii.
“E vorba de zece minute în care stai întins pe pat, îţi mişti pumnul şi în timpul ăsta, sângele merge în punga care va salva ulterior o viaţă. În principiu, eu donez de două ori pe an: o dată de ziua mea, am decis eu ca în fiecare an de ziua mea să fac un dar unei persoane necunoscute, şi încă o dată în primăvară sau toamnă. Cred că ar trebui să vină mai mulţi oameni să doneze, ar trebui să schimbăm şi mentalitatea, pentru că la noi oamenii se sperie când aud de actul donării de sânge, se gândesc că doare, e neplăcut. Nu e deloc aşa, după cinci minute, m-am ridicat şi îmi fac treaba în mod normal. Sunt mulţi oameni care nu ştiu lucrurile astea şi o campanie de schimbare a mentalităţii ar fi binevenită, mai ales că România este pe un loc codaş în Europa la donarea de sânge. Donarea nu înseamnă că faci bine unui necunoscut, ci îţi faci bine şi ţie pentru că donând îţi îmbunătăţeşti imunitatea organismului, care devine mai obişnuit cu şocurile”, a spus Smaranda Marcu, după ce a donat sânge.
Acţiunea a avut loc la o clinică privată din Timişoara, unde reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină din oraş s-au deplasat pentru a recolta sânge de la cele 45 de mămici. Pe lângă bonurile de masă primite de la stat pentru că au donat sânge, mămicile au participat şi la o tombolă cu premii surpriză şi au fost răsplătite cu câte o floare, oferită de către organizatori.
În fiecare zi, între 60 şi 100 de persoane vin la Centrul de Transfuzii Sanguine din Timişoara pentru a dona sânge, deşi reprezentanţii instituţiei ar putea recolta de la 200 de persoane. Astfel, este mereu nevoie de sânge, care ajunge în 30 de spitale din judeţul Timiş.
Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani, femeile o greutate minimă de 55 de kilograme, iar bărbaţii de 65 de kilograme. Centrul de Transfuzii Sanguine, aflat lângă Spitalul Judeţean Timişoara, este deschis de luni până vineri, între orele 08.00 – 12.00. În schimbul celor 450 de mililitri de sânge donaţi, cei care trec pragul centrului beneficiază de şapte bonuri de masă, o reducere de 50% la abonamentul RATT pe o lună, analize gratuite şi o zi liberă de la locul de muncă.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe