- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.08.2011, 01:20)
- , Livia Ispas , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zeci de mii de bucureşteni au "jucat" în deschiderea Arenei Naţionale
Zeci de mii de bucureşteni au "jucat" în deschiderea Arenei Naţionale, un loc pe care unii îl ştiu din vremea comunismului, dar care acum a îmbrăcat haină de gală şi a intrat în elita stadioanelor, fiind pregătit să primească mari nume ale fotbalului şi muzicii.
Urmărește
2666 afișări
Zeci de mii de bucureşteni au "jucat" în deschiderea Arenei Naţionale (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Bine aţi venit!", a fost urarea cu care i-au întâmpinat gazdele pe "jucătorii" bucureşteni la primul lor meci pe stadionul de 55.000 de locuri.
Cum primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că stadionul este al bucureştenilor, ei au fost primii "jucători" pe stadionul care a primit titlul "Elite", distincţie pe care puţine arene din Europa o au.
Unii s-au dus direct pe stadion, pentru a trăi aproape de gazon senzaţia jucătorului, alţii au luat loc în tribune, acolo de unde îşi încurajează favoriţii. Vestiare, loje, tribune, săli de conferinţe, totul a fost deschis pentru o zi tuturor, părinţi cu copii, tineri şi vârstnici.
Vizitatorii s-au relaxat la zona de lounge de la intrarea în complex, copiii au testat jocurile electronice instalate pe ecrane mari la porţile stadionului şi au mâncat îngheţată, cu toţii făcându-şi poze în tribune sau în apropierea gazonului.
La primul "meci" al bucureştenilor a fost prezent şi directorul general al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Ioan Angelo Lupescu, care a venit însoţit de tatăl său. Fostul fotbalist, acum la conducerea Federaţiei, a fost asaltat de fani, care s-au îmbrâncit până au ajuns în apropierea acestuia, pentru a se fotografia şi a da mâna cu el.
Lupescu a spus că Arena Naţională îi aminteşte de faimosul Stadion Maracana din Rio de Janeiro şi că este o realizare impresionantă, care va împinge românii de la spate ori de câte ori vor evolua aici.
La scurt timp după Ionuţ Lupescu a ajuns şi primarul Sorin Oprescu, care a fost aşteptat la intrare de preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, venit şi el împreună cu Marius Marinescu.
La venirea primarului, entuziasmul vizitatorilor a escaladat la cote greu de ţinut în frâu de forţele de ordine. Oamenii au "călcat pe cadavre" pentru a ajunge la edilul şef, unii mulţumindu-se să-şi strecoare copiii printre picioarele gărzilor de corp.
Pe lângă cei care au venit să-l felicite pe primar pentru stadion şi cei care au vrut măcar o poză cu acesta s-au numărat, inevitabil, şi bucureşteni care i-au împărtăşit acestuia doleanţele lor, cerându-i ajutorul în diverse probleme.
Corneliu Vadim Tudor a spus că a venit la deschiderea stadionului atât ca prieten al primarului Sorin Oprescu, cât şi ca oficial. El l-a descris pe Oprescu ca fiind "un om de carte", profesionist şi gospodar, recomandându-l chiar la conducerea FRF şi a echipei naţionale.
Europarlamentarul a spus că Arena este "o bijuterie", un stadion care se ridică la standardele secolului XXI, demonstrând "geniul poporului român".
După ce a mulţumit bucureştenilor care au venit în număr aşa de mare să vadă stadionul, Sorin Oprescu, însoţit de jurnalişti şi de o parte din vizitatori, a făcut turul stadionului, spunând că "îi place de moare".
Edilul şef şi-a exprimat speranţa ca, pe parcursul "Nopţii Albe" la Arena Naţională, un milion de bucureşteni să vină şi să viziteze stadionul, care rămâne deschis pentru ei, pentru că este al lor.
Arena a fost ocupată aproape la capacitate maximă, dar departe de dorinţa exprimată de edilul Capitalei, la aproximativ patru ore de la deschiderea porţilor stadionului fiind, potrivit estimărilor jandarmilor, aproximativ 35.000 de vizitatori.
Unii au ales să plece după ce au vizitat stadionul, însă cei mai mulţi au rămas în tribune pentru a vedea şi cum arată arena noaptea, luminată de cele 264 de reflectoare ale instalaţiei de nocturnă.
Aprinderea nocturnei, la ora 21.00, a fost primită cu entuziasm de cei aproximativ 20.000 de bucureşteni aflaţi în tribune la acel moment. S-au bucurat, au aplaudat, iar unii au fluturat steagurile cu care au venit la stadion, ca la marile meciuri de fotbal, când îşi încurajează favoriţii din tribune.
În ciuda căldurii de afară şi a vânzolelii continue, nu s-au înregistrat incidente, iar intervenţia forţelor de ordine nu a fost necesară.
Unii au ales însă să plece cu baloanele folosite de gazde pentru a marca momentul festiv, ca un suvenir sau o "dovadă" a faptului că au fost martori la "primul meci" al bucureştenilor pe stadionul lor de elită.
Arena Naţională este printre puţinele stadioane din Europa cu standard "Elite", dovadă fiind şi organizarea finalei Europa League din 2012 în Bucureşti.
Stadionul are o capacitate de 55.000 de locuri, din care 20.000 sunt la tribuna I. Aproape 300 de locuri sunt destinate persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora, pe stadion fiind amplasate lifturi, rampe şi toalete speciale.
Arena Naţională are 94 de căi de acces, ceea ce face ca intrarea spectatorilor să se poată face în numai 20 de minute. În caz de urgenţă, stadionul poate fi evacuat în 7-8 minute, existând 40 de scări de evacuare.
Dimensiunea stadionului se încadrează în standardele UEFA, având 105 metri lungime şi 68 de metri lăţime. Acoperişul retractabil face ca Arena să poată fi folosită în orice zi a anului.
Deasupra suprafeţei de joc sunt patru ecrane gigantice, a câte 30 de metri pătraţi fiecare, iar băncile tehnice de la nivelul gazonului sunt prevăzute cu sisteme de încălzire a scaunelor. De asemenea, terenul de joc are sistem de încălzire cu agent termic.
Bucureştenii pot ajunge la Arenă cu mijloacele de transport în comun, iar cei care aleg să vină cu maşinile au la dispoziţie 192 de locuri în parcarea subterană şi 1.200 de locuri în parcarea supraetajată, ce urmează să fie finalizată.
În interiorul stadionului sunt săli de conferinţă şi restaurante, unde pot fi organizate şi altfel de evenimente decât cele sportive.
Arena este monitorizată cu camere mobile de supraveghere, care surprind întreaga suprafaţă a stadionului, precum şi zonele de la porţile de acces până la intrarea pe stadion.
Costurile pentru construcţia stadionului s-au ridicat la 131 de milioane de euro fără TVA, neincluzând mobilierul, reţelele şi amenajările exterioare. Ca raport calitate-preţ, potrivit lui Ionuţ Lupescu, Arena Naţională este cel mai ieftin din Europa.
Bucureştenii care vor să vadă şi un meci pe noul stadion mai au de aşteptat până în 6 septembrie, când selecţionata României va înfrunta Franţa.
Iniţial, inaugurarea oficială a stadionului trebuia să aibă loc la amicalul România-Argentina, pe 10 august, anulat la sfârşitul lunii trecute de Asociaţia de Fotbal din Argentina, după demiterea selecţionerului Sergio Batista.
"O să încercăm să mai organizăm câteva evenimente, atât cât este posibil. Sper să ne îndeplinim şi sarcina de testare. Dacă UEFA nu ne va permite să inaugurăm stadionul într-un meci oficial, o să jucăm noi un amical. De la egal la egal, amical", a mai spus Oprescu.
Până atunci, noaptea de sâmbătă spre duminică le oferă posibilitatea tuturor bucureştenilor să se bucure de cel mai modern stadion din România, gratuit, şi să-şi închipuie cum fotbaliştii lor preferaţi vor înscrie în poarta adversă, în timp ce reluările vor putea fi văzute pe ecranele gigant, în uralele a 55.000 de oameni.
Material de Burtea Ioana, ioana.burtea@mediafax.ro.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe