- Home
- Social
- CONSTANŢA, (29.11.2013, 18:06)
- Cătălin Legănel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zeci de mii de credincioşi, aşteptaţi să vină la peştera Sfântului Andrei din judeţul Constanţa
Zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară sunt aşteptaţi să ajungă, începând din această seară, la mănăstirea ce poartă hramul Sfântului Apostol Andrei din comuna constănţeană Ion Corvin, pentru a-l prăznui, sâmbătă, pe creştinătorul şi protectorul românilor.
Urmărește
324 afișări
Zeci de mii de credincioşi, aşteptaţi să vină la peştera Sfântului Andrei din judeţul Constanţa (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)
Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei vor veni ierarhi din ţară şi din străinătate, care, împreună cu Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, vor oficia Sfânta Liturghie, începând cu ora 9.00.
Tot în cinstea acestei sărbători au fost aduse din Grecia, de la Tesalonic, de către mitropolitul de Theoupoleos, IPS Panteleimon, moaştele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Racla cu sfintele moaşte a ajuns la Constanţa încă de joi seară, şi au fost duse, într-o procesiune la care au participat credincioşi, preoţi şi oaspeţii din Grecia, spre Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa. Pe toată durata desfăşurării procesiunii, fanfara marinei militare a intonat cântece patriotice, iar soldaţii au mărşăluit cu torţe aprinse în mâini.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
Sărbătoarea va continua şi duminică, 1 Decembrie, când, începând cu ora 17.00, pe scena Casei de Cultură din Constanţa va avea loc concertul tradiţional de colinde. Vor participa coralele Arhiepiscopiei Tomisului, grupul bizantin "Sfântul Vasile cel Mare", corul parohiei "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Constanţa, Grupul coral al şcolii 39 din Constanţa, Grupul coral "Giocoso" al Centrului Cultural Judeţean Theodor Burada din Constanţa, iar invitată este Corala mixtă dirijată de PS Ciprian, din Bulgaria.
Prăznuit în fiecare an în ziua de 30 noiembrie, creştinătorul românilor se bucură de o evlavie deosebită în rândul credincioşilor. Întreaga ţară, dar în special Dobrogea, este în sărbătoare, deoarece în această provincie se află peştera în care a trăit întâiul ucenic al Mântuitorului Hristos. Istoriografia, bazată pe izvoare literare, arată că, după tragerea la sorţi, Sfântul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Mântuitorului Hristos şi în vechea provincie a Dobrogei. Potrivit cercetătorilor, locul în care a sălăşluit şi s-a rugat a fost peştera unde, actualmente, există o mănăstire. Locaşul de cult este unicat în spaţiul monastic, incluzând primul altar creştin de pe teritoriul românesc. În apropierea mănăstirii se află un izvor, care, asemeni celui de la mănăstirea Dervent, este făcut de Sfântul Apostol Andrei, lovind cu toiagul în piatră.
În anii 1930 cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat Peştera unde a trăit Sf. Andrei. PS Chesarie Păunescu, episcopul Constanţei, a sfinţit acest aşezământ în 23 iulie 1944. În perioada comunistă, acesta a fost desfiinţat, dar reactivat în anul 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai târziu a devenit mănăstire de călugări.
Anual, pelerini din întreaga ţară vin la această mănăstire pentru a se închina în faţa relicvariului ce conţine o parte din moaştele Sfântului Apostol Andrei, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:05
România devine prima ţară din lume cu o Lege pentru participarea copiilor în procesul decizional
-
astăzi, 12:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Ruşii lovesc o instalaţie de infrastructură în Zaporojie