Zeci de mii de de funcţionari publici, în grevă japoneză
Peste 65.000 de funcţionari publici afiliaţi la Sed Lex participă, luni, la o grevă japoneză de două ore, cerând elaborarea urgentă a hotărârii privind avansarea funcţionarilor publici, a legii salarizării unitare şi negocierea grilelor de salarizare, a declarat, luni, Vasile Marica.
Imagine din arhiva MEDIAFAX FOTO
Preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în zilele următoare sindicaliştii vor hotărî data grevei de avertisment şi a grevei generale, care cel mai probabil vor fi organizate la sfârşitul lunii februarie, în funcţie de răspunsul Guvernului la solicitările sindicaliştilor.
Marica a mai spus că din Bucureşti şi Ilfov participă la greva japoneză peste 7.000 de funcţionari publici afiliaţi la Alianţa Sed Lex.
Sindicaliştii din administraţia publică locală, finanţe, muncă, protecţie socială şi statistică afiliaţi la Sed Lex au început greva japoneză la ora 8.30, aceştia purtând pe braţe banderole albe, protestul urmând să se încheie la ora 10.30.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
În privinţa hotărârii privind avansarea funcţionarilor publici şi a personalului contractual, liderul Sed Lex declara că "Executivul este într-o întârziere de zece luni".
Totodată, Marica susţinea că numai o creştere salarială de 20 la sută poate permite elaborarea noii legi a salarizării unitare a bugetarilor pe principii noi şi o ierarhizare corectă a funcţiei publice.
În ce priveşte negocierea grilelor de salarizare, sindicalişti cer reducucerea decalajul dintre maximele şi minimele salariale în sistem.
Marica spunea că dacă nu vor fi găsite soluţii de rezolvare a cererilor, sindicaliştii ar putea declanşa acţiuni de protest mai ample care pot duce la perturbarea activităţii de relaţii cu publicul a instituţiilor statului. El preciza că în perioada următoare vor începe discuţiile cu celelalte sindicate din structurile bugetare (învăţământ, sănătate) pentru a organiza împreună acţiuni de protest.
Şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) anunţa, la începutul lunii februarie, că va organiza în 25 şi 28 februarie o grevă japoneză şi o grevă de avertisment de două ore şi va strânge semnături pentru greva generală, sindicaliştii fiind memulţumiţi de creşterile salariale propuse de Executiv.
Motivul acţiunilor de protest este neinvitarea FNSA la negocieri pentru creşterile salariale ale funcţionarilo r publici şi ale personalului contractual din administraţie pe anul 2008. Potrivit sindicaliştilor, creşterea salarială de 4,5 la sută propusă de Executiv nu poate fi acceptată, fiind sub rata inflaţiei prognozată pentru 2008.
La rândul său, Confederaţia sindicală "Cartel Alfa" cere Guvernului elaborarea urgentă a unui legi privind sistem unitar de salarizare în domeniul bugetar, apreciind că aşa cum este practicată în prezent, politica salarială în sectorul public este "o sursă continuă de încurajare a corupţiei".
Cartel Alfa anunţa că susţine acţiunile de protest ale Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, respectiv greva japoneză din 25 februarie şi greva de avertisment din 28 februarie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO