Zeci de mii de funcţionari publici afiliaţi la FNSA, în grevă japoneză

Aproximativ 42.000 de funcţionari publici afiliaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) participă, luni dimineaţă, la greva japoneză de două ore în semn de protest faţă de salariile propuse de Executiv.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de funcţionari publici afiliaţi la FNSA, în grevă japoneză

Zeci de mii de funcţionari publici afiliaţi la FNSA, în grevă japoneză

Vicepreşedintele FNSA, Romel Neagu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că la nivel naţional, aproximativ 42.000 de sindicaliştii din administraţia publică locală, finanţe, muncă, protecţie socială şi statistică afiliaţi la federaţie au început greva japoneză la ora 8.30, aceştia purtând pe braţe banderole albe, protestul urmând să se încheie la ora 10.30.

În Bucureşti, peste 4.000 de funcţionari publici participă la greva japoneză, a mai spus Romel Neagu.

Totodată, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) va organiza, joi, o grevă de avertisment de două ore.

Motivul acţiunilor de protest este neinvitarea FNSA la negocieri pentru creşterile salariale ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţie pe anul 2008. Potrivit sindicaliştilor, creşterea salarială de 4,5 la sută propusă de Executiv nu poate fi acceptată, fiind sub rata inflaţiei prognozată pentru 2008.

Totodată, membrii FNSA spuneau că vor acţiona în judecată Guvernul pentru încălcarea prevederilor articolului 31 punctul 3 din Legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici, solicitând instanţelor obligarea Executivului la promovarea legii privind sistemul unitar de salarizare a funcţionarilor publici. Sindicaliştii susţineau că vor ridica în cadrul procesului excepţii de neconstituţionalitate ale unor articole din Legea 188/1999, care, în opinia lor, îngrădesc drepturile la muncă, la negocieri colective şi la asociere sindicală.

FNSA anunţa şi că va sesiza Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării cu privire la tratamentul discriminatoriu aplicat de Guvern diferitelor categorii de salariaţi şi diferitelor organizaţii sindicale.

Toate aceste măsuri au fost hotărâte de Biroul Executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, federaţie aflată în conflict de muncă din data de 14 ianuarie.

Sindicaliştii FNSA cer Guvernului promovarea legii salarizării funcţionarilor publici şi a personalului contractual prin care să se asigure o creştere salarială de 30 la sută, suspendarea aplicării incompatibilităţilor prevăzute de lege până când acestea vor fi compensate prin salarii, distribuirea biletelor de odihnă direct federaţiei.

La rândul său, Confederaţia sindicală "Cartel Alfa" a cerut Guvernului elaborarea urgentă a unui legi privind sistem unitar de salarizare în domeniul bugetar, apreciind că aşa cum este practicată în prezent, politica salarială în sectorul public este "o sursă continuă de încurajare a corupţiei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici