Dr. Valeriu Gheorghiţă: Nu puteţi lua COVID-19 de pe mititei, dar trebuie să fiţi atenţi la altceva
E 1 mai şi sigur vă lipseşte grătarul cu prietenii. Chiar dacă va trebui să mai aşteptaţi un an pentru petrecerea de 1 mai, mici sigur veţi mânca. V-aţi întrebat dacă se poate lua COVID-19 de pe mici? Medicii spun că sunteţi în siguranţă, dar totuşi trebuie să fiţi atenţi la un anumit aspect.
„Dacă luăm mititeii şi nu ne spălăm pe mâini, şi nici folia, atunci se pune problema de contaminare. Dacă alimentele sunt preparate termic, virusul se dezactivează la 60, 70 de grade, deci nu ai cum să iei COVID-19 de pe mititei. Totuşi, trebuie să fii atent la ambalaj şi la igiena corectă a mâinilor”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, medic primar de boli infecţioase de la Spitalul Militar Central.
„E vorba de igienizarea corectă a tacâmurilor şi a farfuriilor. Aş încuraja acele tacâmuri de unică folosinţă”, a mai declarat medicul, pentru MEDIAFAX.
Cel mai important aspect rămâne igiena mâinilor.
„Aş încuraja mai mult igiena mâinilor, igiena veselei şi a tacâmurilor. Mai puţin a alimentelor, care nu reprezintă un risc”, a mai spus medicul Valeriu Gheorghiţă.
Dacă te-ai gândit să faci şi o salată lângă mici, iată la ce trebuie să fii atent.
„Problema se pune la legumele consumate proaspăt, dacă faceţi o salată, de exemplu. Toate astea nu ridică un risc de transmitere pe calea digestiva, ci prin faptul că punem mâna pe ele, suprafaţa poate fi contaminată, ducem la faţă mâna şi ne autocontaminăm. Spălaţi bine legumele sau ambalajele produselor şi apoi igienizaţi mâinile”, mai spune Valeriu Gheorghiţă.