Zeci de milioane de dispozitive, aruncate anual la gunoi. Efectele creşterii AI accelerează procesul

  • Zeci de milioane de dispozitive sunt aruncate în fiecare an.
  • Dezvoltarea tehnologiei cu inteligenţă artificială (AI) generativă accelerează procesul.
  • Un studiu avertizează asupra unei posibile crize mondiale a deşeurilor.
Urmărește
1804 afișări
Imaginea articolului Zeci de milioane de dispozitive, aruncate anual la gunoi. Efectele creşterii AI accelerează procesul

Sursa foto: Pexels

Inteligenţa artificială ar putea încărca planeta cu munţi de deşeuri periculoase, avertizează studiul din Nature Computational Science citat de Live Science. Potrivit calculelor, doar aplicaţiile AI generative ar putea adăuga până la cinci milioane de tone metrice de gunoi periculos pe planetă până în 2030, în funcţie de cât de repede creşte industria.

Aceste deşeuri s-ar alătură celorlalte provenite din surse clasice. În plus, electronicele conţin componente periculoase. Telefoanele mobile, cuptoarele cu microunde, computerele şi alte produse asemănătoare conţin adesea mercur, plumb şi alte lucruri toxice. Atunci când sunt aruncate în mod necorespunzător, pot contamina aerul, apa şi solul.

Ca să fie şi mai complicat, produsele AI sunt mai greu de reciclat decât electronicele clasice deoarece conţin adesea datele sensibile ale clienţilor. Acest lucru impune proceduri diferite ceea ce se reflectă în costuri de reciclare mai mari.

Pentru a evita o criză mondială, unii cercetători propun monitorizarea atentă şi aplicarea unor măsuri cu rolul de a reduce impactul asupra mediului. În prezent, foarte puţine ţări au legi care impun eliminarea adecvată a deşeurilor electronice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici