Zeci de mineri de la minele Paroşeni şi Uricani s-au blocat în subteran

Zeci de mineri de la minele Paroşeni şi Uricani s-au blocat în subteran, în semn de protest faţă de incertitudinea care îi priveşte. Oamenii spun că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei după închiderea minelor.

Urmărește
300 afișări
Imaginea articolului Zeci de mineri de la minele Paroşeni şi Uricani s-au blocat în subteran

Minerii de la minele Paroşeni şi Uricani s-au blocat în subteran

Preşedintele Sindicatului „Huila”, Domokos Laszlo, a declarat, pentru MEDIAFAX, că dacă iniţial minerii au refuzat să intre, luni dimineaţă, în mine, acum au intrat şi s-au blocat acolo.

Protestează astfel 50 de mineri de la Paroşeni, sucursală a Societăţii de Închideri Mine Valea Jiului, şi 35 de la Uricani.

„Nemulţumirea provine de la faptul că minele Paroşeni şi Uricani, în luna decembrie, la sfârşitul acestui an, urmează să se închidă, conform unui program de închidere, avizat şi de Comisia Europeană şi pe acel program de închidere erau trecuţi etapizat, în anii din 2012 încoace, câţi se disponibilizau pe parcurs ce se închidea activitatea. Ori acestor oameni li s-au schimbat regulile în timpul jocului. Până acum, toţi cei care au fost disponibilizaţi din minerit, ca o măsură de protecţie socială, beneficiau de prevederile unei ordonanţe, 36 din 2013, ordonanţă care a expirat anul trecut, în decembrie şi nu a fost înlocuită în cursul acestui an cu o altă ordonanţă. Prevedea acordarea de venituri în completare, până la 24 de luni, în funcţie de vechimea fiecăruia, venituri care constituiau şi vechime în muncă. Ori cu această prevedere, care s-a dat de când se fac disponibilizări în minerit, mulţi dintre ei se încadrau într-o formă de pensie. Era o măsură de protecţie socială. Aşa, ei riscă să rămână pe drumuri”, a spus preşedintele Sindicatului „Huila”.

Acesta a adăugat că în acest moment nu vede nicio soluţie, în condiţiile în care nu există un ministru la Energie şi nu s-a putut emite niciun act normativ.

„Încăpăţânarea preşedintelui ţării de a nu numi ministru interimar ne-a ţinut blocaţi. Noi nici bugetul nu-l avem rectificat, pentru că ne-au diminuat bugetul la începutul acestui an. Nici banii până la sfârşitul anului nu ne ajung. În situaţia actuală, în care avem un guvern demis şi care are atribuţii limitate, nu prea văd soluţii. Doar să se poată politic, indiferent de culoarea politică să încerce să găsească o soluţie. Sunt 300 de oameni în această situaţie", a afirmat Domokos.

Minerii spun că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei după închiderea minelor, în condiţiile în care, în urmă cu câteva săptămâni, situaţia lor părea clară, respectiv că vor fi preluaţi de Complexul Energetic Hunedoara. Însă CEH ar fi intrat în insolvenţă.

Directorul tehnic al Societăţii Naţionale de Închideri de Mine din Valea Jiului, Petre Drăgoescu, a declarat, la rândul său, pentru MEDIAFAX, că protestul nu are legătură cu societatea, deoarece taote drepturile sunt plătite la zi.

„Problema este a fostei ordonanţe 36, care şi-a încheiat activitatea pe 31 decembrie 2018 şi se referea la venitul în completare. Din păcate, ea şi-a pierdut efectele, iar alta nu a fost dată până în momentul de faţă. A fost iniţiată de către Ministerul Energiei, a fost avizată de către Ministerul Muncii, dar am înţeles că Ministerul de Finanţe nu a avizat-o, pe considerent că nu sunt sume de bani alocate de la buget pentru anul 2019. Chiar dacă nu făcea referire pentru 2019, era pentru 2020, ordonanţa trebuia să producă efecte. Oamenii acum categoric sunt în situaţia în care la finele acestui an urmează să-şi piardă locurile de muncă şi efectiv acea protecţie socială nu a fost respectată de către Guvernul României. Aceasta este nemulţumirea lor. În momentul de faţă protestează 56 de persoane la Paroşeni, au coborât jos în mină. Ce poţi să le promiţi tu, când o ordonanţă de urgenţă o dă un Guvern, nu o poate da conducerea unei societăţi. La societate sunt 362 de angajaţi, în care 231 în condiţii speciale, în subteran şi 131 de suprafaţă. Numai schimbul 1 lucrăm, pe celelalte schimburi facem inspecţie, pentru că nu mai avem personal ca să acoperim mai mult de un schimb".

Taguri:
mineri,
protest,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici