Zeci de persoane au fost înşelate cu ajutorul unor site-uri false. Prejudiciul depăşeşte suma de 2 milioane de lei

Zeci de persoane din Capitală şi din trei judeţe au fost înşelate cu ajutorul unor site-uri false care arătau ca portalurile unor bănci.

Urmărește
1204 afișări
Imaginea articolului Zeci de persoane au fost înşelate cu ajutorul unor site-uri false. Prejudiciul depăşeşte suma de 2 milioane de lei

Zeci de persoane au fost înşelate cu ajutorul unor site-uri false. Prejudiciul depăşeşte suma de 2 milioane de lei

DIICOT a anunţat că „la data de 24.08.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a 7 inculpaţi şi măsura controlului judiciar faţă de alţi 15 inculpaţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, complicitate la fraudă informatică în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, trafic de droguri de risc în formă continuată şi trafic de droguri de mare risc în formă continuată”.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2022 – iunie 2023, în municipiul Bucureşti, în localităţile limitrofe ce aparţin de judeţul Ilfov şi în judeţele Giurgiu şi Dâmboviţa s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni informatice. Membrii grupului au creat site-uri false asemănătoare site-urile originale ale unor unităţi bancare inducând în eroare peste 40 de persoane vătămate, care au accesat paginile falsificate şi au introdus datele conturilor bancare deţinute. Informaţiile au fost colectate de inculpaţi care le-au utilizat transferând sumele de bani din conturile persoanelor vătămate în conturi deschise în acest scop la alte bănci. După efectuarea operaţiunilor financiare frauduloase, inculpaţii au retras o mare parte din sumele de bani de la bancomate din Bucureşti şi Timişoara.

Persoanele vătămate au fost prejudiciate cu sumele de 2.228.847 lei şi 44.543 euro. DIICOT a mai anunţat că membrii grupului infracţional organizat au acţionat pe trei paliere, având sarcini precis delimitate. Astfel, primul palier a fost format, în special, din persoane cu abilităţi tehnice şi cunoştinţe solide în domeniul informatic. Acestea au avut rolul de a crea site-urile web false, asemănătoare site-urilor originale ale unor bănci, in scopul inducerii în eroare a clienţilor. Membrii acestui palier au încărcat pe motoarele de căutare site-urile falsificate, au colectat informaţiile de la victime, au obţinut controlul asupra conturilor şi au făcut transferurile de bani.

Inculpaţii care au acţionat pe cel de-al doilea palier au identificat, recrutat şi coordonat persoanele cărora le revenea rolul de a deschide conturile în care urmau să fie virate, în mod fraudulos, sumele provenite din conturile victimelor, au mai stabilit procurorii. Ultimul palier a fost format, în special, din „persoane cu o condiţie materială modestă sau care doreau să obţină, cu efort minim, foloase materiale importante”. Acestora le-a revenit, după aderarea la grupul infracţional organizat, rolul de a-şi deschide conturi la unităţi bancare în care erau virate sumele de bani provenite din conturile bancare fraudate.

În total, au fost puse în aplicare 36 de mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Călăraşi, Ilfov, Galaţi, Bacău, Timiş şi în municipiul Bucureşti. Astfel, au fost găsite şi ridicate laptopuri, carduri şi documente bancare, telefoane mobile, ceasuri de lux, sume de bani în lei şi în euro, precum şi arme albe. De asemenea, au fost descoperite şi ridicate droguri de mare risc.

Vineri, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Galaţi a dispus arestarea preventivă a celor şapte inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
diicot,
fraudă,
bănci

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici