Zeci de persoane, la Mina Uricani pentru a afla care este starea minerilor surprinşi de explozie

Zeci de persoane, printre care şi rude ale minerilor surprinşi de explozia care a avut loc, sâmbătă după-amiază, la Mina Uricani, s-au adunat la poarta unităţii miniere, pentru a afla care este starea ortacilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
18 afișări

Aproximativ 70 de persoane, printre care şi rude ale minerilor surprinşi de explozie, s-au adunat la poarta unităţii miniere, pentru a afla care este starea ortacilor suprinşi de deflagraţie.

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, Oana Stoicuţa, a mers să le comunice oamenilor datele care se cunosc până în prezent.

Totodată, familiile electricienilor care au fost în subteran în momentul exploziei au fost scoase din mulţime şi au fost duse în sediul administrativ al unităţii miniere.

La Mina Uricani a ajuns şi directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, Constantin Lupu, care nu a dat nicio declaraţie.

O explozie a avut loc, sâmbătă după-amiază, la Mina Uricani din Valea Jiului.

Cinci sau şase mineri au fost suprinşi, sâmbătă după-amiază, de explozia care a avut loc la Mina Uricani, afirmă reprezentanţi ai unităţii miniere.

Potrivit surselor citate, mai multe echipe de salvatori profesionişti de la Staţia Centrală de Salvare Minieră Petroşani (SALVAMIN) vor intra, sâmbătă seara, în subteran pentru a-i căuta pe minerii care au fost surprinşi de explozie.

Procurori ai Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia fac investigaţii privind împrejurările în care s-a produs accidentul de la Mina Uricani, soldat cu cinci victime, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare

În astfel de cazuri, în primă fază intră în mină salvatorii, dar după ce sunt eliminate gazele.

Prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi, a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar reprezentanţii Companiei Naţionale a Huilei (CNH) şi ai unităţii miniere lucrează la planul de acţiune în baza căruia salvatorii minieri vor acţiona în subteran.

Şanele de supravieţuire ale muncitorilor prinşi în explozia de metan de sâmbătă, din mina de la Uricani din Valea Jiului sunt zero, susţin surse judiciare, care precizează că cele cinci victime lucrau la tabloul electric în galeria secundară a blocului 4 când s-a produs deflagraţia.

În 3 septembrie 2010, peste 300 de mineri de la Exploatarea Minieră Uricani din Valea Jiului au participat la un marş de protest pe străzile localităţii, cerându-le guvernanţilor să nu le închidă mina.

Preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), Zoltan Lacataş, afirma atunci, la sediul Primăriei din Uricani, unde a avut loc un protest al ortacilor, că închiderea minelor înseamnă "genocid" în Uricani şi Valea Jiului.

Informaţii despre închiderea EM Uricani au apărut după ce Ministerul Economiei şi conducerea CNH, împreună cu partenerii sociali, caută soluţiile pentru ca părţile viabile din CNH să fie incluse în Hidroenergetica, viitoarea companie energetică naţională. Întrucât din 2011 mineritul nu va mai fi subvenţionat, se fac scenarii pe baza unei propuneri a Comisiei Europene care prevede acordarea de subvenţie pentru minele neviabile, care vor intra într-un program de închidere, printre unităţile neviabile figurând EM Uricani şi EM Petrila.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici