Zeci de persoane protestează în Capitală faţă de proiectul Roşia Montană

Aproximativ 50 de persoane s-au adunat, joi, în faţa Hotelului Marriott din Capitală pentru a protesta faţă de proiectul companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) de exploatare minieră din zona localităţii Roşia Montană.

Urmărește
61 afișări
Imaginea articolului Zeci de persoane protestează în Capitală faţă de proiectul Roşia Montană

Zeci de persoane protestează în Capitală faţă de proiectul Roşia Montană (Imagine: Cristian Movilă/Mediafax Foto)

Prostestatarii susţin că acţiunea lor, care are loc în zona statuii Eroilor Pompieri, este organizată în contextul în care compania RMGC organizează în interiorul Hotelului Marriott o conferinţă în care câţiva "analişti independenţi" vor vorbi despre cum turismul şi agricultura se pot face doar după exploatarea cu cianură, despre cum se vor oferi mii de locuri de muncă şi cum acest plan ar aduce României 19 miliarde de dolari.

Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", unul dintre organizatorii protestului, a declarat că la miting sunt aşteptate circa 100 de persoane şi că numărul este redus din cauză că este o zi lucrătoare.

Protestatarii, printre care se află şi Mircea Toma şi Remus Cernea, sunt paşnici şi afişează mai multe pancarte cu texte pe care scrie: "Aurul românesc dispare, cianura străină apare. Odată cu ea şi 270 de km pătraţi de cimitire. Noi propunem varianta turistică. Cetăţene, tu decizi!", "Borbely şi Videanu degeaba aberează. Politicienii degeaba aberează. Istoria nu se negociază!", "Cinste roşienilor care se opun. Ei sunt stăpânii pământului străbun", "Noi vă dăm bani falşi de pomană. Voi serviţi cianură pentru Roşia Montană", "Orice lucru fals, îndeajuns repetat, devine adevăr de necontestat", "Galerii romane de 2000 de ani nu au echivalent în bani", "Patrimoniul, identitate, natură, contra publicitate pentru cianură", "O conferinţă cu publicitate bună nu face adevărată o minciună", "Gold Corporation = Capitalism original pentru un traficant cu dosar penal" şi "Bogdan Baltazar, analist financiar, un ideal pentru orice găinar, înainte de 1989 securist iar acuma cianurist".

De asemenea, protestatarii oferă de "băut" în mod simbolic, cianură "după o reţetă tradiţională canadiană", care "se serveşte altora".

La protest participă mai multe asociaţii, printre care Salvaţi Bucureştiul, Eco Civica, Asociaţia Bucureşti, Regeneration, Alianţa Civică, Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană, Mai mult verde, etc.

Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, a declarat pentru MEDIAFAX că în jurul orei 11.00 protestatarii vor să interpreteze o parodie legată de conferinţa organizată de RMGC în incinta hotelului Marriott. O tânără a îmbrăcat o tunică neagră şi poartă o mască pe faţă, ea având pe piept şi pe spate pancarte cu numele companiei Roşia Montană Gold Corporation.

"Este o conferinţă cu opt aşa zişi specialişti care nu au nici în clin nici în mânecă cu expertiza. Sunt lobişti de profesie. Marea autoritate ştiinţifică este rector al universităţii de la Alba Iulia, Moise Achim, deşi împotriva proiectului Roşia Montană sunt Academia Română şi ICOMOS, organism al UNESCO, dar şi asociaţii precum Ad Astra a cercetărilor români din străinătate", a spus Nicuşor Dan.

RMGC dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie de aur este echivalentul a 28,3 grame.

Proiectul minier de la Roşia Montană, despre care se vorbeşte încă din anii '90, a generat numeroase controverse în România, cele mai multe legate de impactul exploatării asupra mediului şi de conservarea siturilor arheologice din Munţii Apuseni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici