Zeci de ploieşteni au sunat la 112 pentru a reclama că în oraş se simt mirosuri greu de suportat
Zeci de ploieşteni au sunat de la începutul acestei săptămâni la numărul unic de urgenţă 112 şi la dispeceratul Primăriei Ploieşti pentru a reclama că în oraş se simt mirosuri greu de suportat, însă autorităţile din judeţul Prahova nu au găsit până în prezent sursa poluării aerului.
Potrivit şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, col. Nicolae Popescu, aproximativ 25 de apeluri au fost primite, în primele trei zile ale săptămânii, la numărul unic 112, locuitorii din Ploieşti reclamând că în oraş se simt mirosuri greu de suportat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Alte opt astfel de apeluri au fost primite miercuri şi la dispeceratul Regiei Autonome de Servicii Publice aflat în subordinea Primăriei Ploieşti, a declarat, joi, directorul RASP Răzvan Lungu.
Reprezentanţii instituţiilor prahovene au declarat, joi, într-o conferinţă de presă, organizată la sediul Primăriei Ploieşti, că deşi zeci de persoane reclamă mirosurile neplăcute care se simt încă de duminică în oraş, până în prezent nu a fost identificată sursa poluării aerului.
Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Prahova, Mihai Buzea, a afirmat că în oraş se simte "o combinaţie probabil de vapori de hidrocarburi şi alţi constituenţi", însă nu a putut preciza ce constituenţi au fost măsuraţi de staţiile de monitorizare a calităţii aerului amplasată în Ploieşti.
La întrebările insistente ale jurnaliştilor, Mihai Buzea a admis că marţi şi miercuri s-au înregistrat timp de două ore depăşiri ale nivelului de dioxid de azot, însă a precizat că, potrivit legislaţiei, pentru a se atinge pragul de alertă e nevoie ca aceste depăşiri să se înregistreze timp de trei ore consecutiv.
Primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a afirmat că va propune Consiliului Local alocarea unei sume de bani necesară pentru achiziţionarea unei staţii mobile de monitorizare a calităţii aerului şi de măsurare a noxelor.
Volosevici a mai spus că la nivelul Primăriei Ploieşti se va constitui o comisie care va solicita modificarea legislaţiei româneşti în sensul în care reprezentanţii comisiei vor propune sancţionarea agenţilor economici ale căror emisii de noxe produc disconfort olfactiv.
La conferinţa de presă de la sediul Primăriei Ploieşti au participat prefectul de Prahova, Adrian Dobre, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova, Mihai Buzea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, Cristian Vintilescu, comandantul ISU Prahova, Nicolae Popescu, precum şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi ai autorităţilor locale.
Începând de duminică în cele mai multe zone din municipiul Ploieşti se simt mirosuri greu de suportat. Duminică dimineaţă, o staţie de monitoziare a calităţii aerului amplasată în centrul oraşului a înregistrat depăşiri de până la şase ori ale valorilor de benzen admise ca medie anuală.
Iniţial, autorităţile au presupus că sursa poluării este rafinăria Lukoil, însă ulterior reprezentanţii Gărzii de Mediu Prahova au declarat că nu au dovezi care să arate acest lucru. Lukoil a primit o amendă în valoare de 50.000 de lei pe motiv că reprezentanţii companiei nu au luat toate măsurile pentru prevenirea emisiilor de hidrocarburi în aer în condiţiile în care instalaţiile rafinăriei au fost oprite pentru revizie generală, iar angajaţii au dămfuit cu abur aceste instalaţii pentru a le curăţa.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO