Video Zeci de romi au protestat în faţa Ambasadei Italiei

Câteva zeci de membri ai organizaţiilor de romi din România au protestat, marţi, în faţa Ambasadei Italiei din Bucureşti, reclamând acţiuni rasiste şi xenofobe îndreptate împotriva romilor din Italia, în ultima perioadă, şi nemulţumiţi de reacţiile autorităţilor italiene şi române în aceste cazuri.

Urmărește
46 afișări

Acţiunea de la Bucureşti s-a desfăşurat simultan cu un protest al organizaţiilor rome din Spania, desfăşurat în faţa Ambasadei Italiei din Madrid, a declarat directorul executiv al Organizaţiei Romani Criss, Magda Matache.

Romii din faţa Ambasadei Italiei din Bucureşti au purtat pancarte pe care erau inscripţionate mesaje ca: "Dreptul la libera circulaţie în ţară şi străinătate este garantat", "Stop violenţei în comunitatea de romi", "Copiii romi = victime", "Gypsy ?=? guilty".

Aceştia aveau pe braţ banderole negre cu litera "Z", reprezentând semnul de identificare pentru romii din lagărele naziste.

"Vrem să semnalăm autorităţilor italiene că astfel de acte extremiste nu pot duce decât la genocid, iar responsabilitatea noastră este ca astfel de acţiuni să nu mai aibă loc niciunde în lume", a precizat Matache.

În perioada 25-29 mai, o delegaţie de zece reprezentanţi ai organizaţiilor de romi şi a celor pentru drepturile omului din ţările europene au vizitat peste 20 de câmpuri din Italia (Milano, Roma, Napoli, Florenţa şi Torino), documentându-se despre situaţia romilor şi efectele ultimelor acte de violenţă împotriva romilor.

În ultimele luni, romii care trăiesc pe teritoriul Italiei au fost ţinta unor atacuri violente venite atât din partea autorităţilor cât şi din partea extremiştilor, potrivit reprezentanţilor ONG-urilor.

"Tabere temporare au fost incendiate cu cocktailuri Molotov, adăposturi au fost distruse noaptea, familii au fost alungate din oraşe, taberele legale au fost înconjurate de paznici, iar romii au fost repatriaţi conform unor proceduri sumare, de o legalitate îndoielnică. În discursul public din Italia, reprezentanţi ai presei şi clasei politice italiene au demonizat romii într-o manieră care readuce în memorie condiţiile premergătoare holocaustului", a precizat Magda Matache.

În opinia reprezentanţilor romilor, Guvernul italian nu face nimic pentru a preveni eficient şi pentru a sancţiona ferm aceste atacuri.

"Dimpotrivă, în pofida apelurilor făcute de instituţiile europene, de organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului, de societatea civilă a romilor, precum şi de organizaţii neguvernamentale din Italia, autorităţile italiene au perseverat în încurajarea unei atmosfere ostile romilor, cu acordul tacit al Guvernului României şi al altor guverne din Europa", a afirmat reprezentanta Romani Criss.

Protestul de marţi reprezintă încă o modalitate de a solicita Guvernului Italiei să pună capăt acţiunilor rasite îndreptate împotriva romilor şi să adopte politici de combatere a xenofobiei, rasismului şi excluziunii sociale.

Reprezentanţii romilor au depus şi câte o scrisoare la Ambasada Italiei, la Guvern şi la Delegaţia Comisiei Europene.

"Solicităm autorităţilor italiene să desfăşoare investigaţii prompte, imparţiale, efective şi de natură să ducă la sancţionarea celor vinovaţi, în conformitate cu standardele Curţii Europene a Drepturilor Omului. Cerem Guvernului României să ia măsurile legale şi necesare de protecţie a propriilor cetăţeni prin reacţii informate, obiective faţă de astfel de incidente cu o puternică nuanţă rasistă şi xenofobă. În acest sens, reamintim faptul că protejarea cetăţenilor români de peste hotare este una dintre îndatoririle fundamentale ale statului român", potrivit scrisorii organizaţiilor de romi.

Organizaţiile semnatare - Alianţa Civică a Romilor din România, Romani Criss, Centrul Rromilor "Amare Rromentza", Asociatia "Thumende", Asociaţia "Parudimos", Asociatia "Ketanes", Centrul Creştin al Romilor, Fundatia "Ruhama", Centrul Romilor "Terne Romentza", Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Impreună", Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Institutul pentru Politici Publice, Asociaţia "Cultura Păcii" şi Asociaţia "Accept" - solicită organismelor relevante în problematica drepturilor omului ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, instituţiilor Uniunii Europene să facă uz de toate instrumentele şi mecanismele aflate la dispoziţia UE pentru a monitoriza respectarea de către Italia a Cartei Drepturilor Fundamentale a persoanelor rezidente pe teritoriul Italiei, îndeosebi a drepturilor cetăţenilor europeni.

Protestul romilor vine după ce preşedintele italian, Giorgio Napolitano, a denunţat, duminică, "riscul unui regres" al valorilor în Italia, lansând un apel la încetarea violenţelor împotriva străinilor, potrivit AFP.

"Nu pot să tac (în legătură cu) preocuparea mea faţă de creşterea fenomenelor care reprezintă negarea principiilor şi valorilor constituţionale: fenomenele de intoleranţă şi de violenţă de orice fel (...), intoleranţă şi violenţă împotriva străinilor", a declarat preşedintele, considerat o autoritate morală în ţară.

"Le cer cetăţenilor şi instituţiilor care împărtăşesc această preocupare să îşi aducă contribuţia în interesul general pentru a opri riscul unui regres în spiritul civic din ţara noastră", a adăugat el.

Mai multe incidente în care au fost implicaţi străini au avut loc în ultimele săptămâni în Italia, în special incendierea a două tabere de romi din regiunea oraşului Neapole.

Anterior, ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, membru al mişcării populiste şi antiimigraţie Liga Nordului, a promis o "toleranţă zero" în lupta împotriva imigraţiei ilegale.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici