Zeci de tineri din Odorheiu Secuiesc comemorează 91 de ani de la Trianon printr-un marş pe biciclete
Câteva zeci de tineri din Odorheiu Secuiesc au comemorat, sâmbătă, printr-un marş pe biciclete, împlinirea a 91 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, ei informându-i pe oamenii din localităţile traversate despre implicaţiile tratatului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Aproximativ 30 de tineri au pornit, sâmbătă, din Piaţa Marton Aron din Odorheiu Secuiesc, pe un traseu lung de aproximativ 60 de kilometri, care va traversa 14 localităţi, printre care Băile Szejke, Bisericani, Lupeni, Cobăteşti, Şimoneşti, Cristuru Secuiesc, Porumbenii Mari, Lutiţa, Mugeni, Feliceni.
"Nu este un marş care să aibă conotaţii politice, ci doar un mod special prin care noi ne-am hotărât să comemorăm semnarea Dictatului de la Trianon, un eveniment foarte trist pentru maghiarii care trăiesc în toate ţările din afara Ungariei", a declarat corespondentului MEDIAFAX, din partea organizatorilor evenimentului, Kraft Szabo Hajnal.
În paralel, un alt grup de biciclişti a pornit din Băile Szejke pe un alt traseu care va străbate comunele Poloniţa, Vârful Rez, Tăietura şi Mugeni.
Potrivit organizatorilor - "Cercul de prieteni pentru cunoaşterea Secuimii" şi "Regiunea Mică Szent Laszlo" -, tinerii îi vor informa pe locuitorii comunelor şi oraşelor traversate despre implicaţiile Tratatului de la Trianon.
Tot la Odorheiu Secuiesc, de la ora 16.00, Kulcsar Szekely Attila, actor al Teatrului "Tomcsa Sandor" din localitate, va susţine o reprezentaţie la Biserica romano-catolică "Szent Miklos", prezentând fragmente din piesa de teatru "Bobul de muştar", inspirată din opera scriitorului maghiar Wass Albert.
Tratatul semnat în 4 iunie 1920 la Grand Palace de Trianon de la Versailles (Franţa), după primul război mondial, consfinţea unirea Transilvaniei şi Banatului cu România. În urma aceluiaşi act, Slovacia şi Rutenia au revenit Cehoslovaciei, Burgenlandul - Austriei, iar Croaţia şi Slavonia - Iugoslaviei. Tratatul a fost semnat de 23 de state. Din Europa, semnatarele au fost, de o parte Ungaria, iar de cealaltă statele Antantei, printre care România şi cele trei state noi: Polonia, Cehoslovacia şi Iugoslavia (la vremea respectivă regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO