Zeci de tone de deşeuri au ars în apropiere de pădure, în Botoşani

Aproximativ 50 de tone de deşeuri plastice, menajere şi vegetale au ars, vineri, în localitatea Baranca, din comuna Hudeşti, judeţul Botoşani, iar flăcările au fost la un pas să cuprindă şi pădurea la marginea căreia erau depozitate, iar focul a fost stins după mai bine de 4 ore.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului Zeci de tone de deşeuri au ars în apropiere de pădure, în Botoşani

Zeci de tone de deşeuri au ars în apropiere de pădure, în Botoşani

Potrivit ISU Botoşani, alarma a fost dată de un localnic, care a spus că aproximativ 50 de tone de deşeuri plastice, menajere şi vegetale ars în localitatea Baranca, din comuna Hudeşti.

Pompierii care au intervenit imediat la faţa locului au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, cu degajări mari, arderea fiind întreţinută de vânt.

„Intervenţia a fost una de durată, având în vedere cantitatea mare de deşeuri care ardea, dar şi faptul că trebuia verificat fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere. 30 de arbori au fost afectaţi în urma incendiului”, transmite ISU Botoşani.

Incendiul a fost stins după mai bine de patru ore.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spaţii deschise.

Potrivit legislaţiei privind protecţia mediului, este interzisă arderea miriştilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase. ISU Botoşani reaminteşte că cetăţenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligaţia de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile pot avea consecinţe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra proprietăţii sau chiar vieţii oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafaţă mare, iar în condiţii de vânt, incendiile de vegetaţie uscată sau de deşeuri menajere pot deveni şi mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuinţe, de reţele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici