Zeci de tone de suc retrase de la comercializare: unele erau expirate, altele cu diverse nereguli

ANPC a sacţionat peste 500 de operatori economici, în urma unui control naţional. Neregulile constatate au dus la aplicarea a 416 amenzi în valoare totală de 2 milioane de lei şi 206 avertismente.

Urmărește
3565 afișări
Imaginea articolului Zeci de tone de suc retrase de la comercializare: unele erau expirate, altele cu diverse nereguli

Zeci de tone de suc retrase de la comercializare: unele erau expirate, altele cu diverse nereguli

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut mai multe controale toată ţara, vizând modul de etichetare, prezentare şi publicitate a băuturilor răcoritoare, sucurilor şi nectarurilor de fructe, în perioada 29 iulie - 9 august 2024.

Au fost verificaţi 641 de operatori economici, dintre care 516 au fost găsiţi cu probleme.

În urma controalelor, ANPC a verificat o cantitate totală de aproximativ 245.000 litri de băuturi răcoritoare, sucuri şi nectaruri, din care peste 84.000 litri nu respectau prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Neregulile constatate au dus la aplicarea a 416 amenzi în valoare totală de 2 milioane de lei şi 206 avertismente.

De asemenea, circa 6.500 litri de produse, în valoare de peste 42.000 lei, au fost retrase definitiv de la comercializare, nefiind potrivite pentru consum.

Printre neregulile constatate s-au numărat: comercializarea produselor cu ambalaje deteriorate, depăşirea datei durabilităţii minimale, neconcordanţe între denumirea produselor şi lista ingredientelor, lipsa avertizărilor privind ingredientele care pot afecta negativ copiii, etichetare incompletă sau incorectă, depozitare necorespunzătoare şi utilizarea unor echipamente frigorifice neigienizate.

„Recomand consumatorilor să acorde atenţie deosebită la ambalajul produsului, să nu cumpere sucurile sau băuturile răcoritoare al căror ambalaj este deteriorat sau deformat, să consume produsele într-un timp relativ scurt de la deschidere, conform indicaţiilor de pe etichetă, şi să refuze achiziţionarea produselor a căror dată a durabilităţii minimale este depăşită”, a declarat Sebastian Hotca, preşedinte interimar ANPC.

În plus, s-a descoperit că mulţi comercianţi foloseau imagini cu fructe pe etichete, deşi produsele conţineau doar arome sau concentrate din respectivele fructe.

Printre nereguli s-au mai numărat afişarea incorectă a preţurilor, lipsa autorizaţiilor de funcţionare şi nerespectarea regimului promoţiilor

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici