Zeci de turişiti din Bucureşti, blocaţi nouă ore pe Ceahlău
Un număr de 40 de bucureşteni au rămas blocaţi timp de nouă ore pe Ceahlău, într-o zonă în care pericolul producerii avalanşelor era maxim, ei încercând să ajungă din staţiunea Durău la cabana Dochia, pe un traseu nerecomandat de salvamontişti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Zeci de turişiti din Bucureşti, blocaţi nouă ore pe Ceahlău (Imagine: www.motelbalcost.com)
Grupul a început ascensiunea sâmbătă seara, la ora 18.00, ignorând avertismentele salvamontiştilor şi cabanierilor.
"Deşi era foarte târziu pentru a accede pe munte, au ales o rută foarte lungă - Durău - Fântânele - Duruitoarea -Dochia. Când au ajuns la cascadă se înnopta şi, deşi fuseseră avertizaţi de cabanierul de la Fântânele că traseul este periculos, au ales sa urce pe varianta Duruitoarea -Dochia. Au spus că această hotărâre a fost luată ţinând cont de echiparea foarte bună pe care o deţineau. Din păcate legislaţia din România nu prevede interzicerea unui traseu turistic, ci doar afişarea de către Salvamont a unor recomandări pe care poţi sau nu să le iei în considerare", a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Grupul de turişti a înaintat până aproape de Jgheabul Scăiuş (cota 1.680), unde zăpada de peste 160 cm astupa pe alocuri semnele de marcaj şi făcea înaintarea aproape imposibilă.
Blocaţi pe poteca îngustă şi conştientizând faptul că sunt la un pas de un accident colectiv, turiştii au sunat la cabanier, care, în jurul orei 23.00, a alarmat echipa de serviciu din Baza de Intervenţie Dochia.
Localizarea ulterioară făcută de dispeceratul din Durau a stârnit o îngrijorare în rândul salvatorilor montani, deoarece cu câteva zile înainte, patrula care inspectează de obicei în acest sezon versanţii de nord-vest au identificat fisuri în cornişele de deasupra zonei unde era blocat grupul.
"Mai mult, întreaga faţă are o înclinaţie ce depăşeşte 50 de grade şi prezintă fisuri şi încreţituri, semne clare de avalanşă iminentă. Exact sub acea zonă era blocat grupul", a spus Raul Papalicef.
Deoarece varianta ghidării unui grup aşa numeros înapoi spre cascadă prezenta un risc ridicat de producere a unor accidente s-a ales o soluţie de compromis constând în evacuarea cu precauţii maxime a turiştilor din zona cu pericol de avalanşă şi ghidarea lor spre Dochia, pe un traseu nemarcat cu risc mai mic de declanşare a unei avalanşe.
Turiştii bucureşteni au ajun în jurul orei trei în siguranţă la cabana Dochia.
"Rugăm turiştii să ţină cont de recomandările salvatorilor montani şi a cabanierilor. Cabanierii din Ceahlau sunt instruiţi de noi cu privire la prevenirea accidentelor montane, au vechime şi experienţă şi sfaturile lor trebuie luate în seamă. Cel târziu miercuri vom putea comunica zonele din partea superioara a abruptului Parcului Naţional Ceahlău care prezinta pericol", a mai spus Raul Papalicef.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO