ZF Regional Health Summit - Ţibichi (CNAS): Dosarul electronic, obligatoriu din iunie

Toţi furnizorii de servicii medicale vor fi obligaţi, din iunie, să utilizeze dosarul electronic, refuzul acestora putând fi sancţionat gradual, de la avertisment, la amenzi, a spus, marţi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, prezent la ZF Regional Health Summit.

Urmărește
343 afișări
Imaginea articolului ZF Regional Health Summit - Ţibichi (CNAS): Dosarul electronic, obligatoriu din iunie

ZF Regional Health Summit - Ţibichi (CNAS): Dosarul electronic, obligatoriu din iunie (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"Dosarul electronic este obligatoriu din iunie, prin noul Contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale. Toţi furnizorii vor fi obligaţi să utilizeze dosarul electronic. Dacă furnizorii nu îl folosesc vor fi aplicate sancţiuni graduale, mergând de la avertisment la sancţiuni pecuniare. Dosarul electronic este funcţional acum şi, odată cu implementarea noii legislaţii, dosaraul electronic va deveni un instrument real de lucru pentru medicii de familie şi instrument de control al pacienţilor asupra datelor lor", a declarat Radu Ţibichi, la ZF Regional Health Summit '14.

Dosarul electronic a costat aproape 19 de milioane de euro, fiind realizat în 13 luni, din fonduri europene, de compania UTI.

Vicepreşedintele acesteia, Mihai Ianciu, prezent la conferinţă, a explicat că dosarul electronic este un sistem care colectează datele despre pacienţi, folosit în prezent de medicii de familie pentru a introduce datele de consultaţie. El cuprinde un portal unde pacienţii îşi pot vedea propriul dosar şi un portal pentru medici.

"La o lună de utilizare avem 300.000 de dosare iniţializate în sistem, 60 de spitale conectate la sistem şi 3.400 de medici care au introdus date", a mai spus Ianciu.

La rândul lui, Marius Filip, expert în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a spus că dosarul electronic poate fi accesat online, rapid şi integral, de oriunde în lume şi poate fi tradus instantaneu în funcţie de ţara de unde este accesat.

Întrebat ce date pot fi accesate de altcineva decât pacientul, Filip a răspuns că doar date necesare în urgenţă.

"Este un cont de date medicale care sunt în proprietatea pacientului. Este unicul proprietar al datelor şi singurul care poate da libertatea cuiva de a accesa datele. Singura accesare fără cererea pacientului este în zona de urgenţă, respectiv salvare şi camera de gardă, unde se poate vedea un sumar al sumarului, respectiv alergii, boli cronice, proteze interne, ultimele reţete, grupa de sânge şi RH", a adăugat Filip.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici