Zgonea: În 2004, Oprişan a fost ales prin vot indirect preşedinte CJ, o bagatelă să fie ales şi acum

Preşedintele Camerei Valeriu Zgonea a declarat, joi, după decizia comisiei de cod electoral ca preşedinţii CJ să fie aleşi prin vot indirect, iar Marian Oprişan a criticat hotărârea, că Oprişan a fost ales preşedinte CJ Vrancea în 2004 prin vot indirect şi ar fi ”o bagatelă” să fie ales şi acum.

Urmărește
458 afișări
Imaginea articolului Zgonea: În 2004, Oprişan a fost ales prin vot indirect preşedinte CJ, o bagatelă să fie ales şi acum

Marian Oprisan (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Întrebat în legătură cu faptul că modificarea ca preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi prin vot indirect a produs nemulţumire în PSD, Zgonea a spus: Nu cred că a produs nemulţumire în PSD şi nu numai. Important este că aceasta a fost voinţa politică, o soluţie de compromis pe care am văzut-o cu cele 5 voturi pe care PSD sau PNL le-a avut”.

Zgonea a afirmat că este important ca partidele să negocieze să aleagă un preşedinte de Consiliul Judeţean care ”nu poate fi schimbat doar pe moftul unor partide”.

”Până la urmă, este important ca partidele politice să se aşeze la masă, să negocieze să scoată un preşedinte al CJ care să nu poată să fie schimbat doar pe moftul unor partide sau pe alianţele făcute peste noapte. Trebuie să fie o cerere a o treime din consilierii judeţeni, bine motivată şi votul se ia cu două treimi. Până la urmă, asigurăm şi stabilitatea funcţiei de preşedinte CJ şi îl alegem cum l-am ales până în 2004. Nu cred că va fi o problemă, în afară de supărările pe care unii dintre colegii noştri le-au făcut. Sunt convins că toţi care vor candida şi care sunt acum preşedinţi de consilii judeţene, vor câştiga aceste mandate pe baza muncii şi a rezultatelor pe care le-au avut în cadrul CJ unde se vor face negocieri politice. Aşa cum se fac şi în Parlament şi atunci când se negociază cine construieşte viitorul Guvern”, a adăugat Zgonea.

Întrebat în legătură cu faptul că preşedintele CJ Vrancea Marian Oprişan a afirmat că el şi peste trei sferturi dintre preşedinţi de CJ nu vor mai candida dacă va fi adoptată această prevedere, Zgonea a arătat că o candidatură este personală, iar Oprişan a fost ales în 2004 prin votul consilierilor judeţeni şi ar fi ”o bagatelă” să fie ales şi acum, dacă ar candida.

”Candidatura este una personală a fiecăruia dintre noi. Nu pot să comentez decizia domniei sale. Este o chestiune personală de comunicare publică. Legea este constituţională, prevederile sunt adoptate cu majoritatea unanimă. A mai fost şi în 2004. Ceea ce îmi mai aduc eu aminte, cu tot respectul pentru colegul meu, domnia sa a fost ales prima dată preşedinte CJ cu votul consilierilor judeţeni şi pentru domnia sa este o bagatelă să fie ales de către Consiliul Judeţean al judeţului Vrancea, dacă va dori să candideze”, a explicat Zgonea.

Comisia parlamentară de elaborare a Codului electoral a finalizat, joi, proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind, între altele, că preşedinţii consiilor judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă.

Preşedintele UNCJR, Marian Oprişan, a declarat, pe 28 februarie, că trei sferturi dintre preşedinţii de CJ în funcţie nu vor mai candida şi în 2016 dacă se va menţine varianta de alegere prin vot indirect, adoptată de Comisia de Cod electoral.

Oprişan a precizat că nici el nu va mai candida în 2016 dacă modalitatea de alegere va fi indirectă. ”Toţi preşedinţii de Consilii Judeţene optează pentru una sau alta din variantele care se referă la alegerea prin vot direct (cu un tur sau cu două tururi, n.r.)”, a spus atunci Oprişan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici