Zi de doliu la Timişoara, în amintirea martirilor Revoluţiei. Ruda unei victime: Nu a meritat sacrificiul | GALERIE FOTO

La Timişoara este zi de doliu, luni, în amintirea martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989, iar reprezentanţi ai autorităţilor locale, revoluţionari şi rude ale celor morţi au participat la o slujbă de pomenire, un parastas şi au depus coroane de flori în Cimitirul Eroilor.

Urmărește
904 afișări
Imaginea articolului Zi de doliu la Timişoara, în amintirea martirilor Revoluţiei. Ruda unei victime: Nu a meritat sacrificiul | GALERIE FOTO

Zi de doliu la Timişoara, în amintirea martirilor Revoluţiei. Ruda unei victime: Nu a meritat sacrificiul

Instituţiile publice din Timişoara au arborat, luni, drapelul României în bernă, data de 17 decembrie fiind zi de doliu. Asta pentru că, acum 29 de ani, erau împuşcaţi primii oameni pe străzile oraşului, în timpul Revoluţiei Române.

În amintirea celor care au murit pentru libertate, la Timişoara au avut loc, luni, mai multe manifestări. Astfel, în mai multe biserici din oraş s-au ţinut slujbe de pomenire a eroilor Revoluţiei.

De asemenea, la fel ca în fiecare an, zeci de persoane s-au adunat în Cimitirul Eroilor, locul în care sunt înmormântaţi cei care au murit în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989. Reprezentanţi ai autorităţilor locale, revoluţionari, precum şi rude ale celor morţi acum 29 de ani au participat la o slujbă de pomenire, la un parastas şi au depus coroane de flori la Monumentului Eroilor. În faţa acestuia au fost aşezate şi aproximativ o sută de candele personalizate cu chipurile martirilor Revoluţiei.

Familiile şi prietenii celor care au murit acum 29 de ani pentru libertate au oferit, la finalul slujbei de pomenire, fructe, colivă, vin sau dulciuri celor care au participat la manifestările organizate în Cimitirul Eroilor. Acestea au fost aşezate pe o masă lungă de peste zece metri, printre tablouri cu chipurile unor eroi ai Revoluţiei.

“Cei ce s-au jertfit în 1989 s-au jertfit pentru noi, ca astăzi să fie mai bine, să ducem un trai mult mai bun, mai decent, să avem voie să ne spunem cuvântul, să ne spunem suferinţa, durerea. Suntem liberi, cinste lor, să nu-i uităm, că nu avem niciun drept să-i uităm”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Dimitrie Voichiţă, participant la parastas.

“M-aş bucura ca generaţiile de după Revoluţie şi cele care vor veni să nu uite că cineva a plătit cu preţul vieţii această libertate şi mie îmi pare rău că foarte mulţi dintre noi înţelegem această libertate greşit. Cred că ar trebui să fim mai buni, să ne ajutăm, să ne iertăm”, a afirmat Marius Bogdan. Bărbatul a fost rănit în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989, fiind împuşcat. Acesta avea 20 de ani.

“Eu l-am pierdut pe băiatul meu la Revoluţie, în 17 decembrie, avea 23 de ani, a fost împuşcat în Piaţa 700. Vin în fiecare an la cimitir. Nu a meritat sacrificiul, dar asta a fost, dacă aşa s-a întâmplat, că tot e greu şi tot se trăieşte rău”, a povestit Ana Belici.

La Timişoara au murit, în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, aproximativ o sută de persoane. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei “Memorialul Revoluţiei”, au fost 73 de morţi şi 296 de răniţi în perioada 16 - 22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie, 20 de morţi şi 77 răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici