Zi de doliu național în România în memoria Papei Francisc. Ce măsuri presupune o astfel de decizie și ce obligații au românii
Joi, Guvernul a adoptat Hotărârea prin care ziua de 26 aprilie va fi decretată zi de doliu național în memoria Papei Francisc. Această decizie vine cu o serie de măsuri care trebuie puse în aplicare atât de către instituțiile publice, dar și de români.
Potrivit Legii nr. 75/1994, toate instituțiile publice – atât cele centrale, cât și locale – sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României. Acest lucru presupune ca steagul să fie coborât pe jumătate.
Prevederea se aplică și în cazul trecerilor de frontieră, aeroporturi, porturi, gări sau la sediile formațiunilor politice.
Ce obligații au românii
Românii care au arborat steagul României la domiciliul sau la reședința lor trebuie să se supună, de asemenea, acestei măsuri.
Având în vedere caracterul special, în ziua de doliu național, presa și instituțiile de cultură trebuie să își adapteze programul și conținutul.
Excepția de la regulă
Reguli speciale pentru manifestațiile culturale, artistice și sportive programate pentru ziua de sâmbătă nu sunt menționate în Hotărârea de Guvern semnată de premierul Ciolacu. În acest sens, meciurile de fotbal din Superligă și Liga a 2-a nu vor suferi, cel puțin pentru moment – dacă nu se iau decizii în acest sens între timp – modificări. Spre exemplu, meciurile de fotbal de primă ligă din Italia și Argentina au fost amânate, după anunțul morții Papei Francisc.
În România, ultima dată când Executivul a decretat zile de doliu național a fost în cazul funeraliilor Regelui Mihai, în 2017.