Zilele Institutului Paulescu - 20 de ani de la deschiderea Secţiei de Nefrologie şi Dializă

Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu" aniversează, vineri, 20 de ani de la înfiinţarea Secţiei de Nefrologie şi Dializă, una dintre puţinele din Europa specializate exclusiv pentru diagnosticul şi tratamentul pacienţilor cu boală cronică de de rinichi diabetică.

Urmărește
255 afișări
Imaginea articolului Zilele Institutului Paulescu - 20 de ani de la deschiderea Secţiei de Nefrologie şi Dializă

Zilele Institutului Paulescu - 20 de ani de la deschiderea Secţiei de Nefrologie şi Dializă (Imagine: Shutterstock)

Cu ocazia împlinirii a 21 de ani de la înfiinţarea Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" şi a 20 de ani de la deschiderea Secţiei de Nefrologie şi Dializă este organizată conferinţa Zilele Institutului Naţional "Prof. Dr. N. Paulescu" în zilele de 14 şi 15 martie, la Hotelul Crowne Plaza, Sala Crown Ballroom, începând cu ora 10.00.

La acest eveniment vor participa aproximativ 250 de medici specialişti nefrologi, diabetologi şi de alte specialităţi.

Fondarea Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, ca şi a primei (şi până astăzi singurei) secţii de nefrologie şi dializă din ţară dedicate exclusiv pacienţilor cu diabet zaharat sunt legate de numele profesorului Iulian Mincu, care în acea perioadă a fost ministru al Sănătăţii şi a avut un rol decisiv în aceste două momente.

În anul 1994, la cinci ani după Revoluţie, pacienţilor cu boală renală diabetică din România li se refuza practic accesul la terapia prin hemodializă, iar dializa peritoneală nu era practicată în niciun centru din ţara noastră. "În această situaţie, noi medicii din Institutul Paulescu, care aveam ca şi astăzi sute de pacienţi cu boală renală diabetică în evidenţă şi monitorizare, asistam neputincioşi la decesul prematur al acestora prin evenimente cardiovasculare sau în uremie", a declarat conf. dr. Cristian Serafinceanu.

În prezent sunt cinci medici primari care lucrează în acest departament, toţi având dublă specializare de nefrologi şi diabetologi şi mai mult de 3.000 de pacienţi cu diabet zaharat au fost iniţiaţi pe dializă în centru. În acest centru a fost de asemenea aplicată pentru prima dată în România cea de-a doua metodă modernă de substituţie renală, dializa peritoneală continuă ambulatorie. Peste 800 de pacienţi cu boală renală diabetică avansată sunt în evidenţă şi monitorizare ambulatorie, iar în secţia de nefrologie sunt internaţi lunar aproximativ 150 de pacienţi.

"Considerăm că în situaţia pandemiei actuale de diabet zaharat tip 2, când după estimările Federaţiei Internaţionale de Diabet numărul pacienţilor se apropie în prezent de 400 de milioane pe plan mondial, cel puţin 50 de milioane de oameni prezintă în acest moment o complicaţie renală mai mult sau mai puţin severă. Având în vedere costurile materiale şi umane foarte ridicate ale acestei afecţiuni, este evident că boala cronică de rinichi diabetică reprezintă deja o enormă problemă de sănătate publică şi acest lucru este (sau va fi în curând) valabil şi în România. Prin aplicarea pentru populaţia ţării noatre a datelor şi procentelor statistice cunoscute, estimăm că în cel mai optimist scenariu este vorba despre aproximativ 150.000 de pacienţi români cu boală renală diabetică, dintre care mai puţin de 10% sunt în evidenţă şi monitorizare nefrologică", a adăugat şeful Centrului de Hemodializă a Institutului Paulescu, Conf. Dr. Cristian Serafinceanu.

Principala dificultate legată de boala renală diabetică este caracterul ei complex multidisciplinar. Riscul unui pacient cu boală renală diabetică şi denutriţie proteică de a avea un eveniment cardiovascular major (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau moarte subită) în următorii cinci ani este de aproximativ 30 de ori mai mare comparativ cu o persoană de aceeaşi vârstă şi sex, dar clinic sănătoasă.

"În anul înfiinţării Secţiei, diabetul zaharat era între primele trei cauze de insuficienţă renală în lume, iar astăzi este pe primul loc în acest sumbru clasament, fiind responsabil alături de hipertensiunea arterială de aproximativ 75% dintre aceste cazuri", a încheiat Conf. Dr. Cristian Serafinceanu.

Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu" este unul dintre cele mai importante centre de specialitate din ţara noastră, care şi-a concentrat activitatea pe dezvoltarea de planuri de prevenţie, diagnosticare şi tratament ale diabetului şi complicaţiilor sale, dar şi ale altor boli metabolice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici