- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Ziua Aviaţiei 2019 | Show aviatic în Capitală şi în ţară. Leş: Forţele Aeriene au un trecut măreţ, dar şi un prezent demn de laudă/ Mesaje transmise de preşedinte şi de premier | FOTO, VIDEO
Ziua Aviaţiei 2019. Show aviatic în Capitală şi în ţară. PROGRAM. Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este celebrată în Bucureşti şi în ţară.
Pe timpul ceremoniei au evoluat aproximativ 25 de aeronave militare de tip F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR, IAR-99 Şoim, IAR-99 Standard, C-27J Spartan şi IAR-330 Puma aparţinând Forţelor Aeriene Române, două aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, şase elicoptere tip EC-135 şi Mi-17 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, trei elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informaţii şi cinci aeronave tip Extra 300 aparţinând Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă.
Gabriel Leş, de Ziua Aviaţiei: Forţele Aeriene au un trecut măreţ, dar şi un prezent demn de laudă
Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a spus în discursul său cu prilejul Zilei Aviaţiei, că Forţele Aeriene au un trecut măreţ şi un prezent demn de laudă, afirmând „cu tărie” că România se prezintă ca un factor de securitate, control şi stabilitate a spaţiului aerian în regiunea Mării Negre.
„Forţele Aeriene au un trecut măreţ, dar şi un prezent demn de laudă. Deţinerea de către România, în prima jumătate a acestui an, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene a fost un succes, la care şi-au adus semnificativ contribuţia şi Forţele Aeriene Române. În acest sens, doresc să evidenţiez rezultatele participării dumneavoastră la activităţile derulate în cadrul Preşedinţiei Române, dintre care aş aminti cele mai importante momente - Summit-ul de la Sibiu, Exerciţiul European Spartan 2019 şi Conferinţa comandanţilor Academiilor Forţelor Aeriene din Europa”, a spus ministrul Gabriel Leş, de ziua Aviaţiei Române.
Ministrul Apărării a menţionat şi misiunile umanitare la care militarii participă, Leş subliniind că le mulţumeşte pentru promptitudinea de care au dat dovadă: „Ştiu că sunt misiuni dificile, contra cronometru, iar personalul de specialitate (piloţi, mecanici de bord, medici şi asistenţi) precum şi aeronava trebuie să fie pregătite într-un timp foarte scurt”.
Forţele Aeriene Române parcurg în prezent un amplu proces de modernizare şi operaţionalizare, de consolidare a capacităţii de luptă a structurilor şi dezvoltare de noi capabilităţi, mai arată discursul lui Leş.
„Demersul este cu atât mai important cu cât asistăm la o creştere accelerată a provocărilor în regiunea Mării Negre, iar responsabilitatea României este majoră, având în vedere poziţia strategică pe flancul estic al Alianţei. Aşa cum am spus în numeroase rânduri, instituţia pe care o conduc îşi continuă angajamentul de consolidare a capabilităţilor aviaţiei de vânătoare, prin iniţierea de către Ministerul Apărării Naţionale, după aprobarea Parlamentului, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, a procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie pentru un pachet de încă cinci avioane de la Guvernul Republicii Portugheze şi a pachetului de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii. Aeronavele sunt necesare continuării procesului de realizare graduală a Capabilităţii Operaţionale Aeriene Critice. Consider că acest fapt, alături de achiziţia sistemelor Patriot destinate apărării antiaeriane şi dotarea radiolocaţiei cu radare moderne asigură o capacitate modernă de apărare a spaţiului aerian al României şi al NATO, complet interoperabilă cu sistemele similare ale aliaţilor noştri. ”, a mai spus Gabriel Leş.
România se prezintă ca un factor de securitate, control şi stabilitate a spaţiului aerian în regiunea Mării Negre, a punctat ministrul.
„Mai mult decât atât, afirm cu tărie că România se prezintă astăzi ca un factor de securitate, control şi stabilitate a spaţiului aerian în regiunea Mării Negre, prin executarea serviciului Poliţie Aeriană Întărită efectuat sub comanda NATO alături de structuri militare specializate ale statelor aliate. Doresc să amintesc aici sprijinul important acordat de către Italia, Canada şi Marea Britanie”, mai spune Gabriel Leş.
„Dragi aviatori, aţi avut o primă jumătate de an foarte bogată în misiuni şi activităţi dintre cele mai complexe, aţi contribuit la salvarea de vieţi omeneşti, prin misiunile umanitare desfăşurate, aţi sprijinit autorităţile locale, prin participarea la organizarea unor evenimente de importanţă majoră pentru România, aţi participat la numeroase exerciţii şi demonstraţii aeriene, toate acestea în timp ce aţi supravegheat, fără încetare, spaţiul aerian românesc şi aliat. Nu-mi rămâne decât să vă mulţumesc pentru dedicare şi să vă îndemn să continuaţi acest efort constant, contribuind astfel nemijlocit la consolidarea imaginii României ca pilon de stabilitate în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice”, se mai arată în discursul citat.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj cu prilejul Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, şeful statului salutând lansarea misiunilor de poliţie aeriană cu avioane F-16 sub comandă naţională, "ca rezultat concret al acordului politic încheiat cu partidele parlamentare".
„Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene onorează curajul şi devotamentul temerarilor zborului. În această zi, aflată sub patronajul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, transmitem recunoştinţa şi admiraţia noastră tuturor celor care au îmbrăţişat nobila profesie de aviator în slujba Aripilor Româneşti. Această structură performantă a sistemului naţional de securitate îndeplineşte misiuni complexe pentru protejarea suveranităţii spaţiului aerian al României, asigurarea transporturilor aeriene şi cooperarea cu statele aliate în cadrul misiunilor de menţinere a păcii, precum şi participarea la înlăturarea urmărilor calamităţilor naturale sau în cazul unor situaţii de urgenţă", se arată în mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
Preşedintele avertizează că Forţele Aeriene Române trebuie să continue procesul amplu de modernizare, ca parte a consolidării posturii de apărare a României, în concordanţă cu deciziile NATO.
"În acest context, salut lansarea misiunilor de Poliţie aeriană cu avioane F-16, sub comandă naţională, ca rezultat concret al acordului politic încheiat cu partidele parlamentare, la începutul mandatului meu de Preşedinte, privind creşterea finanţării cheltuielilor de apărare până la 2% din PIB. Toţi cei implicaţi în industria aviaţiei civile - de transport, utilitară şi sportivă - contribuie la dezvoltarea ţării noastre şi merită recunoştinţa noastră, la fel ca toţi aviatorii militari şi civili care salvează vieţi omeneşti ori desfăşoară activităţi de cercetare, promovând, astfel, ştiinţa aeronautică românească", transmite şeful statului.
În finalul mesajului, Klaus Iohannis îi felicită pe aviatori pentru integritate, devotament şi tenacitate. "Sunt convins că veţi continua, cu acelaşi profesionalism, să contribuiţi la îndeplinirea de către România a obiectivelor sale fundamentale de politică externă, pe linia apartenenţei la NATO şi UE şi a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii", conchide preşedintele.
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, detaşamentul italian format din aproximativ 130 de militari (piloţi şi personal tehnic) cu aeronave Eurofighter Typhoon, dislocat pe aerodromul Mihail Kogălniceanu, participă la executarea unor misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, alături de aeronavele F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR şi militari ai Forţelor Aeriene Române.
Dăncilă, de Ziua Aviaţiei: Ţara noastră a scris istorie în aeronautica mondială
Premierul Viorica Dăncilă a transmis, sâmbătă, un mesaj cu prilejul Zilei Aviaţiei Române. Şeful Executivului a afirmat că această sărbătoare este un prilej de a retrăi mândria că România a scris istorie în aeronautica mondială.
„Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene reprezintă un prilej de a retrăi mândria că ţara noastră a scris istorie în aeronautica mondială, nume ca Vlaicu, Vuia şi Coandă ocupând loc nu doar în prima linie a marilor inventatori din acest domeniu, ci şi în -escadrila- celor care au împlinit vechiul vis al omului de a cuceri cerul. Aviaţia militară ne protejează vieţile, aviaţia civilă ne sporeşte bunăstarea şi face ca vechiul ideal al multor oameni de a vedea lumea, de a înţelege stiluri de viaţă şi culturi diferite să devină realitate”, se arată în mesajul transmis de Viorica Dăncilă.
Premierul le-a transmis aviatorilor români „cele mai calde gânduri, sănătate şi bucurie” şi să se întoarcă cu bine acasă din misiuni.
„Transmit cel mai calde gânduri, alături de urări de sănătate şi bucurii, tuturor celor care slujesc aviaţia militară şi civilă, precum şi tuturor românilor care îşi sărbătoresc astăzi ziua numelui, cu ocazia praznicului Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviatorilor români. Sunteţi, zilnic, eroii noştri, dragi membri ai Forţelor Aeriene Române. Vă doresc să vă întoarceţi cu bine acasă din misiunile dumneavoastră militare şi civile!”, a sublinian Dăncilă.
Ziua Aviaţiei 2019. PROGRAM
Cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, sâmbătă, 20 iulie, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor Aerului, din Piaţa Aviatorilor, se va desfăşura o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori, în memoria eroilor aviatori.
Ziua Aviaţiei 2019. Pe timpul ceremoniei vor evolua aproximativ 25 de aeronave militare de tip F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR, IAR-99 Şoim, IAR-99 Standard, C-27J Spartan şi IAR-330 Puma aparţinând Forţelor Aeriene Române, două aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, şase elicoptere tip EC-135 şi Mi-17 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, trei elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informaţii şi cinci aeronave tip Extra 300 aparţinând Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, anunţă Ministerul Apărării Naţionale, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Ziua Aviaţiei Române
Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloţilor. În aceeaşi lună, în urmă cu 109 ani, Aurel Vlaicu efectua primul zbor complet cu un aeroplan de concepţie proprie pe teritoriul ţării noastre.
Detaşamentul italian format din aproximativ 130 de militari (piloţi şi personal tehnic) cu aeronave Eurofighter Typhoon, dislocat pe aerodromul Mihail Kogălniceanu, participă la executarea unor misiuni de Poliţie
Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, alături de aeronavele F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR şi militari ai Forţelor Aeriene Române.
Aviatorii militari sărbătoresc pe 20 iulie, sub patronajul ocrotitorului lor, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene în toate unităţile din subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene. Cu această ocazie vor avea loc ceremonii militare şi religioase, concursuri sportive, simpozioane şi activităţi specifice tradiţiei militare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO